IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2019, 09:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Baş ağrısı anevrizma belirtisi olabilir!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Beyindeki atardamarda ortaya çıkan ve halk arasında "balon" olarak tanımlanan "anevrizma" erken müdahale edilmediği zaman ölümcül olabiliyor. Beyindeki anevrizmanın en belirgin belirtisi ise geçmeyen baş ağrısı.

Anevrizma, günümüzde her yüz kişiden 5’inde ortaya çıkıyor. Kadınlarda erkeklerden biraz daha fazla görülen hastalık, genç-yaşlı herkeste görülebiliyor. Kanadığı zaman hasta hayatını kaybedebiliyor, ya da kalıcı nörolojik hasarlar meydana gelebiliyor.

Birçok hastanın anevrizma nedeniyle daha teşhis konulamadan hayatını kaybettiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday, geçmeyen şiddetli baş ağrılarının önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Ölüm oranları arasında kalp ve kanserden sonra beyin kanamalarının geldiğine dikkat çeken Kuday, "Bu beyin kanamalarının en önemli nedenlerinden biri travma diğeri ise anevrizmadır. Anevrizmayı bir su tesisatı gibi düşünecek olursak, bu tesisatın belli yerinde kavşaklar var. Kavşakların zayıf noktalarından, ufacık bir yerden baloncuk ortaya çıkıyor. Tansiyon değişikliğinde veya sinirlenince veya durup dururken bu baloncuklar patlayabilir. Bu patlama esnasında hastaların önemli bir kısmının hayatını kaybediyor. 1/5'i hemen, diğer 1/5’i iki saat içinde, üçüncü 1/5’ i yirmi dört saat içinde ölür. Dördüncü 1/5’ i 1-2 gün sonra hayatını kaybeder. Beşinci 1/5’i hastaneye ulaşır. O da uygun hastaneye ulaşırsa ki her hastanede bu tedavi yapılamaz" ifadelerini kullandı.

"GEÇMEYEN BAŞ AĞRILARINI ÖNEMSEYİN"

Kuday, anevrizmanın çoğunlukla kanamadan belirti vermeyeceğini vurgulayarak, "Anevrizma bazen sızıntı yapar, o zaman belirti olur. Hasta der ki 'benim başım ağrıyor, bilhassa geceleri ve ensem ağrıyor' der. Sızıntı vardır. Veya gözünün arkasında şiddetli bir ağrı vardır. O bölgedeki anevrizmadan kaynaklanıyor olabilir. Yani anevrizma patlamamıştır ama sızıntı vardır. Daha çok ense ağrısı vardır. Ağrı hiç geçmez ve ağrı kesiciye de cevap vermez. Bu nedenle geçmeyen bağ ağrıları önemsenmelidir" ifadelerini kaydetti.

"ANEVRİZMA TIPKI MAYIN TEMİZLEMEYE BENZER"

Anevrizmal kanamanın çoğu zaman anjiyoya gerek kalmadan tomografi ve MR ile de belirlenebileceğini ifade eden Beyin Cerrahı, "Anevrizmanın tedavisi eskiden yalnızca ameliyattı. Ameliyat; beynin aralıklarından girerek yaptığımız beyin cerrahisinin en zor ameliyatıdır. Ameliyat çok iyi gider fakat hastanın damarları kendiliğinden büzülür. Hiçbir şey yapamazsınız. İstediğiniz kadar usta cerrah olun, cevap vermez, hastayı kaybedersiniz. Benzetecek olursak anevrizma cerrahisi tıpkı mayın temizlemeye benzer. Çok dikkat ister ve sizin zamanınız kısıtlıdır. Eğer patladıysa temizlemek için zamanınız sadece 3 dakikadır. 3 dakikadır ve sonra her şey biter. Beynin kansızlığa tahammülü azdır" şeklinde konuştu.

Anevrizmanın ameliyatsız da tedavi edilebileceğini kaydeden Kuday, "Türkiye bu konuda çok ileri. Nöroradyologlar tıpkı anjiyo yapar gibi damarlardan giriyorlar ve anevrizmayı kapatıyorlar. Bu teknoloji her gün gelişiyor. Türkiye’de bu tedavi çok ileri yani ama nerelerde? Üniversitelerde ve belirli çok vakıf üniversitelerinde ileri. Herkes yapamaz. Eğer kanama varsa bu sefer açık ameliyat yapıyoruz. Yani kanı boşaltıyoruz. Kanamayı durdurmak için anevrizmanın boynuna bir klips koyuyoruz. Bunu da her cerrah yapamaz yani belirli bir tecrübesi olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
NTV

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baş ağrısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Baş Ağrısı Beyin Tümörünün Belirtisi mi? Zen Sağlık Köşesi 0 31 Ocak 2013 13:03
Ani Ve Şiddetli Baş Ağrısı Anevrizma Habercisi Liaaa Sağlık Köşesi 0 10 Nisan 2012 18:19
Belirtisi Sırt Ağrısı Olan 5 Hastalık!! Düş Haber Arşivi 0 09 Kasım 2011 19:13
alın ağrısı miyop belirtisi!; Sır Sağlık Köşesi 0 07 Ocak 2011 16:42
Karın ağrısı neyin belirtisi? Lucifer Sağlık Köşesi 0 29 Mart 2010 19:33