IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2013, 18:20   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kuyrukluyıldız fabrikası keşfedildi




Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı Yeni Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi’ni (ALMA) kullanan gökbilimciler, genç bir yıldızın etrafında toz parçacıklarının yığılarak büyüdüğü bir bölgeyi görüntüledi. Gökbilimciler, bir toz tuzağının net olarak ilk kez gözlemlendiğini ve modellendiğini belirtti.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ALMA'nın yakaladığı kuyrukluyıldız fabrikasına ait çizim


Oph-IRS 48 yıldızının etrafındaki toz bulutunu inceleyen gökbilimciler, disk içerisindeki toz parçacıklarının nasıl büyük boyutlara ulaştığı, sonunda kuyrukluyıldızlar, gezegenler ve kayalık cisimleri oluşturduklarına dair uzun gizemi çözdü. Araştırma sonuçları Science dergisinin bugünkü sayısında yayınlandı.
Yıldızların etrafında çok sayda gezegen olduğunu bilen ancak bu gezegenlerin tam olarak nasıloluştuklarını bilmeyen gökbilimciler, bunun yanısıra kuyrukluyıldızların, gezegenlerin ve kayalık cisimlerin oluşumunun halen birçok sır sakladığını belirtiyor.
Ancak ALMA’nın gücünü ortaya koyan yeni gözlemler, en büyük sorulardan birine yanıt verdi : Genç bir yıldızın etrafındaki diskte bulunan küçük toz tanecikleri nasıl büyüyor ve sonunda taştan malzemeye hatta metre boyutunun çok ötesindeki kayalara dönüşüyor?


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Oph-IRS 48 etrafındaki kuyrukluyıldız fabrikası


‘GÜVENLİ BÖLGE GEREKİYOR’
Bilgisayar modelleri toz taneciklerinin birbiriyle çarpıştıkları ve yapıştıkları zaman büyüdüklerini gösterdi. Öte yandan, büyük parçalar tekrar yüksek hızlarda çarpıştıkları zaman, genellikle küçük parçacıklara ayrılıyor ve birinci aşamaya geri dönüyorlar. İncelenen modeller, bu durumun gerçekleşmediği zamanlarda bile, daha büyük parçaların toz ve gaz arasındaki sürtünmeden dolayı hızlı bir şekilde içe doğru hareket edip, ana yıldıza doğru düşerek daha fazla büyüyebilmeleri için şansları olmayacağını ortaya koydu.
Gökbilimciler, toz parçacıklarının kendi başlarına varlığını sürdürecek kadar büyümeye devam edebilecekleri güvenli bir bölgeye ihtiyaçları olduğunu belirtirken, bu bölge için ‘toz tuzakları’nı öneriyorlar. Ancak bu bölgelerin şimdiye kadar varlıklarına dair bir gözlemsel delil elde edilemedi.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ALMA ve VLT tarafından gözlemlenen Oph-IRS 48 etrafındaki kuyrukluyıldız fabrikası



Araştırma makalesinin baş yazarı Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nde doktora öğrencisi olan Nienke van der Marel, çalışma arkadaşlarıyla birlikte ALMA’yı kullanarak Oph-IRS 48 olarak adlandırılan bir sistemdeki diski araştırdı . Yıldızın etrafında muhtemelen görülmeyen bir gezegen ya da bileşen yıldızın yarattığı merkezi bir boşluğun gazdan bir halkayla çevrelendiğini tespit ettiler. ESO’nun Çok Büyük Teleskopu kullanılarak daha önceden yapılan gözlemlerde küçük toz parçacıklarının halka benzeri bir yapı da oluşturdukları gösterilmişti. Fakat yeni ALMA görüntüsü daha büyük milimetre boyutlu toz parçacıklarının çok farklı olduğunu ortaya çıkardı.
TOZ TUZAĞI BULUNDU!
Van der Marel, “İlk olarak görüntüdeki tozun şekli bizler için tam bir sürpriz oldu... Beklediğimiz gibi halka şekli yerine, çok net olarak kaju fıstığı şekli bulduk! Bu özelliğin gerçek olduğuna dair kendimizi ikna etmemiz gerekti, ancak ALMA gözlemlerinin güçlü sinyali ve keskinliği yapı hakkındaki tüm şüphelerimizi ortadan kaldırdı. Sonra ne bulmuş olduğumuzun farkına vardık” ifadesini kullandı.
Keşfedilen şey, büyük toz parçalarının tuzağa düştüğü ve çarpışarak ve birbirlerine yapışarak büyüyebildikleri bir bölge olarak tanımlandı. Bu bir “toz tuzağı”ydı; yani teorisyenlerin tam da aradığı şey.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ALMA tarafından Oph-IRS 48 etrafında gözlemlenen 'toz tuzağı' siyah alandaki çember, Neptün'ün yörüngesini gösteriyor.

Van der Marel gözlemleri şu ifadelerle açıkladı: Muhtemelen parçacıkların uygun koşullar altında milimetreden kuyrukluyıldız boyutuna ulaşabildikleri bir tür kuyrukluyıldız fabrikasına bakıyoruz. Toz, yıldızdan bu uzaklıktayken tam ölçekli bir gezegen oluşturamaz. Fakat yakın gelecekte ALMA, aynı mekanizmanın devrede olduğu ana yıldızına çok daha yakın toz tuzaklarını gözlemleyebilecektir. Böylesi toz tuzakları gerçekten yeni-doğan gezegenlerin beşikleri olabilirler.”
‘GÜZEL BİR TESADÜF’
Toz tuzakları yüksek basınçlı bölgeler doğrultusunda hareket ederek daha büyük toz parçacıkları oluştururlar. Bilgisayar modellemesi, tıpkı diskte bulunan boşluk gibi, yüksek basınçlı bir bölgenin gaz boşluğunun sınırındaki gazın hareketinden kaynaklabileceğini ortaya koydu.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Oph-IRS 48 yıldızının Ophiuchus (Yılancı) takımyıldızındaki konumu


Heidelberg Almanya’daki Teorik Astrofizik Enstitüsünden toz evrimi ve disk modelleme uzmanı ve ekip üyesi Cornelis Dullemond, “Bu projesi eşsiz kılan şeyler hazırladığımız bilgisayar modelleri ve ALMA’nın yüksek kaliteli gözlemlerinin birleşimidir... Bu gözlemlerin yapıldığı zamanlarda, biz de tam olarak bu türden yapıları öngören modeller üzerinde çalışıyorduk: çok talihli bir tesadüf olsa gerek” ifadesini kullandı.
Gözlemler, ALMA dizgesi yapım aşamasındayken yapıldı. Bant 9 alıcıları, ALMA’nın şimdiye kadarki en keskin görüntüleri yaratmasına izin veren Avrupa yapımı aletlerdir.
ALMA projesine 20 yıldan daha uzun bir süredir büyük katkılar yapan Leiden Gözlemevi’nden Ewine van Dishoeck, “Bu gözlemler tüm dizgenin yarısından daha azı kullanınlan ALMA’nın dönüşümlü bilim yapabilme potansiyelini gösteriyor... Bant 9’daki hassasiyet ve görüntü keskinliğindeki inanılmaz sıçrama daha önceden mümkün olmayan yollardan gezegen oluşumunun temel konularını çalışmamıza imkan sunmuştur” dedi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
fabrikası, keşfedildi, kuyrukluyıldız


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kumar fabrikası Cemalizim Haber Arşivi 0 14 Mayıs 2012 09:02
Ferrari'nin Fabrikası lolaBunny Otomobil Haberleri 8 07 Ocak 2011 14:46
Bebek fabrikası! Candy Esrarengiz Olaylar 0 12 Temmuz 2010 18:38
aşk ve kuyrukluyıldız... Aze Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 27 Mayıs 2010 20:46
Vibsan Fabrikası NucLeaR Fotoğraf Kulübü 2 22 Temmuz 2005 21:03