IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bahçe Bakımı ve Çiçekler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/)
-   -   Aklar Otu (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/745213-aklar-otu.html)

PySSyCaT 03 Nisan 2016 17:52

Aklar Otu
 

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Lythrum salicaria


AKLAR OTU (Diğer adı: Hevhulma)


Aklarotugiller familyasının örnek bitkileridir. Anayurdu bilinmeyen Lythrum cinsi bitkilerin Anadolu'da yaygın şekilde yetişen iki doğal türü bulunmaktadır. Bunlardan kitabımızın konusunu ilgilendiren L.salicaria türünü örnek olarak alıyor ve bitkiyi kısaca Aklarotu diye adlandırıyouz. 50-100 cm. kadar boylanabilen aklar otu çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünlerinin üzerinde yer alan halka dizilişli ve söğüt ağaçlarınınkine benzeyen oval biçimli, ucu sivri, karşılıklı yaprakları yeşil renklidir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Aklarotu bitkisinin tepesinde, hazirandan başlayıp eylüle kadar sürekli açık kalan küçük çiçeklerden oluşan çiçek salkımları pek güzeldir. Bu çiçeklerin minik taçyaprakları pembe, şarabi, kızıl ya da mor-kırmızı renklerde olur. Doğal türleri nehir boylarında ve otlaklarda sıkça yetişen, halanlarının sıkça ziyaret ettiği aklarotu bitkisi, çiçek bahçelerinde özellikle karışık çiçeklerle meydana getirilen yüksekçe boylu bordürlerde hoş durur. Ayrıca gösterişli çiçek salkımları kesme çiçek olarak değerlendirilir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Aklarotu bitkisi bol güneşli ya da yarıgölge ortamları; fazla bitek olmayan sıradan ama çok nemli ve balçık topraklan sever, ilk seferinde sonbaharda ekilen tohumuyla üretilen bitki, bir kez toprağına yerleşip uyum sağlayınca büyük bir hevesle gelişme gösterir. Kontrol altında tutulabilmesi için 3-4 yılda bir bitkinin kökünden bölünmesi gerekir. Böylece çoğaltılan aklarotu, üretimi kolay ve bakımı zahmetsiz olan bitkilerdendir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:52.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net