IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2014, 13:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yüksek Topuklu Giyme Tehlikesine Bilimsel Bir Bakış




Yüksek Topuklu Giyme Tehlikesine Bilimsel Bir Bakış

Avustralya’nın Queensland Griffith Üniversitesindeki kas-iskelet araştırma programından Dr. Neil J. Cronin ve iki meslekdaşı üniversite kampüsünde kahve içerlerken bir hanımın yüksek topuklu ayakkabılarla sendeleyerek geçtiğini fark ettiler. Dr. Cronin “Oldukça rahatsız ve dengesiz görünüyordu” dedi.
Bazı gözlemciler, özellikle kadınlar, sempatiyle irkilmiş ya da giydiği stilettoları nereden aldığını merak etmiş olmalılar. Ama yürümenin biyomekaniğini araştıran üç araştırmacı, kadının geçişinin yaptığı bilimsel çağrışımdan etkilenmişlerdi. Biz, yüksek topuklular giyen kadınlarda “kas ve tendon düzeyinde neler olabileceğini düşünmeye başlamıştık” diyor Dr. Cronin.
Ayakkabıların duruşu nasıl etkilediği günümüzde tartışmalı bir konu. Örneğin, çıplak ayakla koşmanın popülerliği, modern, iyi desteklenmiş koşu ayakkabılarının ayak gücünü ve iç hareket algısını -bedenin yerde nasıl pozisyonlandığı duygusu- azalttığı inancından –hala kanıtlanmamış- ve koşuyla ilgili sakatlıklara katkısından dolayı büyük ölçüde büyüyor.
Yüksek topuklular da giyenlerin biyomekaniğini etkilese de etkilemese de, sakatlık riski bilimsel dikkati yeterince çekemiyor ve milyonlarca kadın hemen hemen hergün topuklu ayakkabılar giyiyor. Bu türden araştırmaların ilkinde Avusturalyalı araştırmacılar minimum iki yıldır haftada en azından 40 saat yüksek topuklu giyen 9 genç hanımı ve topuklu giyseler bile bunu ender olarak yapan 10 genç hanımı da kontrol grubu olarak topladılar. Hanımlar 10’lu yaşlarının sonunda, 20’li ya da erken 30’lu yaşlardaydılar.
Araştırmacılar topuklu giyen hanımlardan en sevdikleri yüksek topuklu ayakkabılarını laboratuara getirmelerini istediler. Burada iki hanım grubunu da bacak-kas aktivitesini ve hareket-yakalayan yansıtıcı markerları izleyebilmek için elektrodlarla donattılar. Ultrasound probelar bacaklardaki kas fiberlerinin boyunu ölçtü.
Bütün hanımlar, yürüdükçe oluşan güçleri ölçmek için bir bir levha içeren 8 metre uzunluğundaki yürüyüş yolunda defalarca uzun adımlarla yürüdü. Kontrol grubu yürüyüş yolunu on kez çıplak ayakla geçti. Diğer grup 10 kez çıplak ayakla ve 10 kez de seçtikleri topuklularla yürüdü.
Kahve molaları sırasında gördükleri kadından da belliydi ki yüksek topuklu giyme alışkanlığında olan kadınlar düz ayakkabı giydikleri halde düz papuç giyenlerden farklı yürüdüler. Ancak farklılıkların doğası ve derecesi şaşırtıcıydı. .Journal of Applied Physiology dergisinde geçen hafta yayınlanan sonuçlara göre araştırmacılar topuklu giyenlerin kontrol grubundan daha kısa, daha güçlü hareket ettiklerini buldu, ayakları sürekli olarak bükük ve parmaklar sivri (point) pozisyonundaydı. Bu hareket şekli hanımlar topuklularını çıkardıklarında bile devam etti. Sonuç olarak baldır kaslarındaki fiberler kısalmıştı ve kontrol grubuna göre baldır kaslarına çok daha fazla zorlamada bulunuyorlardı.
Kontrol grubunda –ender olarak topuklu giyen kadınlar- yürüme temelde gerilme ve tendonlara özellikl,e aşil tendona, baskıyı kapsıyordu. Topuklu giyenlerde ise yürüme çoğunlukla kasları devreye soktu. Şimdi Finlandiya Jyvakskyla Üniversitesinde arştırmacı olan Dr. Cronin biyomekanik ayırım önemli diyor. “Birçok araştırma optimal kas-tendon veriminin” yürüyorken “kas yaklaşık olarak aynı uzunlukta kalırken tendon uzadığında ortaya çıktığını göstermiştir. Tendon uzadığında elastik enerjiyi depolar ve ayak yeri ittiğinde geri verir. Tendonlar kaslardan daha etkili yaylardır” diye devam ediyor. Dolayısıyla topuklu giyenler topukluyla ya da topuklusuz, düz ayakkabılıların yürüdüğü kadar mesafeyi yürümek için zaten kısalmış olan baldır kaslarını gerdirerek, zorlayarak, daha fazla enerjiye gereksinim duyarak ve olasılıkla kas yorgunluğuna da yol açarak daha az etkin yürüyorlar” diyor.
Bu bulgudan sonra sorulacak açık soru şu. Eee, ne farkeder? Eğer bir kadının baldır kas fiberleri kısalmışsa ve o yürürken tendonlarını ihmal ediyorsa, özellikle Louboutin’lerinin görünüşünü seviyorsa, temelde farkeder mi?
Bir biyomekanistin yanıtlaması zor bir soru bu, diye itiraf ediyor Dr. Cronin. Estetik onun bilim kolu alanının dışında. Ancak, sakatlık riski değil. “topuklularla yürürken olan büyük kas zorlaması sonunda zorlama sakatlıkları olasılığını arttırabilir, diye düşünüyoruz” diyor. ( Bu risk, eğer bir kadın topuklularla haşır neşir değilse yanlara devrilebilir ve ayak bileğini bükebilir ya da kendi imajını yaralayabilir ki bu ani sakatlıktır bana yalnızca bir kez oldu.)
Risk egzersizlere kadar uzar, topuklu giyenler aniden spor ayakkabılara ya da düz ayakkabılara geçtiğinde. “Bir çalışma haftasının çoğunda topuklular giyen bir insanda” diyor Dr. Cronin, “ayak ve topukluların üzerindeki bacak pozisyonlanması eklemler ve eklemlerin içlerindeki yapılar için yeni bir kusurlu pozisyon oluşturur. Bu kusurlu durumda, Keds ya da Crocs giymek gibi, herhangi bir değişim, sakatlık riskini arttırabilecek yeni bir ortam oluşturur” diyor.
Yani, eğer topuklu ayakkabılar giyiyorsanız ve kas ve eklem zorlamalarıyla ilgileniyorsanız, öğüdü basit. Eğer mümkünse, yüksek toplu giymeyi biraz azaltın, diyor. Yüksek topukluları belki haftada bir ya da iki kez giyin.” Ve eğer bu pratik ya da istenir bir şey değilse “ topukluları mümkün olur olmaz örneğin, masanızda otururken çıkarın.” Ayakkabılar ayaklarınızın yanında duruyorken de albenili kalabilirler.
Gretchen Reynold

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bakış, bilimsel, bîr, giyme, tehlikesine, topuklu, yüksek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyalara Bilimsel Bir Bakış Burce Rüya Tabirleri 0 10 Mayıs 2014 18:49
Ağrısız Topuklu Ayakkabı Giyme Sanatı N999 Ayakkabı Trendleri 1 20 Mayıs 2012 12:00
Yüksek Topuklu Sandaletler Guess`de Ruj Ayakkabı Trendleri 3 16 Mart 2011 01:45
Yüksek topuklu kolyeler.. Dilara Ayakkabı Trendleri 4 03 Ağustos 2010 09:28
Topuklu ayakkabı giyme yaşı 6'ya düştü Feronia Ayakkabı Trendleri 4 24 Ocak 2010 17:05