IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Şubat 2012, 00:54   #1
Çevrimdışı
~ IRCTR.Org ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bir iPhone altı ay demek!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Apple’ın iPhone telefonlarını üreten Çin’deki Foxconn fabrikalarında çalışan işçilerin, ürettikleri telefonu satın alabilmek için yaklaşık altı ay para biriktirmesi gerekiyor.

ABC televizyonu, elektronik üreticisi Foxconn’un fabrikalarında çalışan ve Apple, Amazon ve diğer markalar için sayısız elektronik cihazı bir araya getiren işçilerin gelirlerine yönelik bir araştırma yaptı. Araştırma, 2011 yılında dünyada 93 milyon satan iPhone’lardan bir tane alabilmek için, Foxconn işçilerinin hiçbir harcama yapmadan altı ay boyunca para biriktirmeleri gerektiğini ortaya koydu.
Uluslararası basının ağır baskısına maruz kalan Foxconn fabrikaları, bu ayın başında bağımsız kuruluşlarca denetime tabi tutuldu. Denetimden önce, yeni işe başlayan bir işçinin aylık maaşı sadece 214 dolardı. Bu rakam, bugün 290 dolara çıkmış durumda.
Çin'de 16 GB iPhone 4S'in fiyatı 200 dolar. İşçiler, 290 doların gelir vergisine verilen kısmı dışında, en önemli miktarı fabrikalarda kendilerine verilen oda ve yemek ücretine harcıyor. Bu miktar yaklaşık 72 dolar. Geride kalan 200 dolar civarındaki paranın büyük kısmı, çoğu kırsal alanda yaşayan ailelere gönderiliyor ve temel ihtiyaçlara harcanıyor.
iPHONE ALMAK İSTERLERSE...
Foxconn fabrikalarında çalışan bir işçinin bir iPhone alması, ailesine maaşından hiçbir katkıda bulunmayıp temel ihtiyaçlarından olabildiğince kısarak yaklaşık altı ay para biriktirmesini gerektiriyor. Ancak bu sefer telefon faturası için ödeyecek para kalmıyor.
Ancak tek sorun bu değil. Bir Foxconn işçisinin iPhone almak için tasarrufa gitmesi, dünyanın en zengin şehirlerinde çalışan işçilerin en ufak temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaması demek. Tayvan merkezli Foxconn’un en büyük tesislerinden biri, Hong Kong’dan bir nehirle ayrılan Şenzen’de bulunuyor. Dünyanın en pahalı kentlerinden biri olan Şenzen’de, cebinde iPhone faturası bulunan bir işçinin büfeden selpak alabilmesi bile çok zor. Öyle ki, Foxconn çalışanları hapsoldukları fabrikalardan dışarı çıkamıyor, tüm ihtiyaçlarını burada karşılamak zorunda kalıyor.
Tüm bu faktörlere rağmen, Foxconn’un çok düşük ücret karşılığında uzun saatler çalışmayı zorunlu kılan işine başvurular sona ermiyor, her iş ilanına binler başvuruyor. Foxconn fabrikaları, Çin’in çok zengin olan doğu yakasıyla, fakir iç kesimlerinde yaşayan insanlar arasındaki farklı gözler önüne sermeye devam ediyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
altı, ay, bir, demek, iphone


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Seni Sevmek Demek Her Gün Doğmak Demek Lady Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 22 Haziran 2010 20:06