![]() |
Istakoz ve Yengeçler Neden Pişirildiğinde Bir Anda Kırmızıya Bürünüyor? Bilim insanları 1870'lerden bu yana bu renk değişiminin sırrını çözmeye çalışıyor. Istakoz ve yengeçlerin bu renk değişimine, krustasiyanin adlı bir protein ve astaksantin adı verilen bir karotenoid sebep oluyor. Bu ikili, ıstakozun doğal kamuflajını oluşturuyor. Astaksantin; parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bir pigment. Bu bileşik, ıstakozların diyetlerinden gelir ve krustasiyanin proteinine bağlanarak renk değişimini tetikler. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ancak ıstakozlar bu pigmenti doğal olarak üretemezler, yedikleri besinlerden alırlar. Peki ısı ile renk değişimi tam olarak nasıl gerçekleşiyor? Isı uygulandığında, krustasiyanin proteinleri şekillerini kaybeder ve astaksantini serbest bırakır. Böylece ıstakoz ve yengeçlerin kırmızıya dönmesine neden olur. Bilimin hâlâ bu fenomeni araştırdığını belirtmemizde fayda var çünkü renk değişimini sağlayan moleküler etkileşimler, hâlâ tam olarak anlaşılamadı. Bilim insanları, krustasiyanin ve astaksantinin nasıl iş birliği yaptığını anlamak için yoğun çalışmalar yapmakta. -alıntı- |
Cevap: Istakoz ve Yengeçler Neden Pişirildiğinde Bir Anda Kırmızıya Bürünüyor? Alıntı:
|
Cevap: Istakoz ve Yengeçler Neden Pişirildiğinde Bir Anda Kırmızıya Bürünüyor? Bu istakoz ve yengeçlerin özellikle uzak doğu mutfağında canlı canlı pişirilmesi olayıda üzücü... |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:31. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk