IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Kasım 2011, 14:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genç mucit çaydan demiri paslanmaz yaptı!




Brezilya'da düzenlenen matematik, fizik, kimya, yer bilimleri, çevre bilimleri, bilgisayar gibi 13 branşta 600'e yakın öğrencinin katıldığı MOSTRATEC Bilim ve Teknoloji Proje Yarışmasından büyük başarılara imza atan öğrenciler yurda ödüllerle döndü.

26. MOSTRATEC Bilim ve Teknoloji Proje Yarışması'nda matematik ile çevre bilimleri alanında altın ve gümüş madalyayla yurda dönen öğrencilerin buldukları yeni teknoloji ve formüller göz doldurdu. Genç mucitler arasında çaydan demirin paslanmasını önleyen bir madde geliştirenden, matematikte önemli bir formüle imza atan da var.

ALTIN MADALYA'YI VAN'A ARMAĞAN ETTİ

THY ait bir uçakla Sao Poulo'dan İstanbul'a gelen öğrenciler Atatürk Havalimanı'nda çiçeklerle karşılandı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan matematik alanında altın madalya kazanan Fatih Ege Özay, "Matematik olimpiyat sorularını çözmek için yeni bir formül geliştirdim. Eşitsizlik sorularını çok daha rahat çözdüm. Aritmetik geometrik eşitsizliğinden yola çıkarak kendi formülümü oluşturdum. Bu sayede zor olan olimpiyat sorularını birkaç adımda, yani 3-4 sayfadan oluşan problemi 4-5 adımda çözebildim." diye konuştu. "Binlerce kilometre uzaklıkta Türk bayrağını dalgalandırdığım için çok gururluyum." diyen Özay, Bu ödülümü Van'da depremde hayatını kaybeden ve yaralanan insanlara armağan ediyorum" dedi.

FORMÜLE TÜRKUAZ İSMİNİ VERDİ

Yarışmada ikinci olarak gümüş madalya kazanan Zeynep Aybikem Sağlam şöyle konuştu: "Üslü sayıların toplamını veren bir formül buldum. Buna GAOS toplamları deniyor. Bulduğumuz yeni formüle Türkuaz ismini verdik. Çünkü Türkuaz dünyada Türk mavisi olarak tanındığı için ve biz de Türk olduğumuz için adımızı gururla taşımak istedik. Bu dünyada ilk yapılan bir formül. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bu ödülü almak ayrı bir duygu." şeklinde konuştu.

KARIŞIM, DİĞERLERİNE GÖRE YÜZDE 95 DAHA ETKİLİ

Demirin paslanmasını önlemek için bir madde üreterek çevre bilimleri dalında altın madalya alan Şefkat Koleji öğrencisi Yüşra Salman, "Tanin maddesinin demirin paslanmasını engellediğini fark ettik. Bu maddeden birçok sebze, meyve ve çayda fazlasıyla var." diye konuştu. Yüşra'nın hem annesi hem de öğretmeni olan Yasemin Salman ise, "Dünyada işlenen metallerin üçte biri korozyona uğrayarak, paslanmaktadır. Bu hem hammadde kaybı hem de iş ve enerji kaybı demektir. Metal korozyonunu engellemek için kullandığımız madde birçok meyve, sebze ve çayda bol miktarda bulunan tanindir. Bütil, akrilat - stiren kopolimeriyle birlikte kullandığımız karışımımız teknikte kullanılan diğer anti-paslara göre yüzde 95 daha etkilidir." ifadelerini kullandı. Salman patent başvurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Genç mucitler daha sonra öğretmenleri ve arkadaşlarıyla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
genc


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Paslanmaz Korkuluk Lady Genel Paylaşım 0 04 Eylül 2010 10:25