IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2014, 12:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'nin biyogaza geçişi başladı






Türkiye'nin biyogaza geçişi başladı

Azalan enerji kaynakları, yenilenebilir enerjinin ehemmiyetini her geçen gün artırıyor. Onlardan biri de biyogaz. Hayvansal, hanesel atıklar veyahut süt peynir gibi gıda atıkları elektriğe dönüşüyor. Bu dönüşüm biyogaz tesislerinde sağlanıyor. Atıklardan yalnızca elektrik değil, ısı ve organik gübre de ele geçiriliyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri, biyogaz. Biyogaz; hayvansal, bitkisel ve hanesel atıklardan enerji üretilmesi mananına geliyor. Bu enerji hem elektrik, hem de ısınma için kullanılıyor.

Dünyada en fazla biyogaz tesisi Çin'de bulunuyor. Avrupa'da ise Almanya'da. Türkiye'de ise biyogaz imalatı gelişim sürecinde.

Türkiye’nin biyogaz alanındaki ilk tesislerinden birine sahip olan Kırşehir'de, hayvansal atıklar biyogaza dönüşüyor.

HAYVANSAL ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Şehirci Tarım İdare Heyeti Başkanı Nedim Şehirci, biyogaz çalışmaları ile ilgili, “6 binin üzerinde süt koyunculuğumuz buluyor. 4.200 civarında da damızlık ve büyükbaş hayvanımız var. Bütün hayvan atıklarımızı da yeniden 2008 seneninde TÜBİTAK’ın desteğiyle gerçekleştirdiğimiz biyogaz tesisinde 250 kilowatt enerji üretmimiz var. Aşağı yukarıya 290 kilowatt civarında ısı enerjisi üretiyoruz. Şu anda biyogazdan ele geçirdiğimiz enerjinin yüzde 80’ini enerjimizde tüketimde kullanıyoruz” ifadesini kullandı.

ENERJİ ELEKTRİK VE ISINMA İÇİN KULLANILIYOR

Elektrik mühendisi Uğur Yumuşak başlı, biyogaz ile elde enerjiye değinerek, “Tesisimizde elektriksel yararının dışında da biyogazdan faydalanıyoruz. Bu kojeneratör sisteminin avantajlarından bir ötekisi de jeneratörü soğuturken oluşan sıcak su olması. Bu ısının bir bölümünün reaktörü ısıtılmasında kullanılması gerekiyor. Geriye 190 kilowatt enerji açığa çıkıyor. Bununla 40-50 hanelik bir köyü ısıtabilirsiniz. Yakınlarda bir işletme varsa, orayı da ısıtabilirsiniz. Veyahut enerjiyi seracılıkta kullanabilirsiniz” diye konuştu.

Biyogaz imalatından sonra geriye kalan hayvansal atıklar da, organik gübre olarak değerlendiriliyor.

Yumuşak başlı, “Biyogazla beraber hayvan gübresindeki asitler, toprağı yakan asitle gaza karışmış oluyor. Ayrı olarak, zarar veren ot tohumları da gaza karışıyor. Çıkan gübre tamamiyle organik gübre oluyor. Haliyle hayvanlarımıza verdiğimiz yemlerde organik gübrelerle işlenmiş olarak geri dönüşüm sağlamış oluyoruz” ifadesini kullandı.

TABİATTAKİ SERA TESİRİNİ AZALTIYOR

Topkapı Endüstri Genel Müdürü Sedat Akar, biyogazın global ısınmayı önleyici tesirine değindi. Akar, “Metan gazının sera tesiri karbondioksite göre 21 kat daha fazla. Başka bir deyişle sırf o gazı yakmış olmanız dahi etraftaki emisyon miktarını 21 kat azaltmış oluyorsunz. Böylelikle, sera tesirinin önüne geçmiş oluyorsunuz” dedi.

Türkiye'de en yaygın biyogaz tesisleri, çöp depolama alanlarında kurulan elektrik santralleri olarak beliriyor. Biyogaz tesisi kapasitesine göre 2 ile 5 yıl arasında yatırımı amorti ediyor. Devlet, biyogazdan ele geçirilen elektriği belli bir müddet alma garantisi veriyor.

Akar, “Yenilenebilir enerji yasanına göre ürettğiinz biygogazı devletimiz 10 sene süresince alma garantisi veriyor. TL olarak takriben 27 kuruş civarı bir fiyata geliyor. Oysa endüstrici elektriği 16-17- 18 den alıyor.Dolayısıyla yatırımların yapılması açısından biyogazın cazip olduğunu düşünüyorum” yorumunu yaptı.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
başladı, biyogaza, geçişi, türkiyenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Binlerce insan Türkiye'ye kaçmaya başladı Cemalizim Haber Arşivi 0 13 Mart 2012 21:37
PS Vita Türkiye'de Ön Sparişe Başladı KarakıZ Oyun Dünyasından Son Haberler 0 28 Ocak 2012 11:23
Türkiye'nin ilk Kadın girişimcisi Yarışması başladı Lucifer Haber Arşivi 0 24 Şubat 2010 16:57