IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2013, 16:41   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yeni nesil uzay mekiği yolculuğa hazır!




ABD’nin hızla büyüyen uzay-havacılık sektörü, NASA’nın yüzünü güldüren projelerle gelmeye devam ediyor.

En yeni proje, astronotları Dünya’nın yörüngesine taşıyacak Dream Chaser uzay aracı. Dream Chaser, 2011’de emekliye olan uzay mekikleri gibi pistlere iniş yapmasını sağlayacak bir tasarıma sahip.

ABD, astronotlarını Uzay’a göndermek için Ruslara para ödemekten kurtulmak istiyor. 30 yıllık Uzay Mekiği programı 2011’de sona eren NASA, devreye giren özel şirketlerin projelerine umut bağlamış durumda. Bu projelerden en yenisi, ‘Rüya Avcısı.'
Çöle veya suya paraşütle dalmak yerine, pistlere iniş yapabilecek özelliğe sahip olacak Dream Chaser, NASA’nın seçmesi için geliştirilen üçüncü proje. Uzay aracının üreticisi Sierra Nevada, NASA’nın gözüne girebilmek için Boeing ve Space X ile yarışacak.
Sierre Nevada, Dream Chaser’ın ilk test uçuşuna hazırlandığını açıklarken, uzay aracının ikinci prototipini savunma ve uzay-havacılık devi Lockheed Martin ile üreteceklerini açıkladı. Şirket, bu kararlarında NASA’nın talep ettiği güvenlik ve performans kriterlerine ulaşmanın önemli yer tuttuğuu belirtti.

Lockheed Martin, ikinci Dream Chaser’ı Louisiana eyaletinde, uzay araçlarının dış yakıt tanklarının üretildiği Michaud’daki tesiste inşa edecek. Özel şirketlerle uzay-havacılık projelerinde fazlasıyla yer alan Lockheed Martin, Sierra Nevada’nın Dream Chaser ve Boeing’in CST-100 uzay aracını Uzay’a gönderece Atlas V roketini üretiyor.
HELİKOPTERDEN BIRAKILACAK
Dream Chaser, Sierra Nevada’nın Colorado eyaletindeki tesisinde ilk test uçuşuna hazırlanıyor. Uzay aracı, hazırlanmasının ardından California eyaletindeki Mojave Çölü’nde yer alan Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde 3700 metreden helikopterle serbest bırakılacak.
Havada saatte 555 km hıza ulaşması beklenen Dream Chaser, saatte 333 km ile inişe geçecek. Pilotsuz olarak gerçekleştirilecek olan test uçuşunun 2 ay içine yapılması bekleniyor. 2015 yılında uçuşa hazır hale gelmesi beklenen Dream Chaser’ın, 2017 yılında yörünge altı uçuşlarla astronot taşımacılığına başlaması bekleniyor.
Dream Chaser’ın şu an en büyük rakibi, NASA için kargo görevi gerçekleştirmeyi başaran ilk özel uzay-havacılık şirketi olan Space X’in Dragon uzay aracı. Space X, aynı zamanda Atlas V roketine rakip olan Falcon Heavy roketini de geliştiriyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hazır, mekiği, nesil, uzay, yeni, yolculuğa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rus Uzay Mekiği Buran, Ren Nehri'ne Açılıyor Afrodit Havacılık 0 30 Aralık 2012 21:16
Unreal Engine 4 Yeni Nesil Konsollar İçin Hazır! KarakıZ Oyun Dünyasından Son Haberler 0 10 Şubat 2012 18:04
Turistik uzay mekiği ilk yalnız uçuşunu tamamladı Lucifer Haber Arşivi 0 11 Ekim 2010 19:24