IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  odeaweb

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2025, 15:25   #1
Çevrimiçi
~ Gothicum Est Pulchrum ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fındıkkıran Adam`ın Eli Bulundu.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kenya’da, 1,52 milyon yıl öncesine tarihlenen ilk Paranthropus boisei el fosilleri bulundu. Keşif, bu insan akrabasının sanılandan çok daha gelişmiş bir el becerisine sahip olduğunu gösteriyor. Uzun bir başparmak, düz parmaklar ve esnek bir serçe parmak — tıpkı modern insanların bir çekici kavradığı gibi — güçlü bir tutuş sağlayan bu yapı, türün taş alet kullanabilecek kapasitede olduğunu düşündürüyor.

Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı ve fosilleri tanımlayan ekibe Stony Brook Üniversitesi’nden Carrie Mongle liderlik etti. Mongle, “Bu, Paranthropus boisei’yi ilk kez belirli el ve ayak kemikleriyle doğrudan ilişkilendirebildiğimiz an,” diyor.

P. boisei, 1.3–2.6 milyon yıl önce Doğu Afrika’da yaşamış ve aynı dönemde Homo habilis, Homo rudolfensis ve Homo erectus ile birlikte var olmuştur. Önceden yalnızca kafatası ve dev azı dişleriyle tanınan bu tür, “Fındıkkıran Adam (Nutcracker Man)” lakabını büyük çiğneme kaslarından almıştı.

Yeni keşif, bu homininin yalnızca güçlü bir çene yapısına değil, aynı zamanda taş alet yapımına uygun bir el anatomisine sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Ancak araştırmacılar, doğrudan bir kanıt bulunmadığı için temkinli: ellerde taş alet kalıntısı veya yalnızca P. boisei’ye ait bir kazı alanı bulunmadıkça, “taş alet yapan Paranthropus” hipotezi kesinlik kazanamayacak.

Ayrıca el kemiklerinin gorillerle beklenmedik benzerlikler taşıdığı görüldü — özellikle parmak kemiklerinin geniş yapısı bu türün güçlü kavrama yetisini destekliyor. Ayak kemiklerindeki kavisli yapı ise P. boisei’nin iki ayak üzerinde yürüyen bir canlı olduğunu doğruluyor.

Kazılar, ünlü paleoantropolog Meave Leakey liderliğinde, Koobi Fora bölgesinde (Turkana Gölü’nün doğusunda) 2019–2021 yılları arasında gerçekleştirildi. Leakey ailesi, 1950’lerde aynı türün ilk kafatasını da bulmuştu.


Kaynak: Nature (Ekim 2025), CNN Science – Katie Hunt’ın haberi

__________________
Yallan i'Kilual • Jema acscigga ko Daorue • Jir Nauk i'Olonhe
Tuiraue bronnirin • Anno om Amniki • Jaliga a'huana
— Adrian von Ziegler
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hindistan'daki mağarada 188 yaşında bir adam bulundu Derya Dünyadan Haberler 3 03 Ekim 2024 17:49
33 yıldır her yerde aranan adam tesadüfen bulundu Derya Yaşam ve Detay 1 08 Ağustos 2024 21:14
2 gündür haber alınamayan adam evinde ölü bulundu NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 15 Haziran 2021 20:28
Evsiz adam fuar alanındaki gölette ölü bulundu NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 18 Ocak 2021 19:39
Kadıköy'de sokakta yaşayan 65 yaşındaki adam ölü bulundu Sarya Güncel ve Son Dakika Haberler 2 16 Ocak 2021 14:52

×