IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bilim Dünyasından Son Haberler (https://www.ircforumlari.net/bilim-dunyasindan-son-haberler/)
-   -   Ekran Kartını, Işlemci Olarak Kullanmak (https://www.ircforumlari.net/bilim-dunyasindan-son-haberler/56103-ekran-kartini-islemci-olarak-kullanmak.html)

Ocean 30 Nisan 2008 02:09

Ekran Kartını, Işlemci Olarak Kullanmak
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

nVidia’nın, grafik kartını gerektiğinde işlemci gibi davranıp bilgisayarın işlem gücünü artırmayı sağlamasını hedeflediği CUDA(Compute Unified Device Architecture) yazılımının Haziran ayı içerisinde resmi sürümünü sunmayı planlıyor.

CUDA yazılımı şu anda sadece GeForce 8800, 8600 and Quadro FX 4600 ve 5600 serisini destekliyor.

Oyun haricinde ekran kartımızla genelde 2 boyut haricinde herhangi bir işlem yapmadığımızı düşünürsek, ki 2 boyutlar artık çıtır çerez işlemler, işlemci performansına duyarlı uygulamalar çalıştırıldığında boşta duran güçlü ekran kartının gücünü kullanmak oldukça mantıklı. Ancak tabii ki bu yazılım yükle-çalıştır prensibiyle çalışmıyor.

nVidia’nın bu mimarisinden faydalanabilmek için, geliştiricilerin faydalanabilecek yazılım geliştirmesi veya düzenleme yapması gerekiyor. Programcılar C programlama dili ile GPU (grafik işlemcisi) üzerinde çalışabilecek algoritmalar geliştirebilecek. CUDA yazılımın bir özelliği ise CPU modu ile GPU modu arasında paylaşımlı bir çalışmanın mümkün olabilmesi.

nVidia’nın CUDA yazılımı ve grafik işlemcisini sistemin işlem gücünü artırmaya yönelik mimarisi son kullanıcıdan öte bilim, sağlık, finans gibi işlemci kas gücü gerektiren noktalarda işe yarayacak.
Örneğin, elektromanyetik alan simülasyonunda GPU kullanımıyla 5X kat performans artışı, NAMD moleküler dinamikler hesaplamasında 3 GPU ile 705 GFlop kayar nokta işlemi yapabildiklerini, bunun bir önceki çözüme göre 100X kat daha performanslı olduğunu iddia ediyorlar. (Eksi çözümün ne olduğu bilinmiyor tabii ). Özellikle mühendislik ve matematik alanında çalışanlar arasında popüler yazılımlardan birisi olan MatLAB ile 10X daha performans elde edilebilmiş.

Grafik kartlarının işlemci gibi de kullanılabilir hale gelmesi, son kullanıcı açısından “grafik kartı ve işlemci bir arada olmaz mı? sorusunu akıllara getiriyor. Intel ve AMD’den yakın zaman içerisinde böyle çözümler göreceğiz.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net