IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Haziran 2013, 13:05   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Her 13 kişiden 1’i şempanze ayaklarına sahip




ABD’li bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, dünyada her 13 kişiden 1’inin şempanze benzeri ‘esneme özelliği yüksek’ ayaklara sahip olduğunu ve böylece ağaçlara çok daha rahat tırmanabileceğini ortaya koydu.




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Eğer ağaçlara tırmanma konusunda başarılıysanız, bunun açıklaması şempanze benzeri ayaklara sahip olmanız olabilir.
Boston Üniversitesi araştırmacıları Jermey DeSilva ve Simone Gill, bazı insanların yürümeye elverişli olan düz ayak yapısı yerine ‘daha esnek ve bükülebilir’ ayaklara sahip olduğunu tespit etti. Böylece, bazılarının ağaçlara nasıl çabucak tırmanabildiği de anlaşılmış oldu.
İki araştırmacı, Boston Bilim Müzesi’nde yaptıkları deneyde, 400 yetişkinden müze içinde çıplak ayakla yürümelerini istedi. Kameraya çekilen görüntüler incelendiğinde, deneklerin yüzde 8’inin ayaklarının orta kısmında esnekliğe sahip olduğu belirlendi.

‘American Journal of Physical Anthropology’ dergisine yayımlanan araştırmada, bu özelliğin ağaçlarda yaşayan şempanzelere benzediği ifade edildi.
‘TOPUN ÜZERİNDE KIVRILAN AYAK’
DeSilva ve Gill’in yaptığı araştırmanın bir benzerini yürüten İngiltere’nin Liverpool Üniversitesi’nden Robin Huw Crompton, ‘orta ayakta esnekliğin ağaçlara tırmanma konusundaki beceriyi açıklayabileceğini’ doğruladı.
Peki, bükülebilen ayak neye benziyor? Araştırmada, şempanze benzeri ayak, ‘topun üzerine bastığınızda onun üzerinde kıvrılan ayak’ olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda, şempanze benzeri ayağın topuk ile top arasında kalan kısmıda yarısına kadar bükülüyor.
Bu esneklik, bazı insanların ayaklarındaki bağların daha yumuşak olmasıyla açıklanıyor. DeSilva, ‘deney esnasında bükülebilen ayakları fark etmenin çok kolay olduğunu ancak bu ayaklara sahip insanların durumlarının farkında olmadığını’ belirtti. DeSilva, ‘Bu beni şaşırttı’ ifadesini kullandı.
‘YÜRÜMEYİ ZORLAŞTIRIYOR’
Guardian sitesine açıklama yapan İngiliz araştırmacı Crompton ise, ‘bükülebili ayakların ağaçlarda yaşadığımız zamanlardan günümüze uzanıyor olabileceğini’ belirtti. Ancak şempanzelerin ayak parmaklarıyla nesneleri tutabilmesi gibi diğer benzerlikleri milyonlarca yıl içinde kaybettik.
Crompton, şempanze benzeri ayaklara sahip olmayanların da ‘özellikle ani hız değişimi gibi belli durumlarda ayaklarını normalden fazla bükebileceklerini’ de not düştü.
DeSilva, ayrı bir yetenek olarak görülse de, esnek ayakların yürümeyi daha zorlaştırdığını düşünüyor. İleride bu alanda araştırmalar yapmak isteyen DeSilva, “Bana kalırsa atalarımızı ağaçtan indiğinden bu yana esnek ayaklı olmak olumsuzluk haline geldi. Ayrıca ayakkabıların ayak anatomisini etkilediğini biliyoruz. Bu değişimler hala devam ediyor” dedi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
13, 1’i, ayaklarına, kişiden, sahip, şempanze


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kel Şempanze Guru Liaaa Hayvanlar Alemi 0 26 Mayıs 2012 16:03
Beş kişiden biri bu hastalığa sahip Lucifer Sağlık Köşesi 0 19 Şubat 2010 15:25
Papa’nın Ayaklarına Kapandığı Türk… Kralice Kültür ve Sanat 1 28 Mayıs 2008 10:09