IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2014, 12:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk bilim insanı kendi kendine elektrik üreten lif tasarladı




Türk bilim insanı kendi kendine elektrik üreten lif tasarladı

Bu lif sayesinde renk değiştiren giysiler üretilebilecek. Telefonlar kendiliğinden şarj olacak, araçlarda aküye ihtiyaç kalmayacak.

Zirve Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Taşcan fonksiyonel lif üretimi alanında yaptığı araştırmada çözeltiden lif üretim tekniği kullanarak kendi kendine elektrik üreten lif tasarladı.

Yrd. Doç. Dr. Taşcan, üniversitenin Nanoteknoloji Merkezi'nde üretilen liflerin sanayi alanında tasarlanmasıyla birlikte, araba aküsünden renk değiştiren giysiye, deprem sensöründen elektronik aletlerin şarj edilmesine kadar çeşitli alanlarda kullanılabileceğine dikkat çekti. Taşcan, 2014'te Türkiye'de ilk kez Nonwoven (dokunmamış kumaş) Araştırma ve Geliştirme Merkezi'ni, Zirve Üniversitesi tarafından Gaziantep'te kuracaklarını söyledi.

10 MİLYON EURO DESTEK
Gaziantep'te bulunan Zirve Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Mevlüt Taşcan, Avrupa Birliği ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın Nonwoven Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulması için 10 milyon euroluk destek vereceğini belirtti. Taşcan, sanayicilerin nanoteknolojiye yönelmeleri gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye nanoteknoloji konusunda birçok ülkeden daha ileride. Ancak henüz araştırma safhasında ve araştırma sonuçlarını kullanılabilir ürüne dönüştürememiştir. Bunun en önemli sebebi sanayicilerimizin nanoteknoloji konusunda yeterince bilinçlenip bu teknolojiyi kullanabileceklerine inandırılamamış olmasıdır. Nanoteknolojiyi ürüne dönüştüren başarı öykülerine ihtiyaç var. Nonwoven Merkezi, sanayicilere yol göstermek üzere büyük bir açığı kapatacaktır."

ARABA AKÜSÜZ ÇALIŞACAK
Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Taşcan, lifin çözeltiden lif üretimi tekniği ile dünyada ilk kez üretildiğini belirtti. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren lifin birçok alanda kullanılabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Araba lastiklerinin içinde lifler var. Bu lifi lastiklerde kullandığınız ve liflerden yeteri kadar elektriksel güç aldığınız zaman artık arabaların akülere ihtiyacı kalmayacak.

Bu lifler sanayi alanında doğru tasarlanabilirse hayatımızı oldukça kolaylaştıracak ve ucuzlaştıracaktır. Lifin iki ucundan hafif çekilmesi ile ortaya çıkan voltaj sayesinde depremlerin ölçüm ve haber verilmesinde de büyük bir katkı sağlayabilir."

CEP TELEFONU YÜRÜRKEN ŞARJ OLACAK
Liflerin kullanılmasıyla telefon ve benzeri elektrikli aletlerin kendiliğinden şarj ihtimalinin de olacağını belirten Taşcan bu projeyi şöyle anlattı: "Ürettiğimiz lifle bir elbise tasarlanır ve bu kıyafet cep telefonunun şarj etme olanaklarına göre dizayn edilirse telefon ve benzeri elektronik cihazları yürürken kendiliğinden şarj edebilirsiniz. Liflerdeki bir düzenek sayesinde 100 cep telefonuna yetecek voltaj üretmeyi başardım. Bu elektriksel enerjide de başarılarak hizmete sunulabilir."

RENK DEĞİŞTİREN KIYAFETLER
Taşcan, yünlü kumaşların yıkama sonrası asla çekmemesi üzerine çalıştıklarını aktardı. Bu uygulamayı şöyle anlattı: "Avusturalya'dan getirilen, yünü çok kaliteli 100 Merinos hayvanından numune yün aldık. Yıkadığınız zaman yün çeker ama çekmeyecek şekilde lifin üretimine çalışıyoruz. Yün lifi, sistein adındaki madde yüzünden çeker. Ayrıca giyim de kullandığımızda da hareketimiz esnasında renk değiştiren giysiler de üretebilir."

Kaynak: BUGÜN

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim, elektrik, insanı, kendi, kendine, lif, tasarladı, tÜrk, üreten


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
47 ülkede 1335 Türk bilim insanı! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Aralık 2012 16:47
Harezmi ödüllü ilk Türk bilim insanı! DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 21 Ocak 2012 23:19
Tarihte bilim için ölen 8 bilim insanı! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Ekim 2011 14:44
Tarihte bilim için ölen 8 bilim insanı! Kalemzede Esrarengiz Olaylar 0 11 Ekim 2011 20:36