IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Şubat 2018, 22:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnsan beyni gibi çalışan bilgisayarlar artık çok yakın




Modern bilgisayarlarda kullanılan ikili sayı sisteminde 1 değeri açık anlamına gelirken 0 değeri kapalı anlamına gelir ve verileri temsil eden bu değerler ile bilgisayarlar daha basit ve verimli bir şekilde hesaplamaları gerçekleştirebilir. Hesaplama ve depolama konusunda bilgisayarların gerisinde kalsa da bilgisayarlardan çok daha karmaşık ve işlevsel olan insan beyninde ise veriler sadece 1 veya 0 gibi basit değerlerle iletilmiyor. Beynimizde yaklaşık 100 trilyon sinaps vasıtasıyla birbiriyle iletişim kuran 100 milyara yakın nöron bulunuyor ve nöronlarda hareket eden iyonlar ve gönderilen sinyalin gücü pek çok farklı unsur verilerin iletiminde aktif olarak rol alıyor.
İnsan beynini taklit eden bilgisayar İnsan beynindeki bu gelişmiş veri aktarımını taklit edebilmek ve sadece 1 ve 0 değerine bağlı kalmak yerine çok farklı durumları da analiz ederek uyarlama yeteneğine sahip olan bilgisayarlar geliştirmek içinse birkaç yıldır ciddi çalışmalar yürütülüyor. Yazılım tarafında geliştirilen yapay sinir ağları, insan beynini taklit ediyor olsa da bilim insanları nöromorfik yani çalışma şekli itibariyle insan beynini taklit edebilen(donanım olarak) bilgisayarların daha başarılı bir model olacağını düşünüyor. Halihazırda IBM'in geliştirdiği TrueNorth isimli süper bilgisayar en gelişmiş nöromorfik bilgisayar olarak değerlendirilirken Intel'in geçtiğimiz yıl tanıttığı Loihi isimli işlemci çipi ise daha mütevazı, araştırma odaklı bir nöromorfik çip olarak görülüyor.
Tamamen insan beynini taklit edebilen bilgisayar hayalini gerçeğe dönüştürmek için oldukça önemli olan nöromorfik çip çalışmalarında yaşanan en büyük sorun ise nöronlardaki iyon akışının taklit edilmesi amacıyla gönderilen elektrik akımındaki öngörülemezlik ve karmaşa. Geleneksel nöromorfik çiplerde yapay sinapslar, çevredeki nöronların iletken katmanları arasında sıkıştırılmış biçimsiz materyallerden yapılıyor. Veri aktarımı için için gerilim uygulandığında veriyi temsil eden elektrik akımı sinapsların üzerinde ilerlerken akımın doğrultusu istenilen seviyede kontrol edilemiyor. Beyindeki veri aktarımını taklit etmek için elektrik akımı üzerinde tam hakimiyet kurmak gerektiğinde bu sorun nöromorfik çip çalışmalarının önünde ciddi bir engel teşkil ediyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Bu ne hatır gönül Bilmemezlik..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilgisayar, pc, son teknoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsan Beyni Gibi Çalışan Bilgisayar AftieL Bilim Dünyasından Son Haberler 0 05 Eylül 2014 19:50
İnsan beyni anlamlı olanı sever AftieL Kişisel Gelişim 0 01 Haziran 2014 20:26
İnsan Beyni Projesi başladı! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 11 Ekim 2013 15:37
İnsan Beyni Neler Yapabiliyor....!!! tiNa Zeka Küpü 0 03 Eylül 2013 13:14