IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Kasım 2012, 14:04   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
En uzak gökada keşfedildi!




Bugüne kadar bilinen en uzak cisim, bu yılın başlarında keşfedilen ve kâinat henüz 490 milyon yıl yaşındayken oluşmuş bir gökadaydı.

Ancak geçtiğimiz günlerde Baltimore Bilim Enstitüsü’nün Uzay Teleskopu Merkezi’nden Marc Postman başkanlığındaki uluslararası bir ekip, NASA’nın Hubble ve Spitzer uzay teleskopları aracılığıyla, bir nimet olarak bizlere lûtfedilmiş doğal mercek etkisini kullanarak şimdiye kadar görülmüş en uzak gökada adayını buldular.

13,7 milyar yıl önce büyük patlamayla yoktan var olan kâinatın yaratılışından yalnızca 420 milyon yıl sonra oluşan bu gökada, bilim insanlarına önemli bilgiler sunuyor. MACS0647-JD adındaki ihtiyar gökada, bizden 13,3 milyar ışık yılı uzakta, yani ışığı bize 13,3 milyar yılda ulaşıyor.
Bilim adamları bu tür uzak gökadaları keşfetmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Marc Postman başkanlığındaki ekip, uzak gökadaları görebilmek için daha yakın gökada kümelerini bir mercek gibi kullandı. Büyük gökada kümelerinin yakınından geçen ışık, kümenin güçlü kütle çekimi etkisiyle büküldüğü için arkasındaki cisimleri adeta bir mercek gibi büyütür. Bu olaya kütle-çekimsel mercek etkisi adı veriliyor.
Gökbilimciler de bu yöntem ışığında bizden 8 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir gökada kümesini mercek olarak kullanarak, uzak gökadaların parlaklıklarını arttırdı ve bu şekilde görülemeyen gökadalar görünür hâle geldi. Keşfin sahibi olan ekibin başındaki Marc Postman “Mercek olarak kullandığımız bu yıldız kümesi hiçbir teleskobun yapamayacağı bir şeyi yaptı. Onun büyütme etkisi olmasaydı gökadayı görmek için çok büyük çabalar sarfetmek gerekirdi.” diyerek, yıldız kümesinin keşifteki büyük payına dikkat çekiyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
en, gökada, keşfedildi, uzak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çöp Toplarken Keşfedildi Süslü Esrarengiz Olaylar 3 11 Şubat 2010 15:15