IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ekim 2012, 17:12   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu fotoğrafta kaç yıldız var?




Gök bilimciler, Güneş Sistemi’nin deüyesi olduğu Samanyolu Galaksisi’nin tam 84 milyon yıldızını gösteren fotoğrafını elde etmeyi başardı. 9 milyar piksellik fotoğraf, galaksinin bugüne kadar elde edilen görüntülerinden en az 10 kat daha fazla detaya sahip.

Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki araştırmacılar, bilgisayar ortamında hazırlanan binlerce kareyi bir araya getirerek, Samanyolu Galaksisi’nin tam 9 milyar piksellik fotoğrafını oluşturdu. Fotoğrafta 84 milyon yıldız yer alıyor. Galakside 200-400 milyar yıldızın yer aldığı düşünülüyor. Araştırmacılar, fotoğrafın basılması halinde, 10 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde bir alanı bir alanı kaplayacağını belirtti.

Gök bilimciler, fotoğrafın oluşturulmasında kullanılan karelerin Şili’de bulunan Paranal Gözlemevi’ndeki 4.1 metre uzunluğundaki VISTA teleskobuyla elde edildiğini ifade etti. Bir araya getirilen fotoğraflar, kızılötesi dalgalarla elde edildi. Bunun sebebi, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinden yayılan ışığın yıldızların etrafındaki toz ve gaz bulutu tarafından engellenemesi.

173 MİLYON CİSİM İÇERİYOR

Araştırmacılar, 9 milyar piksellik fotoğrafıoluşturan binlerce fotoğrafın özellikle VISTA tarafından elde edildiğini, çünkü Samanyolu Galaksisi’nin fotoğrafta yer alan bölgeseinin sadece Güney Yarımküre’den gözlenebildiğini ifade etti.

Şilili gök bilimciler Roberto Saito ve Dante Minniti tarafından yürütülen çalışma Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı. İki araştırmacı, bir araya getirdikleri fotoğrafta 173 milyon kozmik cismin yer aldığını ifade etti. Bu cisimlerin 84 milyonu yıldız olma potansiyeline sahipken, diğerleri uzak mesafelerde kalan galaksi ve diğer kozmik yapılar olarak ifade edildi.
İkili, daha sonra bir grafik hazırlayarak yıldızların renkleri ve parlaklarını ortaya koydu. Bu sayede, tespit edilen yıldızların boyutu ve yaşı anlaşılmaya çalışılacak. Hazırlanan diyagramda, örneğin kırmızı cüceler tespit edilmeye çalışılacak. Bu yıldızlar, Güneş Sistemi dışında kalan düşük kütleli gezegenlerin tespit edilebilmesi adına önem taşıyor. Çalışmanın ileri safhalarında ise çift yıldız sistemleri, nötron yıldızları ve diğer kozmik cisimlerin tespit edilmesi amaçlanıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kac


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir Fotoğrafta Sen Candy Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 15 Eylül 2010 18:20