IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Şubat 2019, 20:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kanserle mücadelede teknolojik gelişme: İnsandan daha güvenilir algoritmalar




Her yıl 1 milyondan fazla insan tanı ve tedavisi oldukça zor olan kolon kanserine yakalanıyor. 2015 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde toplam 154 bin 208 kişi kolon kanserinden dolayı hayatını kaybetti. Bu sayı kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 11.7'sine, herhangi bir nedenden kaynaklanan ölümlerin ise yüzde 3'üne tekabül ediyor.

Ancak eğer gelişmiş bir ülkede yaşıyorsanız, kolon kanserinde erken teşhis şansınız da artıyor. Avrupa'daki biyobankalar, ADOPT adlı Avrupa araştırma projesi kapsamında kanser örnekleri topluyor. Araştırmacılar insan dokusu örneklerini kanser gibi karmaşık hastalıkları incelemek için kullanıyor. Hastalığın daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyan bu örneklerden ne kadar çok varsa yeni tedavi yöntemleri bulma şansı da o kadar yükseliyor. Avrupalı bilim insanları Avusturya'da on milyonlarca biyolojik numuneye erişim sağlayan yeni bir araştırma altyapısı inşa ediyor.

anserle mücadelede biyobankaların rolü
Graz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Müdürü ve Graz Biyobankası Müdürü Karine Sargsyan, 60 binden fazla kolon kanseri örneğine sahip olduklarını belirtiyor. Sargsyan, "Aklınıza gelebilecek neredeyse her şeye sahibiz. Saçtan kas ya da ciltteki küçük parçalara kadar her şey var." şeklinde açıklıyor.

Graz Biyobankası'nda bazı örnekler oda sıcaklığında, bazıları ise dondurulmuş olarak saklanıyor. Sargsyan "Burada sıvı azotta çok düşük sıcaklıklarda dondurularak saklanan canlı örneklerimiz de mevcut." diyerek bazen yalnızca canlı bir dokuya bakarak cevaplandırılabilecek araştırma soruları olduğunu söylüyor.

Hastalıklı dokular, ameliyat olarak bu hücrelerin bilim araştırmalarında kulanılmasını kabul eden hastalardan alınıyor.

Numuneler dezenfekte ediliyor, ince parçalar halinde işleniyor ve ardından veri tabanına kaydediliyor.

Araştırmacılar, Avrupa biyobankalarındaki yaklaşık 200 milyon örneğe erişim sağlayan altyapı sayesinde gerekli veri ve numuneleri alabiliyor.

ncak araştırma yaparken genelde biyolojik örnekler tek başına yeterli olmuyor. Bu sebeple hastalar, varsa bağış yapan kişiler, hastaların gördükleri tedavi, muhtemel çevresel faktörler ya da diğer benzeri konular hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç oluyor. Klinik veriden genoma kadar bir çok hassas bilginin incelendiği araştırmalar kişisel gizliliğin bilincinde yürütülüyor.

Güvenilirlik ve doğrulukta insanlardan daha iyi sonuçlar veren algoritmalar
Günde binlerce lam taraması yapan otomatik cihazlar ise yakın gelecekte tıbbi teşhiste çığır açabilecek makina öğrenim algoritmaları için oldukça önemli.

Yüksek çözünürlükteki tarayıcılarla dijital ortama aktarılabilen lamlar araştırmacılar için çok daha faydalı. Bu aynı zamanda morfolojik değişiklikleri insanlardan daha iyi fark edebilen algoritmalar için de önemli.

Biyobankalar kolon kanseri ve diğer benzeri karmaşık hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve hastalar için daha kişiselleştirilmiş tedaviye olanak sağlıyor. Hedef geleneksel yöntemlerden daha iyi tanı koyabilen ve çok yüksek doğruluk oranına sahip olan yeni algoritmalar geliştirmek ve hastalar için en uygun tedaviyi mümkün olduğunca hızlı bulmak.

__________________
Keşke dedim, ateşten, yazıdan önce insanlığı bulsaydılar
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kanser tedavi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsandan hangi duyguyu çıkarsak hayat daha güzel olur? Hayal IF Anket Arşivi 20 14 Temmuz 2012 11:28
Kanserle mücadelede büyük keşif! N999 Bilim Dünyasından Son Haberler 0 27 Mart 2012 22:19
İnsandan hangi duyguyu çıkarsak hayat daha güzel olur ? Dilara Serbest Kürsü 4 14 Ekim 2010 15:28
Erkekler Daha Güvenilir Kralice Haber Arşivi 0 13 Aralık 2008 16:04