IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By DaDaS
  • 1 Post By N999

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2012, 21:47   #1
Çevrimdışı
~ IRCTR.Org ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Güneş sisteminin içi dışından farklı!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Uzayın, Güneş Sistemi'nin iç ve dış kısımlarında farklılıklar belirlendi.

Uzayda incelemelerini sürdüren NASA'ya ait iki uzay aracının gönderdiği veriler, uzayın, Güneş Sistemi'nin içindeki bölgesiyle, dış kısmında kalan bölgesinin yapısını oluşturan materyalde farklılıklar bulunduğunu ortaya çıkardı.

Farklılılardan birinin her iki bölgede saptanan oksijen miktarında görüldüğünü belirten bilimadamları, uzayın Güneş Sistemi içindeki kısmındaki serbestçe yüzen oksijen atomlarının, dışarıda kalan kısmındakinden daha fazla olduğunun saptandığını belirtti.
Bu durumun beklenenden değişik ve tuhaf bulduklarını kaydeden bilimadamları bunun, toz ve buz içinde saklı bulunan hayatın oluşmasına destek verici özelliği bulunan bir elementin varlığına işaret edebileceğine dikkati çekti.
Sözkonusu farklılıklar, kısaca İbex adı verilen ''Interstellar Boundary Explorer'' (Yıldızlar Arası Sınır Kaşifi) adlı uzay aracıyla Voyager adlı uzay aracının gönderdiği verilerin kıyaslanması sonucu ortaya çıktı.
Ibex uzay aracı güneş rüzgarının, yıldızlar arası uzaydaki soğuk gazlarla çakıştığı sınırda bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla NASA'da tarafından 2008'de uzaya fırlatılmıştı.
Güneş'in en üst katmanından yeralan korona adlı tabakadan uzaya sürekli olarak akan parçacıklara güneş rüzgarı adı veriliyor. Güneş rüzgarı özellikle elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıklardan oluşuyor.
Dünya'nın 321 bin 854 kilometre uzağında çalışmalarını sürdüren, kısaca İbex adı verilen uzay aracı, Güneş Sistemi'ne giren nötr parçacıkların belirliyor ve dağılım haritasını çıkarıyor.
Güneş ve diğer gezgenleri adeta koruyucu bir kabarcık gibi saran atmosfer, tehlikeli kozmik radyasyonun sızmasını önlüyor ancak nötr parçacıklar bu tabakayı aşarak Güneş Sistemine girebiliyor.
Uzaya 1977'de gönderilen Voyager uzay aracı ise Güneş Sistemi'nin sınırlarındaki incelemelerini 2004 yılından beri sürdürüyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 01 Şubat 2012, 22:27   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Güneş sisteminin içi dışından farklı!




Güneş sisteminde bir ilk,

Yaşamın oluşmasını sağlayan elementleri içeren bir madde, galaksinin bilinmeyen bir köşesinden Güneş Sistemi’ne sürüklendi. Bilim dünyasında eşi benzeri olmayan gelişme, galaksinin sırlarının anlaşılmasında gök bilimcilere yeni ipuçları verecek.

Dünya’nın 332 bin kilometre üzerinde bulunan ve Güneş Sistemi’nin en uç noktalarını inceleyen IBEX (Yıldızlararası Sınır Kâşifi) uydusu, dış galaksilerden Güneş Sistemine giren ve yaşamın oluşması için temel elementleri taşıyan bir madde tespit etti.

Maddenin, yıldızlar, gezegenler ve Dünya’daki yaşamın oluşmasını sağlayan oksijen, helyum, hidrojen ve neon elementlerini içerdiği ve evrenin herhangi bir köşesinden gelmiş olabileceği belirtildi.

Maddenin içeriğini oluşturan elementlerin, süpernova patlamasıyla yok olan yıldızların galaksinin dört bir yanına saçılmış parçacıkları olduğu ifade edildi. Süpernova patlamasıyla ortaya çıkan madde, yıldızlararası rüzgârlar sayesinde Güneş Sistemi’ne kadar sürüklendi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Güneybatı Araştırma Enstitüsünden David McComas, “Güneş Sistemi’ne yabancı olan yıldızlararası bu maddenin iyi analiz edilebilmesi, galaksinin geri kalanı hakkında yeni bilgiler edinebilmemiz adına büyük önem taşıyor” dedi.

OKSİJEN NEREYE GİTTİ?

Samanyolu Galaksisi’nin bilinmeyen bir köşesinden gelen madde üzerindeki ilk analiz IBEX uydusu tarafından gerçekleştirildi. Maddenin içeriğindeki elementlerin birbirlerine oranlarını tespit eden uydu, maddenin içinde her 20 neon atomuna karşılık 74 oksijen atomu bulunduğunu tespit etti. Normalde, Güneş Sistemi’nde her 20 neon atomuna karşılık 111 oksijen atomu bulunuyor.

Gök bilimciler, bu tespitle, Güneş Sistemi’ne kıyasla yıldızlararası boşlukta daha az oksijen bulunduğunu tespit etti. Analizler, gezegenlerin ve gezegenler üzerindeki hayatın oluşmasında çok önemli bir role sahip olan oksijen ve hidrojenin Güneş Sistemi’nde yeterince bulunduğu bir kez daha ortaya koyarken, yıldızlararası boşlukta neden oksijenin neden az bulunduğu sorusunu da doğurdu.

GÜNEŞ YER DEĞİŞTİRDİ

Bazı gök bilimciler, Güneş’in uzayda çok az oksijen bulunan bir noktada oluştuğunu, geride kalan milyonlarca yıl içinde bugünkü konumuna geldiğini öne sürüyor. Diğerleri ise yıldızlararası boşluktaki oksijenin buzul kütlelerin veya toz bulutlarının içinde hapsolmuş olabileceğini savunuyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuşu Merkezi’nden Eric Christian, “Güneş Sistemi’nin dışındaki basıncın ve buradan gelen materyallerin incelenmesiyle, içinde bulunduğumuz sistemin büyüklüğünü ve şeklini daha iyi anlayabiliriz” dedi.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ici


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
"Doktor sülüklere" yurt dışından büyük talep System Sağlık Köşesi 0 09 Ekim 2011 21:03
Öcalan'a yurt dışından özel boya! Tisha Haber Arşivi 1 21 Aralık 2009 05:08
Güneş sisteminin benzeri bulundu Lin Haber Arşivi 0 07 Nisan 2008 13:41