IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bilim Dünyasından Son Haberler (https://www.ircforumlari.net/bilim-dunyasindan-son-haberler/)
-   -   Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 1-) Albert Einstein (https://www.ircforumlari.net/bilim-dunyasindan-son-haberler/801214-bugun-icerisinde-yasadigimiz-dunyayi-dunya-yapan-bilim-insani-1-albert-einstein.html)

Kalemzede 24 Ağustos 2018 15:15

Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 1-) Albert Einstein
 
Bugün, İçerisinde Yaşadığımız Dünyayı Dünya Yapan Bilim İnsanı: 1-) Albert Einstein

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

1-) ALBERT EİNSTEİN


Doğum: 14 Mart 1879, Ulm, Alman İmparatorluğu

Ölüm: 18 Nisan 1955 (76 Yaşında), Princeton, New Jersey, ABD

Vatandaşlığı: Alman İmparatorluğu (1879-1996)

Alanı: Fizik, Matematik, Felsefe

İşleri: İsviçre Patent Ofisi (Bern), Zurih Üniversitesi, Karlova Üniversitesi (Prag), Prusya Bilim Akamedisi (Berlin), Kaiser Wilhelm Enstitüsü (Berlin), Princeton Üniversitesi (ABD)

Öğrenim: ETH Zürih Üniversitesi

Doktora Hocası:
Alfred Klenier

Etkilendikleri: Kopernik, Isaac Newton, Baruch Spinoza, Johann Wolfgang von Goethe, Wolfgang Amadeus Mozart

Etkiledikleri: Ernst G. Straus, Nathan Rosen, Leo Szilard

Ödülleri: 1921 Nobel Fizik Ödülü, Max Planch Madalyası, Time Dergisi 'Yüzyılın İnsanı' (1999)

Kütüphanesi: +600

Evlilikleri: Mileva Maric (1903-1919), Elsa Einstein (1919-1936)

Çocukları: Lieserl Einstein, Hans Albert Einstein, Eduard Einstein

ALBERT EİNSTEİN BİLİM DÜNYASINDA NE/NELER YAPTI?

Albert Einstein modern fiziğin doğuşuna öncülük etti, uzay ve zamanın sırlarını keşfederek kütleçekiminin nasıl çalıştığını keşfeden kişi oldu.

ALBERT EİNSTEİN'IN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ NELERDİ?

Albert Einstein Hümanist, Sosyalist, İnsan Hakları Savunucusu olarak iyi bir mizacıyla çevresindeki insanları etkiler, son derecede mütevazı bir yaşamdan zevk alır, insanlarla ilişkilerinde ise muzip bir tavıra sahip olurdu.

ALBERT EİNSTEİN'IN GÜNLÜK YAŞAMI NASILDI?
Albert Einstein güne sabah 09.00'da kahvaltıyla başlayıp bir yandan gazetesini okur, 10.30'da da yola çıkar ve 11.00'de Princeton Üniversitesi'ndeki ofisinde olurdu. Öğlen 13.00 gibi öğle yemeğinin ardından eve döner, biraz şekerleme yaparak çayını içtikten sonra bilimsel çalışmalarına devam ediyordu. Akşam ise 18.30'da akşam yemeğine oturur, yemekten sonra mektuplarını okuyup biraz daha bilimsel çalışma yaparak günü sonlandırırdı. Öğleden sonra ise genellikle bilimsel çalışmalar yapmak yerine bahçesiyle ilgilenmeyi tercih ederdi.

ALBERT EİNSTEİN'IN GÜNLÜK YİYECEK İÇECEKLERİ NELERDİ?

Einstein, aşırı derecede uykucu, vejetaryen idi, her gece düzenli olarak on saat uyur, ek olarak günün belli saatlerinde şekerleme yapmayı ihmal etmez, sağlıklı beslenirdi. Şekerlemenin çok uzun sürmemesi için koltuğunda uyuklarken eline bir yemek kaşığı alır, altına da metal bir tabak koyar ve bir süre sonra kolu aşağıya doğru kayıp kaşık tabağa çarpınca çıkan sesle uyanır, güne kaldığı yerden devam ederdi.

Albert, spagettiyi çok sever, genelde sağlıklı yaşıyor olsa da pipo içmeye düşkün olduğu için çevresinde bir duman bulutuyla gezinirdi. Piponun kendisini dingin bir zihin yapısına sokup, insanlara objektif yaklaşmasına yardımcı olduğunu açıkça ifade ederdi. Pipo ile ilgilendiği zamanlarda tütünün insan sağlığı için zararlı olduğu ise henüz keşfedilmemişti.

ALBERT EİNSTEİN'IN FİZİKSEL AKTİVİLERİ NELERDİ?

Albert Einstein, zihnini rahatlatarak yaratıcı süreçleri ortaya çıkarmak için doğa yürüyüşleri yapmayı tercih ederdi. Ayrıca Princeton Üniversitesi yıllarında fırsat oldukça yüzer, ofisine de bisikletle ya da yürüyerek giderdi. Onun için yelken de müzik gibi rahatlatıcı, zihin açıcı ve kendisini yaratıcı fikirler üretmeye götüren bir aktiviteydi. Yelkenli teknesiyle açıldığında yalnız olmayı seviyor, not defterlerini yanına alıp aklına gelen fikirleri hemen yazıyordu.

ALBERT EİNSTEİN'IN DÖNÜM NOKTASI NEYDİ?
Albert Einstein beş yaşındayken babası ona cebinden çıkardığı bir pusula göstermiş ve deyim yerindeyse bir anda dünyası değişmişti, büyülenmiş bir şekilde pusulanın nasıl çalıştığına bakarken bilimsel anlamda ilk adımı atıp iğneyi hareket ettiren gücün ne olduğunu anlayabilmek için sorular sormuş ve cevaplar aramıştır.

ALBERT EİNSTEİN'IN TUHAF ALIŞKANLIKLARI VAR MIYDI?
Albert Einstein'ın kıyafetlerine özen göstermemek, saçlarını taramayı sevmemek ve çorap giymeyi sevmemek gibi özellikleri vardı. Ergenlikten itibaren çorap giymemeyi alışkanlık haline getirmişti. Kuzenine yazdığı bir mektupta ise; ''Gençliğimde birçok kez çorap giyerdim, ama başparmağım hep çorabı delip dışarı çıkardı. Ben de sonunda çorap giymekten vazgeçtim.'' diyordu. Amerika'da Princeton Üniversitesi'nde iken Beyaz Saray'da katıldığı özel davette dahi çorap giymemişti.

ALBERT EİNSTEİN'IN MÜZİKLE ARASI İYİYDİ ÇÜNKÜ?

Albert Einstein'ın müzikle arası oldukça iyiydi çünkü annesi bir piyanist olduğundan çocukluğundan itibaren müzikle iç içe oldu. Ailesi tarafından müziğe olan ilgiden dolayı da henüz altı yaşındayken keman çalmaya başladı. İlk zamanlarda keman çalmak yerine iskambil kâğıtlarından kuleler yapmayı tercih ediyor, kule yapma konusunda ise çok başarılı oluyordu. On üç yaşındayken ilk kez Wofgang Amadeus Mozart dinlediğinde her şey onun için farklı olmuştu. Müzik onun için bir aşk, bir tutkuyu dönüşüvermişti. Zihinsel süreçlerde bir sorun olduğunu fark ettiğinde ise, sorunu çözebilmek için eline kemanını alır, zihnini müziğin gücüyle açardı.

Science Dergisi'nden İngilizce - Türkçe Çevrilmiştir.



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net