IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2016, 16:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Amerikan Edebiyatı ve Temsilcileri




MARK TWAİN (1835-1910)
Mark Twain yapıtlarında, toplum gerçeklerini mizahi bir dille ele almıştır. Gençlik yıllarında bir basımevinde çalışmış, bir süre sonra New York'a gitmiş, ardından şehirden şehire dolaşmıştır. İlk romanı olan "Tom Sawyer'ın Maceraları" yayımlanana kadar yazarlık konusunda değişik çalışmaları olmuştur. Bu yapıtını "Mississippi'de Hayat" ve "Huckleberry Fînn'în Maceraları" adlı romanları izlemiştir.
Eserleri: Tom Sawyer'in Maceraları, Huckleberry Finn'in Maceraları, Mississippi'de Hayat: Roman
  • JOHN STEİNBECK(1902-1968)
John Steinbeck, yapıtlarında büyük toplumsal değişimlerin yaşandığı topraklardaki yaşamı tüm çıplaklığı ile anlatmıştır.Bu yönüyle yapıtlarında natüralizmin özellikleri görülür.İlk romanlarından başlayarak hep işçileri,yaşam koşullarını,ilişkilerini anlattı. "Kenar Mahalle" yayımlandığında, yapıt büyük ilgi görmüştür. "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki işçiyi anlatmış. Amerikan çalışma sistemine sert eleştiriler yöneltmiştir. "Fareler ve İnsanlar"da iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatmıştır. En önemli yapıtı olan "Gazap Üzümleri"nde ise tarımdaki hızlı kapitalistleşme sürecini anlatmıştır.
Eserleri: Kenar Mahalle, Bitmeyen Kavga, Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri, Sardalya Sokağı, Acı Hayatlar, Cennetin Doğusu: Roman
FARELER ve İNSANLAR - John Steinbeck
George ve iri yarı saf arkadaşı Lennie, yersiz yurtsuz kişilerdir. Dünyada tek sahip olduklarışey, aralarındaki dostluk ve günün birinde yerleşip huzur içinde yaşayabilecekleri, kendilerine ait bir araziye sahip olma hayalidir. Kaliforniya, Salinas Vadisindeki bir çiftlikte iş bulan iki arkadaş, bu arazi için gereken parayı biriktirmeyi düşlemektedir. Ama bir çocuğun zekâsına, aynı zamanda da korkunç bir güce sahip olan Lennie'nin başı sürekli derde girmektedir. Ve bu kez yine belaya bulaştığında, George'un çabaları arkadaşını kurtarmaya yetmez.

  • EDGAR ALLAN POE (1809 - 1849)
Edgar Allan Poe; doğaüstü, korkutucu öğeler içeren öyküler yazmış; yanı sıra edebiyat eleştirileri ve şiirler kaleme almıştır. Şiirleriyle Fransız sembolist şairleri tarafından öncü kabul edilmiştir. "Anabel Lee" adlı şiiri sanatçıyla adeta özdeşleşmiştir. "Morg Sokağı Cinayeti" adlı yapıtı ise öykü türündedir.
Eserleri: Anabel Lee: Şiir; Morg Sokağı Cinayeti: Öykü
  • ERNEST HEMİNGWAY (1899-1961)
Ernest Hemingway, romanlarında gerçek yaşamı yalın bir dille anlatmıştır. Ordudaki görevi sırasında yaralanmış, hastanede "Silahlara Veda" adlı yapıtını yazmaya başlamıştır. "Güneş de Doğar" adlı yapıtında savaş yorgunu bir askerin anılarını anlatmış, daha sonra yayımlanan "Silahlara Veda" adlı yapıtı ile büyük ün kazanmıştır. "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" adlı yapıtıyla mesleğinde artık zirveye ulaşan sanatçı, daha sonra gerçek başyapıtı olan "İhtiyar Adam ve Deniz" adlı romanını yazmıştır. Bu romanında, insanın yaşama bağlanması gerektiğini dile getirmiştir.
Eserleri: Güneş de Doğar, Silahlara Veda, Çanlar Kimin İçin Çalıyor, İhtiyar Adam ve Deniz: Roman
  • T. S. ELİOT (1888 - 1965)
Thomas Stearns Eliot, Amerikan asıllı olup İngiliz vatandaşlığına geçmiş, İngiliz edebiyatının da önemli şairleri arasında sayılmıştır. Şiirlerinde uygar dünyanın sorunlar karmaşası içindeki konumunu, yaşlı gezegenimizin umutla umutsuzluk arasındaki durumunu dile getirmiştir.
Eserleri:
Çorak Ülke, Boş Adamlar: Şiir
Edebiyat Üzerine Düşünceler, Denemeler: Eleştiri, deneme
Katedralde Cinayet, Kokteyl Parti, Kutlu Çarşamba: Oyun

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
amerikan edebiyatı ve temsilcileri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İspanyol Edebiyatı ve Temsilcileri PySSyCaT Batı Edebiyatı 0 20 Mart 2016 16:38
İngiliz Edebiyatı ve Temsilcileri PySSyCaT Batı Edebiyatı 0 20 Mart 2016 16:35
İtalyan Edebiyatı ve Temsilcileri PySSyCaT Batı Edebiyatı 0 20 Mart 2016 16:34
Batı Edebiyatı’nın Özellikleri ve Temsilcileri Vesaire Batı Edebiyatı 0 18 Aralık 2014 10:46
Amerikan Edebiyatı Ruj Batı Edebiyatı 0 16 Aralık 2010 11:33