IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Mayıs 2013, 22:10   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Beyne sürekli sinyal gönderiyor




Türk bilim adamları tarafından geliştirilen robot, felçli hastaların iyileşme sürecini kısaltıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

ODTÜ Teknokent şirketlerinden Bama Teknoloji'nin genel müdürü Murat Topçu, 2010 yılında KOSGEB projesi olarak başladıkları "RoboGait"i TÜBİTAK desteğiyle yaklaşık 3 yılda bitirdiklerini bildirdi.

Bu alanda çalışmaya başladıklarında, dünyada sadece İsviçreli bir firmanın üretim yaptığını anlatan Topçu, şunları kaydetti:
"RoboGait'in çalışma prensibi; hastanın ağırlığı, karşı ağırlık sistemi ile kaldırılarak yürüyüş sistemine alınıyor ve yürümenin yeniden taklit edilmesi sağlanıyor.
Biz başladığımızda dünyada sadece İsviçreli bir firma üretim yapıyordu. Bizim ardımızdan İsrailli bir firma da projesini bitirdi. Şu anda 3 üretici var. İsviçreliler 11-12 yıl Ar-Ge yaparken biz 3 yıl yapmış olduk. Bizim cihazımızın avantajları hem rakibinin yarı fiyatına olması hem de birçok fonksiyonun ekstra para ödemeden üzerinde gelmesi. Bizim cihazımızda hem pediatrik hem de yetişkin hastayı tek yürütücü ortez ile alabiliyoruz. Bu hem fiyat hem de kullanımda zaman avantajı yaratıyor."


ROBOTİK REHABİLİTASYON


Proje danışmanı Prof. Dr. Erbil Dursun ise felç tedavilerinde beynin yeniden organize edilmesi gerektiğini belirterek, robot sayesinde organların beyine sürekli sinyal göndererek iyileşme sürecini desteklediğini bildirdi.

YARI FİYATINA ÜRETİLDİ

"Türk mühendislerimiz yabancı robotlardan çok daha büyük teknoloji ile hem de o cihazların yarı fiyatına bu robotu ürettiler" görüşünü dile getiren Dursun, şunları söyledi:

"Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden reorganize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavi; aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Robot, hastanın yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için yürüme egzersizi yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin reorganize olması sağlanıyor, hastalarda gelişme bu şekilde gerçekleşiyor. Özellikle omurilik felçleri, inme dediğimiz beyin felci başta olmak üzere MS, polinöropatiler gibi birçok hastalıkta kullanılabilecek bir cihaz."

ROBOTİK REHABİLİTASYON FİZİK TEDAVİDEN DAHA ÜSTÜN

Dünyada yapılan çalışmalarda robotik rehabilitasyonun, geleneksel ----oterapiye göre üstünlüğü olduğunun belirlendiğini vurgulayan Dursun, "Rehabilitasyon tıbbında 'tek tedavi' diye bir seçenek yok. Önemli olan birçok tedaviyi birlikte uygulamak" dedi.

Dursun, şöyle devam etti:
"Yapılmış olan çalışmaların sonuçlarından biz şunu görüyoruz ki robotik tedaviler, diğer tüm tedavilere eklendiğinde fayda da artıyor. Bütün tedaviler birbirini destekler. Şunu diyemeyiz, 'Hastayı robota koyduk hasta iyileşti' ama robotla yapılan çalışmalar, robotsuz olarak yapılan çalışmalardan daha yukarı seviyelerde netice veriyor yani tedaviye robotun katılması, hastanın iyileşmesinde bir üstünlük sağlıyor."


BEYİN SÜREKLİ UYARILIYOR

Projede görevli ----oterapist Birol Topçu ise "Hastayı ayağa kaldırdığımızda onun kaslarından, kemiklerinden ve eklemlerinden sürekli beyine bir besleme, geribildirim oluyor. Bu da iyileşme dönemi, iyileşme geri dönüşü için hastaya büyük bir avantaj sağlanıyor" dedi.
Topçu, robot ile hastanın istediği kadar yürütülebildiğini, ayaklara ağırlık verilebildiğini ve eklem açılarının değiştirilebildiğini kaydetti.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beyne, gönderiyor, sinyal, sürekli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyne sürekli sinyal gönderiyor Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 29 Nisan 2013 15:42
3. ay keşif uydusunu gönderiyor! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 04 Mart 2013 15:29
Çin uzaya taykonot gönderiyor Cemalizim Haber Arşivi 0 08 Mart 2010 23:31