IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Kasım 2014, 19:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünya'nın İlk MP3 Çaları ( 1998 )




Günümüzde her yerde bulabileceğimiz Mp3 Çalarlar'ın ne zaman icat edildiğini biliyor musunuz ?

Günümüzde MP3 çalarlar, her yerde ve her markada rahatça bulabileceğiniz, oldukça sıradan elektronik aletlerden biri haline gelmiş durumdadırlar. iPod MP3 çalarları oldukça yaygınlaşmıştır, cep telefonları bile bu formattaki dosyaları çalabilmektedir, hatta birçok araba markasının tüm modelleri, araba daha showroomdan MP3 formatını çalabilen bir müzik sistemine sahip bulunmaktadır. Fakat tüm bu saydıklarımız, her zaman böyle rahat bir durumda değildi. 1998 yılında, Audiofind gibi tamamen yasa dışı olan siteler, sanatçıların şarkılarını neredeyse tamamen açık ve ücretsiz olarak insanlara dağıtıyorlardı. Bu şarkıların hepsi, oldukça kötü bir kaliteye sahip şekilde, 112 KBps ya da 128 KBps MP3 formatıyla insanlara sunuluyordu ve insanlar da, 56k modemleriyle bu şarkıları yarım saatten daha fazla süren zamanlarda, bu sitelerden bilgisayarlarına indirmeye çalışıyorlardı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu indirdiğiniz şarkı dosyalarını, bilgisayarınızda rahatça çalabiliyor ve hatta, bir CD'ye yazabiliyordunuz. O zamanlarda insanlar, CD-ROM sürücülerinin yüksek oranlardaki başarısızlıklarını dikkate alırsak, boş bir CD'ye 10 sterlinlik bir fiyat ödemeyi, yarım saatten fazla süre şarkının inmesini beklemeyi, CD-ROM'unuzun 30 dakikayı aşan süreler boyunca bu şarkıyı CD'ye yazmasını beklemeyi hiç önemsemeden ve hiçbir aksilik çıkmaması için, CD-ROM tanrılarına bir sürü dua ederek, bir şarkıyı yasa dışı yollardan dinlemeye çalışıyorlardı.
Tam 250 dolarlık bir fiyata sahip olan MPMan F10 dijital MP3 çaları, hayatımıza girdi ve tüm bunları tamamen değiştirdi. İnsanların birçoğu, resimlerde görülen Diamond Rio MP3 çalarını, oldukça yankı bulmuş olan ve tanınmasını sağlayan, üst düzey RIAA davası sayesinde, ilk MP3 çalar olarak tanıdılar ve kabul ettiler. Fakat buna rağmen MPMan MP3 çaları, birkaç aydan beri piyasada ve birçok yüksek teknolojili ses sistemleri satan mağazalarda, oldukça fazla ilgi görerek satılmaya başlanmıştı. Bu MPMan MP3 çaları, zamanına göre oldukça iyi olan 32 MB'lık bir hafızaya sahipti. Ne mutlu ki, sonradan eklenebilen programlar sayesinde, bu depolama kapasitesi 64 MB'a kadar çıkarılabiliyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


MPMan MP3 çalarının piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra, Napster adlı bir program ortaya çıktı ve insanlara, kendi müzik dosyalarımızı düzenleme, organize etme ve paylaşma olanağı sağladı. Paylaşılan bu müzik dosyalarını, elinizdeki MP3 çalar aletinize aktarmak seri bağlantı kurulması nedeniyle, oldukça acı verici ve sıkıcı bir şekilde yavaş bir hıza sahip olan, çok uzun bir süreçti. Fakat bu hiç problem değildi. Müzik, şimdiye kadar hep ilişkili olarak anıldığı fiziki formatlardan kaçabilmek adına, ilk adımlarını atmaya başlamıştı. O zamanlar insanlar, aradan 10 yıl geçtikten sonra büyük babalarının ya da büyük annelerinin bile, internetten bilgisayarlarına müzik indirip dinlebileceklerini, sokakta yürüyen sıradan bir insanın, cebinde en iyi kalitede ve gigabyte'lar dolusu binlerce şarkı taşıyabileceğini, hiç tahmin edebilir miydi?

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1998, çaları, dünyanın, mp3, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pol Pot (1928 - 1998) Liaaa Tarih / Siyaset 0 01 Nisan 2012 23:30
Dünyanın İlk Ses Kartlı Mp3 Çaları Dilara Bilim Dünyasından Son Haberler 0 20 Eylül 2008 18:30