IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2019, 15:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zamanın Akışında Gizli Zaman Dilimleri Bulunuyor




Bilim İnsanları: "Zamanın Akışında Gizli Zaman Dilimlerinin Olduğuna İnanıyoruz"

Fizikçiler, zamanın kesintisiz akışının bizim düşündüğümüzden çok daha fazla bir alanı kapsadığına inanıyor. Yeni bir teori, zamanın içinde gizli başka zamanlar olduğunu öne sürüyor.

Andrey Markov, kendi zamanının önemli matematikçilerden biridir. Kendisinin ismi çok bilinmez ancak yaptığı hesaplamalar ve kurduğu “Markov işlemleri” adlı döngü, zamanın işleyişini açıklamakta kullandığımız teoridir. Zamanın akışı bir bütündür ve dalgalar halinde akarak ilerler.

Öte yandan biz insanlar, zamanın akışını bir bütün olarak algılayamadığımız için onu parçalara böleriz ve belli zaman dilimlerindeki durumları inceleriz. Enflasyon rakamlarını verirken “son bir yılda” diyoruz. Deneylerde “İki aylık süreçte %34 azalma gözlemledik” diye belirtiyoruz. Zamanın tamamını değil belli bir kısmını ayırıyoruz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yeni yayımlanan iki makalede, bu çift zamanlı (ya da çift zaman değerlendirmeli) sistemde, biri Santa Fe Enstitüsü’nden biri de MIT’den gelen araştırmacı ekipleri, zamanın ‘görülebilen’ dönemleri dışında kapsadığı geniş bir alan daha olduğunu ve ‘görülemeyen zaman durumları’ olduğunu öne sürüyorlar.

Yeni teoriler, çok kabaca zamanın birleşik ve peşpeşe akan bloklardan oluşan bir dalga olduğunu ve arada yer alan bu gizli zaman adımlarıyla bütünsel akışın sağlandığını savunuyor. Santa Fe’den yayınlanan makalenin yazarlarından David Wolpert, bu gizli değişkenlerin aslında hep olduğunu ve bilim insanlarının okudukları makalelerde ya da yaptıkları çalışmalarda bu yapıyı gördüklerini söylüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yukarıdaki görsel, araştırmacıların verdiği örneği temsil ediyor. Her sütunu saat başı olarak düşünün ve her saat başı gidip cismin yerini kontrol ediyoruz. Bu cisim, zaman içerisinde bağımsız ve serbest hareket halinde, biz ise kendi gözlemlediğimiz anlardaki durumunu görüyoruz. Cismin 1’den 2’ye ilerlediği kısımda görmediğimiz bir zaman adımı var. Bu oldukça kaba bir örnek olsa da sistemin temeli bu. Araştırmacılar bu durumu özellikle biyomoleküler işlemlerde proteinlerin durumuna benzetiyor.

Araştırmacıları bu keşfe iten ise bilgisayarlarda bilgi saklamanın en verimli ve en az enerji harcayan yöntemini bulma istekleri oldu. Hesaplamanın etkileşimleri ve dinamikleri üzerine yaptıkları çalışmada, aynı anda hem 1’den 0’a hem de 0’dan 1’e giden bir harita çıkaramadıklarını fark ettiklerinde bu keşfi gerçekleştirdiler.

Doğada da bir şeyi alıp başka bir şey yapan sistemlerin benzer şekilde çalıştığını söyleyen araştırmacılar, bu zaman akışı ve gizli zaman adımlarını ışık hızı gibi bir bilimsel limit olarak görmek gerektiğini söylüyorlar.



Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
fizik, markov, zaman, zaman adımları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hayatı akışında yaşıyorum Seth Haber Arşivi 0 02 Kasım 2014 12:41
Zamanın Önemini Vurgulayan Atasözleri ve Deyimler, Zaman İle İlgili Atasözleri Violent Atasözleri ve Deyimler 0 18 Ekim 2014 01:12
"Zamanı kullanacak zaman yok!" - Zamanın Zorbalığı (Prof.Dr. Özcan KÖKNEL) Sevda Ödev ve Tezler 0 16 Mayıs 2013 08:06
Zamanın İçinde Bir Zaman Afrodit Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 03 Kasım 2011 11:06
Alışkın olmadığım zaman dilimleri yaklaşıyor Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 13 Mart 2011 15:46