IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bilim Dünyasından Son Haberler (https://www.ircforumlari.net/bilim-dunyasindan-son-haberler/)
-   -   Astronomide uluslararası işbirliği! (https://www.ircforumlari.net/bilim-dunyasindan-son-haberler/416816-astronomide-uluslararasi-isbirligi.html)

KarakıZ 05 Ekim 2011 17:21

Astronomide uluslararası işbirliği!
 
Şili'nin kuzeyindeki çölde kurulu en büyük kara astronomi projesi ALMA teleskopları, on yıl süren inşa çalışmalarının ardından evrenin uzak köşelerini, 70 milyon ışık yılı ötede, iki galaksinin çarpışmasını gözlemeye başladı.

Avrupa, ABD, Japonya ve Şili'yi 600 milyon dolarlık bir bütçeyle biraraya getiren ve iki yıl içinde tamamlandığında sayıları 66 radyoteleskoba ulaşacak Dev Milimetrik Atacama Anten Şebekesi (ALMA) teleskoplarından 12'si bugün çalışmaya başladı.

ALMA Direktörü Thijs de Graaw yayınladığı açıklamada, "Bilim için, astronomi için ve belki de insanlık için tarihi bir an yaşıyoruz" dedi.

"Antenlerini" 1785'te keşfedilen Karga takımyıldızına çeviren ALMA'nın ilk gözlemi, 70 milyon ışıkyılı uzaktaki iki galaksinin çarpışması olacak.

İki galaksinin sadece kalbinde değil kaotik çarpışma bölgesinde de yoğun gaz konsantrasyonu keşfettiklerini belirten ALMA, bu gazın miktarının Güneş'ten milyarlarca kat fazla olduğunu, bunun da gelecek kuşak yıldızlar için zengin bir rezerv malzemesi olacağının altını çizdi.

Evrenin bu karanlık ve soğuk bölgeleri, alınan milimetrik ve milimetrikaltı dalgalar sayesinde gözleniyor. Buraları görünen ışığı gözleyen veya kızılötesi teleskoplarla gözlemek olaraksız.

ALMA açıklamasında, milimetrikaltı evrene açılan bu pencere sayesinde, galaksilerin çarpışmasının nasıl yıldızların doğuşuna yol açabildiğini anlamaya olanak sağlayacağının altını çiziyor.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net