IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  odeaweb

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 06 Ağustos 2025, 11:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pasifik Okyanusu’nda Dünya’nın En Derindeki Ekosistemi Keşfedildi




Pasifik Okyanusu’nun 9.533 metre derinliğinde keşfedilen kompleks ekosistem, güneş ışığı olmadan kimyasal enerjiyle varlığını sürdürüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pasifik Okyanusu’nun 9.533 metre derinliğinde keşfedilen ekosistem, yaklaşık 2.500 kilometrelik bir alana yayılıyor.

Bilim insanları, ekstrem şartlarda dahi canlı yaşamının var olabileceğini bir kez daha kanıtladı. Deniz yüzeyinden 9.533 metre derinlikte bulunan hadal çukurlarında (okyanusun en derin noktası), güneş ışığının ulaşmadığı ortamlarda yaşayan canlıların varlığı doğrulandı. Bu canlılar, enerji ihtiyaçlarını kimyasal reaksiyonlardan sağlıyor.

Canlıların güneş ışığı yerine kimyasal reaksiyonlarla enerji üretmesine kemosentez adı veriliyor.

Daha önce hidrotermal bacalar ve soğuk sızıntılarda benzer yaşam formları tespit edilmişti, ancak bu tür ekosistemlerin varlığı genellikle 7.000 metreden daha derinde araştırılmamıştı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pasifik Okyanusu’nda Tarihi Keşif: Yaşamın Bilinen Sınırları Genişledi

Yeni gerçekleştirilen ve sonuçları Nature dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında bilim insanları, Kuril-Kamçatka ve batı Aleutian Çukurları’nda yaptıkları araştırmalarla, kemosentetik yaşamın bilinen sınırlarını daha derine taşıdı.

2024 yılında yürütülen ekspedisyon sırasında Çin’in ilk tam okyanus derinliğine inebilen mürettebatlı dalgıcı Fendouzhe kullanılarak toplam 23 dalış yapıldı.

Bilim insanları, yüksek çözünürlüklü video kayıtları aldı, sediman örnekleri topladı ve biyolojik örnekler üzerinde incelemelerde bulundu. Elde edilen örnekler, genetik dizileme ve kimyasal analiz yöntemleriyle detaylı şekilde incelendi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yapılan araştırmalar sonucunda, hadal bölgede tüp solucanları, midyeler, gastropodlar, amfipodlar ve poliketlerin dahil olduğu karmaşık kemosentetik toplulukların varlığı ortaya çıktı. Bu türlerin en derinde yaşayanlarının, yüzeyin 9.533 metre altında bulunduğu ve metrekare başına 5 bin 800’den fazla tüp solucanı yoğunluğuna ulaştığı kaydedildi.

Ekosistemin Sürdürülebilirliği Mikroorganizmalara Bağlı

Bilim insanlarına göre bu ekosistemlerin temelinde mikroorganizmalar bulunuyor. Araştırmanın yazarları, şu açıklamada bulundu:

“Bu topluluklar, hidrojen sülfür ve metan açısından zengin sıvılarla destekleniyor. Bu sıvılar, çukurlardaki derin sediman katmanlarını kesen fay hatları boyunca taşınıyor. İzotop analizleri, metanın burada biriken organik maddelerden mikrobiyal yollarla üretildiğini ortaya koyuyor.”


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Araştırmanın sonuçları, benzer jeolojik özelliklere sahip diğer hadal çukurlarında da benzer kemosentez tabanlı ekosistemlerin yaygın olabileceğini düşündürüyor.


Bilim insanları, bulguların ekstrem koşullardaki yaşam ve derin okyanuslarda karbon döngüsü ile ilgili mevcut modelleri sorguladığını ifade ediyor.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pasifik Okyanusu'nun Derinliklerinde 'Hayalet Köpekbalığı' Keşfedildi. dae Bilim Dünyasından Son Haberler 1 25 Eylül 2024 16:04
Rusya ve Çin'den Pasifik Okyanusu’nda ortak devriye CyBeR Dünyadan Haberler 1 25 Ekim 2021 05:59
Pasifik Okyanusu'nda gemiden denize düşen adam 14 saat balıkçı şamandırasına tutunarak hayatta kaldı NurSima Dünyadan Haberler 0 20 Mayıs 2021 16:31
Pasifik Okyanusu’nda plastik atıklar için borulu önlem xena Çevre ve Geri Dönüşüm 0 09 Temmuz 2019 16:01
Pasifik Okyanusu'ndaki adadan Çorum'a gelin geldi Dilara Haber Arşivi 0 14 Haziran 2010 17:39