IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Kasım 2011, 07:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Enerjide tasarruf tedbirleri





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Enerjide tasarruf tedbirleri

Prof. Dr. Sait Söylemez, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, ev, işyeri ve fabrikalarda enerjinin verimli kullanılması halinde yüzde 50’lere varan oranda tasarruf sağlanabileceğini bildirdi. Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Söylemez, kalkınma sürecindeki Türkiye’de sanayileşme faaliyetleri, yeni teknolojilere ulaşım çabaları, hayat standartlarının yükselmesi ve nüfusun artarak devam etmesinin daha fazla enerji kullanımına neden olduğunu belirtti.

- Sait Söylemez, insan hayatının vazgeçilmez parçası enerjinin dünyada kullanılan kaynakları içinde en büyük payın yüzde 85-90 oranında kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar olduğunu ifade etti.

Tasarrufun kullanmamak değil, verimli kullanmak anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Söylemez, Türk halkının tasarruf fakiri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve bu nedenle verimli kullanma alışkanlığının kazanılmasının şart olduğunu bildiren Söylemez, tasarruf kültürünün geliştiği ülkelerde insanların daha rahat yaşadıklarını vurguladı.

Kömür, doğalgaz ve petrol ürünleri ile elektrik ve suyun verimli kullanımı sayesinde enerjide yüzde 50’lere varan oranda tasarruf sağlanabileceğine dikkat çeken Söylemez, ısınmada ve değişik alanlarda kullanılan kalorifer kazanı ve sobaların doğru yakılmasının, aydınlatmada tasarruflu ampul kullanımı ile çatı, kapı ve pencerelerin izolasyonunun ciddi enerji tasarrufu sağlayacağına dikkati çekti.

Ülkemizde bağımlılığın yüksek olduğu petrol ve doğal gaz ihtiyacının tamamına yakını ithal edildiğini, Türkiye’yi yıllık 30 milyar dolar gibi faturayla dışa bağımlı kılan bu durumun, dövize bağlı fiyat artışlarından dolayı ekonomiyi, aile bütçesini olumsuz etkilediğini anlatan Söylemez, ’’Tüketilen enerji ağırlıklı binalar, sanayi ve ulaştırmada kullanılmaktadır. Evlerde ısıtma, aydınlatma ve elektrikli cihazların kullanımında alınacak tedbirlerle yüzde 50 oranında tasarruf yaparak ekonomiye katkı sağlanabilir. Üretimden, tüketime yaşamın her alanında enerjinin verimli, akılcı ve etkin kullanımı büyük önem taşımaktadır’’ diye konuştu.

Isınmada kullanılan kalorifer kazanlarının verimli yakılmasını, kazana sık sık ve az miktarda kömür atılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Söylemez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef, toplu kömür atılıyor ve tam yanım olmuyor. Kazan boğuluyor. Bilinçli yakıldığında yüzde 85-90’ı bulan verim, aksi durumda yüzde 65-70’lerde geriliyor. Verimli yakım için kazan ve baca temizliği de düzenli yapılmalı. Gerekli hallerde kazan yenilenmeli. Aksi durumda yangınlar çıkabiliyor; zehirlenmeler olabiliyor. Özellikle kapıcı dairelerinde yaşayanlar daha dikkatli olmalı; apartman yöneticileri buna dikkat etmeli. Sobalarda üsten yakılmalı ve tam yanma olmadan kapakları kapatılmamalı. Yatarken içine kesinlikle kömür atılmamalı. Havalandırma ayarları doğru yapılmalı.’’

Elektrik ve suyun da verimli kullanılabileceğini dile getiren Söylemez, tasarruflu aydınlatma lambalarının tercih edilmesini, beyaz eşya, küçük ev aletleri ve televizyon gibi elektrikli eşyaların açma kapama düğmelerinin kapatılmasını, çatıların, kapı ve camların izole edilmesini ve kullanılmayan odalardaki kalorifer peteklerinin kapatılmasını istedi.

GEREKSİZ AYDINLATMA YAPMAYIN

Prof. Dr. Söylemez, gereksiz aydınlatmanın önemli miktarda enerji tüketimine neden olduğunun açık olduğunu, akkor ampullerine göre çubuk florasanların yüzde 40-50, kompaktlar da yüzde 75-80 verimli olduğundan bunların kullanılması gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Elektrikli cihazlar, kullanma kılavuzlarında yazılı talimatlar doğrultusunda ve uygun ortamlarda kullanılmalı. Çünkü uygun kullanım, cihazın enerji tüketimini azaltacağı gibi ömrünü de arttırır. Binaların yalıtılmasıyla yüzde 25-50, pencerelerin sızdırmazlığı ve ısıl geçirgenliği iyi sağlandığında yüzde 15-20 enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Katı yakıtlı kazanlarda kullanılan kömürün analiz raporu ve kaliteli olmasına, stoklanmış kömürün içinde su olmamasına dikkat edilmeli. Kazan suyu ısısının dış hava sıcaklığına göre ayarlayan kontrol sistemleri enerji tasarrufu sağlamaktadır. Yüksek verimli sobalarla bir sezonda 150-200 kilogram kömür tasarruf edilebilir. Aydınlatma da enerjisi ısı yerine ışığa dönüştüren tasarruflu ampuller kullanılmalı. Bu ampuller diğerlerine göre pahalı olabilir ancak sağladıkları tasarrufla birkaç ayda kendilerini amorti ederler. Gereği kadar aydınlatma yapılmalı. İhtiyaç fazlası ampuller söndürülmeli.

Musluklar fazla açılmamalı. Damlatan musluklar tamir edilmeli; olmazsa yenilenmeli. Çatı, kapı ve pencereler izolasyon malzemeleri ile kaplanmalı. Kullanılmayan odalardaki kalorifer petekleri kapatılmalı. Verimli kullanım ile enerjide yüzde 50’lere varan tasarruf yapılabilir."
Star

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
enerjide, tasarruf, tedbirleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Enerjide Türk-Alman işbirliği Aze Haber Arşivi 0 24 Ekim 2011 10:11
Enerjide e-imza dönemi Cemalizim Haber Arşivi 0 22 Eylül 2009 12:41
İzmir'de ÖSS ve SBS tedbirleri Juventus Haber Arşivi 0 13 Haziran 2009 02:22