IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2012, 18:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sarı Prensesler Hakkında Herşey







Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sarı Prenses (Labidochromis Caeruleus) Çiklit

Latince Adı: Labidochromis caerulus

Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün bol kayalık kesimleri.

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye

Cinsiyet Ayrımı: Genelde erkeklerin dorsal, pelvic ve anal yüzgeçlerinde geniş siyah bir hattın olması erkek balığı nitelesede kesin ayrım için anüs ve ventral açıklığa bakılır. Anüs ve ventral açıklık aynı boyda ise erkektir. Eğer ventral açıklık anüsten daha büyük ise de dişidir.

Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir.

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 13cm

En Az Akvaryum Hacmi: 120 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.7- 8.5

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: En tutulan balıklardan biridir. Renkli, hareketli üremesi kolay, kötü şartlara toleresi yüksek bir baliktır. Akvaryumda dekor olarak kayalarla mağaralar yapılmalıdır. Erkeklerin ağzı kur yaparken siyah, mor arası bir renk alır.

Cinsiyet ayrımı:


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Erkekte son (anal) yüzgeç siyah çizgili ve göğüs yüzgeci siyah renktedir.

Beslenme: Canlı, bitkisel ve kuru yemler

Üreme:


Çiklitler ailesinin üyelerinden bu balığın ağzında yumurtaları kuluçkaya yatırma gibi ilginç bir özelliği vardır. Yaklaşık 18-30 gün boyunca dişi balık ağzında yumurtaları saklı tutarak onları başka balıklar tarafından yenilmekten korur. Balık bu kuluçka dönemi süresince aç kalarak oldukça fazla kütle kaybına uğrar ve hassas bir hal alır. Her ne kadar kuluçkadayken birşey yemez dense de, bazı sarı prenseslerin atılan yemlerden yedikleri görülmüştür. Bu yüzden doğumdan önce ve sonra anne balığı iyi beslemek sağlığı açısından iyi olacaktır.sonrada nur topu gibi 10-50 arası yavru olacaktır.Tabi bu balığın yavrularını akvaryumunuzda farklı bir bölgede güvence altına alın ve balığı akvaryuma salmayın çünkü yeni gelen balığı dışlayıp ölmesine sebep olabilirler balığın kuyruğu didiklenerek mantar olur bunun tek çözümü o balığı akvaryumdan alıp diğer balıklara hastalık geçmesin diye sonra da mantar ilacı kullanmaktır.Bu arda edindiğiniz balıkları vermemek istiyorsanız ya akvaryumunuzu ikiye böleceksiniz ya da . bu balıklar çok hassastırlar onlara cok ıyı bakmanız gerekır .Ayrıca sarı prensesler ağızlarını açıp damaklarını gıdıkladığınızda 60-70 tane canlı yavru doğururlar;ama ilk anne olan balığın ağzı ile oynamamamız gerekir yoksa korkar ve bir daha yavru almaz. Yavrular çıkar çıkmaz yüzüp normal bir sarı prenses olurlar.

Yaşama ortamı/Beslenme:

Doğada daha çok 10-40 metre arası derinliklerde kayalık kıyılarda yaşarlar. Akvaryumlarda diğer Labidochromis türleri (zebroides, chisumulae) ve Cyrtocara moorii ile beraber bakılabilirler.Ama snow prenses ile yaşarken agresif tavırlar sergileyebilir.

Etçildirler fakat bitkisel ağırlıklı beslemek sağlıklarını olumlu etkileyecektir. Temel besinleri diğer tipik Mbuna (Malawi kayalık bölge çiklitleri) türleri gibi kayaların üstünü kaplayan yosun tabakasıdır. Kayalar üzerindeki yosun tabakalarının içindeki küçük kabuklular, böcekleri de avlamayı severler. Tropikal bir balıktır su sıcaklığı 20 derece üstünde ideal 28 derece civarında olmalıdır. Akvaryumları bol saklanma yeri ve optik bölge sınırları oluşturacak şekilde kayalarla dekore edilmelidir. Bir erkek, yaklaşık 40-50 cm çapındaki bir bölgeye sahip çıkar. Her erkeğe en azından üç dişi düşmesi şartıyla, çok geniş ve kalabalık akvaryumlarda birden fazla erkek de barındırılabilir. Karma akvaryumlarda aynı gölden barışçıl cichlidler örneğin yunus cichlid bakılması uygundur.

Sarı prenses ile ilgili makaleler burdan yayınlacaktır.

Sarı Prensesler Malawi Gölü’nün bol kayalıklı kıyı kesimlerinde yaşamaktadır.Bu yüzden akvaryumumuzun içini bol kayalarla saklanabilecekleri yerler hazırlamamız sarı prenseslerin daha rahat etmesini sağlayacaktır.Erkek sarı prensesler dişilere oranla biraz daha büyük olurlar.Erkekler genelde 12-14cm ye ulaşırken dişiler 10-12 cm arasındadır.Bu boylar beslenmeye bağlı olarak artabilir yada azalabilir.Eğer dişi sarı prenses 5-6cm boyunda iken ağzına erken yavru alırsa gelişimini iyi tamamlayamayacağından boyu kısa kalabilir.

Doğal ortamlarında kayanın üstündeki yosunlarla ve bazı böceklerle beslenmektedirler.Bu yüzden sarı prensesleri sadece protein ağırlıklı yemlerle değil otçul besinlerle de beslememiz gerekmektedir.Haşlanmış havuç ve ıspanak verirseniz renklerinin daha güzel ve canlı olduğunu görebilirsiniz.

Sarı prenseslerde cinsiyet ayrımı oldukça zordur.Dış görünüşüne bakarak anlamaya çalışmak aldatıcı olabilmektedir. Bazı belirleyiciler olsa bile kesin bu dişidir yada erkektir diyemeyiz.Kesin cinsiyet ayrımını vent açıklığı sayesinde öğrenebiliriz.Bu vent açıklığı, dişilerde anüs açıklığından daha büyüktür.Erkeklerde ki vent açıklığı ise hemen hemen anüs açıklığı kadardır.

Sarı prensesler ortalama 8 aydan sonra ergin hale gelirler ve yavru vermeye başlarlar.Bazı nedenlerden dolayı; iyi beslenememe,ortam şartları,stres vs gibi nedenlerden dolayı bu zaman değişebilmektedir.Erişkin hale gelmiş bir sarı prensesin boyu ister 5cm isterse de 10 cm olsun yavru verebilmektedir.Dişi sarı prensesler yumurtlama öncesi karnı şişer ve yumurtlamaya hazır olduğunda tüpçük çıkartır.Bu zamandan sonra da görev erkek sarı prensese düşmektedir. Erkek sarı prenses daha önceden hazırlamış olduğu yuvaya dişiyi çekmeye çalışır.Bunun için dişiyi sürekli rahatsız ederek titremeler yaparak dişiyi yuvaya çeker.Dairesel hareketler ile dişi yumurtalarını bırakıp ağzına aldıktan sonra yumurtalar erkek tarafından dişi sarı prensesin ağzında döllenir. Çiftleşme süresi akvaryum şarlarına ve dişideki yumurta sayısına göre değişim gösterir.

Dişi sarı prenses yavrularını ortalama 20-25 gün sonra ağzından bırakacaktır.Serbest yüzer şekilde annenin ağzından çıkan sarı prenseslerin sarı renkleri ilk dünyaya geldiğinde de hakimdir.İlk başlarda anne gözetiminde olan yavrular belli bir zamandan sonra artık kendi başlarının çaresine bakmak zorundadırlar.

İlk defa cichlid besleyecek olan arkadaşlarıma ilk önereceğim Malawi türüdür.Hem bakımı hemde üremesi diğer türlere göre daha kolaydır.Eğer dişi – erkek oranını (1e/3d,5d) şeklinde ayarlayabilirseniz yavru almanız çok daha kolay olacaktır.Bu sayede yavru büyütmenin zevkini de tatmış olursunuz.Eğer erkek sayınız akvaryumda fazla olursa erkekler arasında kavgalar yaşanabilir ve güçsüz olan erkek zarar görebilir.Erkek sayısının fazla olması dişileri de olumsuz yönde etkileyecektir.Çünkü sürekli erkekler tarafından rahatsız edilecektir ve bu yüzden yavru alımı da zorlaşacaktır.Mümkün olduğunca akvaryumunuzda erkek sayısını az tutmaya çalışınız.

Akvaryum Uzmanı / Uğur Ümit Tunç


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hakkında, herşey, prensesler, sarı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
C# Hakkında Herşey. Dilara C# 29 05 Temmuz 2009 07:06
İRC Hakkında herşey!! aLLeN34 mIRC Scripting Sorunları 0 26 Mart 2007 00:40