IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mayıs 2014, 00:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Chen Ning Yang




Chen Ning Yang

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çin asıllı ABDli fizikçi Yang, temel parçacıkların zayıf etkileşmelerinde paritenin korunumu yasasının geçerli olmadığını belirlemiştir. 1942de Kunmingdeki Ulusal Güneybatı Birleşik Üniversitesinden lisans, iki yıl sonra Tsinghua Üniversitesinden yüksek lisans derecesini aldı ve burslu öğrenci olarak ABDye gitti. 1948de Chicago Üniversitesinde doktora çalışmalarını tamamlayarak bir yıl Ferminin asistanlığını yaptı.

1955te profesörlüğe yükselen Yang, 1965ten sonra Stony Brookdaki New York Eyalet Üniversitesinde fizik profesörü ve kuramsal Fizik Enstitüsünün başkanı olarak görev yapmaktadır. Zayıf etkileşmelerde paritenin (uzayda sağ-sol simetrisinin) korunmadığını ortaya koyan çalışmaları nedeniyle 1957 Nobel Fizik Ödülünü Lee ile bölüşmüştür.

İstatistiksel mekanik ve kuantum alan kuramı gibi konularda bilime önemli katkılarda bulunan Yanga ün ve Nobel Ödülü kazandıran en önemli çalışması, 1956da Lee ile birlikte pritenin korunumu yasasının zayıf etkileşmeler için geçerli olmadığını göstermesi olmuştur.

O güne değin bütün fiziksel olayların sağ-sol bakışımı (simetrisi) gösterdiği, başka bir deyişle pariteyi koruduğu çok doğal bir ilke olarak kabul edilmiştir. Bu ilkenin geçerli olmasının doğal bir sonucu olarak, bir olayın sağ-sol bakışımlısının, yani "aynadaki görüntüsünün" de geçerli bir fiziksel olay olarak kabul edilmesi gerekiyordu.

O güne değin enerjinin ya da momentumun korunumu ilkeleri gibi evrensel bir geçerliliği olduğu sanılan paritenin korunumunun, o sıralarda yeni bulunmuş olan teta ve tau adlı mezonların bozunmalarında geçerli olmadığını gözlemleyen Yang ve Lee, bu bozunumların tıpkı radyoaktif beta bozunumu gibi zayıf etkileşmeler olduğu gerçeğinden yol çıkarak ve o güne değin yapılmış tüm beta bozunması deneylerini inceleyerek, bunlardan edinilen kuramsal bilgilerin ya da deney çözümlerinde kullanılan varsayımların zayıf etkileşmelerde paritenin korunduğuna ilişkin bir kanıt getirmediğini ortaya koydular.

Bu bulgularını deneysel olarak sınanması için yardım istedikleri Wunun, radyoaktif kobalt-60 çekirdeği üzerinde 1957de gerçekleştirdiği deney de, zayıf etkileşmelerde paritenin korunmadığını kesin kanıtlarıyla doğruladı.

Ödülleri

Nobel Fizik Ödülü (1957)
Rumford Premium (1980)
National Medal of Science (1986)
Benjamin Franklin Medal (1993)
Bower Award (1995)
N. Bogoliubov Prize (1996)
Lars Onsager Prize (1999)
King Faisal International Prize (2001)

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
chen, ning, yang


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ying Yang Kuki Violent Hamur İşleri 0 26 Mayıs 2013 19:50
Burçların Yin - Yang Enerjileri Ay Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 14 Kasım 2011 16:57
BurçLar ve YinG-YanG konTes Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 29 Mart 2009 01:20