IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bahçe Bakımı ve Çiçekler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/)
-   -   Evinizde çiçek yetiştirirken zehirlenmeyin (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/745514-evinizde-cicek-yetistirirken-zehirlenmeyin.html)

PySSyCaT 06 Nisan 2016 16:18

Evinizde çiçek yetiştirirken zehirlenmeyin
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Evinizde çiçek yetiştirirken zehirlenmeyin
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ABD'de her yıl 100 bin kişinin bitkilere bağlı zehirlenme nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirterek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Her 100 zehirlenme olayının 3-4'ünün nedeni bitkiler" dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] AA muhabirine yaptığı açıklamada[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] evlerin salonlarından yatak odalarına kadar giren bitkilerin insanların sağlığı açısından tehlike oluşturabildiğini bildirdi.

Birkaç yıldır evleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yurt dışından gelen değişik salon bitkilerinin süslemeye başladığını ifade eden Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Bunların büyük bir kısmı zehirlenmeye sebep olabilen bitkilerdir. Bu bitkilere bağlı olarak pek çok zehirlenme olayı bulunmaktadır" dedi.

Yaprakları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çiçekleri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] meyveleri ile oldukça güzel olan bu bitkilerin çocukların ilgisini çektiğini belirten Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çocukların bu bitkilere dokunmaları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çiçeklerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yapraklarını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] meyvelerini koparmaları ve yemeleri sonucu zehirlenme olaylarının yaşandığını söyledi.

Zehirlenme açısından 6 yaşından küçük çocukların daha büyük tehlike altında olduğunu bildiren Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu yaşlarda çocukların her şeyi merak ettiğini ve buldukları şeyleri ağızlarına attıklarını belirtti.

ABD'de her yıl 100 bin kişinin bitkilere bağlı zehirlenme nedeniyle hastanelere başvurduğunu ifade eden Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her 100 zehirlenme olayının 3-4 tanesinin nedeninin bitkiler olduğunu söyledi.

GÖRÜNÜŞLE BİRLİKTE ZEHİRLENME YÖNÜ
Çiçek satın alırken görünüşü ile birlikte zehirli olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şunları kaydetti:

"Mümkün olduğunca zehirli olanlar evden uzaklaştırılmalıdır.
Uzaklaştırılmak istenmiyorsa küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulmalıdır. 5 yaşından büyük çocuklara salon bitkilerinin zararları anlatılmalıdır. Zehirli bitkilerin bulunduğu mekanlarda çocuklar mümkün olduğunca yalnız ve arkadaşlarıyla birlikte bırakılmamalıdır. Zehirli bitkilerin kurumuş yaprakları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırılan dalları çıplak elle değil eldivenle tutularak temizlenmelidir."

BİTKİLERİN ETKİLERİ
Evlerde süs amaçlı bulundurulan salon bitkilerinden pek çoğunun zehirleyici özelliğe sahip olduğunu belirten Yorulmaz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bitkilerin etkilerini şöyle anlattı:

Çuha çiçeği: Bitkiye dokunulduğunda ve kurumuş yapraklar ya da çiçekleri temizlenirken bitkinin yapısında bulunan ve alerjiye neden olan maddeler vücuda bulaşır.
Siklamen: Yumrularında tahriş edici maddeler bulunmaktadır. Yumruların az miktarda bile yenmesi ile mide barsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Yenilen miktar artarsa havale geçirmeye hatta felçlere yol açabilir.
Atatürk çiçeği: Alerjik etkileri vardır.
Kroton: Dokunulduğunda ciltte alerjik etkiye yol açabilir. Yenildiğinde ağız mide ve barsak sisteminde tahrişe[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ağrıya yol açmaktadır.
Süs bitkileri: Bitkinin her bölümünde kalp kasına zarar veren ve kalp atım sayısının azalmasına neden olan bir madde bulunmaktadır. Bitkinin renkli meyveleri çocukların ilgisini çekmekte ve bir kaç meyve yenilmesiyle birlikte karın ağrısı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] göz bebeğini büyümesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bulantı ve uyuklama gibi zehirlenme tablosu oluşur.
Açelya: Bitki yapraklarının yenmesi ile bulantı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kusma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baş dönmesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kaşıntı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ishal gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda tükürük salgısında artma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bulantı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kusma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ishal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bağırsaklarda kramp ve ağrılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baş dönmesi deride kaşıntı ve yanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Sarmaşık: Sarmaşık son yıllarda salonlarımızın duvarlarını süslemekte veya aranjman denilen birden fazla çiçeğin bulunduğu hediyelik çiçeklerde yer almaktadır. Meyve ve bilhassa tohumları zehirlidir. Bitkinin değişik kısımlarına temas edildiğinde deri iltihabı meydana gelir.
Klivya: Soğanlı bir bitkidir. Soğanlara elli temas edilince deri iltihabına yol açar. Yenildiğinde kusma ve ishale neden olur. Çok miktarda yenildiğinde ise felce sebep olur.
Zakkum: Yapraklarının yenmesi ile kalp atışlarında düzensizlik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] baş dönmesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kusma ve görme bozukluğu biçiminde bir zehirlenme tablosu ortaya çıkar. Fazla miktarda yenmesi ise ölüm yol açar.
Difenbahya: Evlerimizde çok özenle baktığımız difenbahya[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ithal çiçeklerin en zararlılarından biridir. Bitkinin yaprağının elle ovulması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] koparılması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çiğnenmesi gibi durumlarda zararlı maddeler dışarıya çıkar. Difenbahyanın çiğnenmesi veya yenmesi durumunda ise ağız içinde şişme[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kızarma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaralar meydana gelmesi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yanma ve şiddetli acı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tükürük artışı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yutma güçlüğü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ses kısıklığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sindirim sisteminde şişme[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] midede tahribat oluşabilir.
Filodendron: Alerjik reaksiyonları bitkinin bakımıyla uğraşan çiçekçi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bahçıvan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hizmetçi ve ev hanımlarında çok görülmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net