IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Nisan 2019, 14:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
DNA nın Bilinmeyen Kahramanı Rosalind Franklin.




DNA keşfinin bilinmeyen kaşiflerinden biri de Rosalind Franklin(Rosalind Elsie Franklin) 25 Temmuz 1920’de Londra, İngiltere’de doğdu. DNA nın moleküler yapısının bulunmasına önemli katkıları bulunmuştur.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ayrıca Franklin virüs yapılarına yeni bir bakış açısı sağlayarak, yapısal virolojinin temelini atılmasında yardımcı olmuştur. Londra da zengin bir Musevi ailede büyüyen Rosalind iyi eğitimine buna borçluydu. 18 yaşına geldiğinde Cambridge Üniversitesi Newnham Kadınlar Koleji nde fizik ve kimya eğitimi aldı. Sonrasında kömür porozitesi üzerine doktora tezi yazarak, tüm dünyada konuk konuşmacı olarak gezdi. 1946 yılında Paris e taşınan Franklin X-ray (röntgen) kristalografi üzerine yeteneklerini üst seviyelere taşıyarak, hayatının çalışmasını yapacaktır. Her ne kadar Paris deki özgür yaşam tarzını benimsese de, 4 yıl sonrasında Londra da n King Kolej de bir iş teklifini kabul etti. Franklin çok çalışkan ve rekabetçi bir kadındı. Doğa yürüyüşleri ve geziler en sevdiği şeydi. Aynı zamanda bilim ve politika üzerine tartışmayı severdi. Franklin ekip arkadaşları tarafından iyi kalpli bir kadın olarak biliniyordu. Yine de çabuk sinirlenmesi ve inatçı olması olmasın nedeniyle bazı ekip arkadaşları onunla çalışmayı zorlu buluyordu. Bu çalışanlar arasında Maurice Wilkins’nde vardı. İşte bu durum Wilkins ve Franklin arasında bazı sürtüşmelere neden oldu ve bu onları ayırdı. Öncesinde DNA yapısını bulmak için birlikte çalışırken, sonrasında ayrı çalışmaya başladılar. Wilkins yakın arkadaşlı Francis Crick’in yanına giderek Cavendish laboratuvarında çalışmaya başladı. DNA molekülünün yapısının keşfi üzerine çalışıyorlardı.
Bilinmeyen bir nedenle Franklin in bazı yayınlanmamış araştırmaları ve herkesin bildiği güzel Foto 51 , Watson ve Crick tarafından görüldü. Bu X-ray difraksiyon fotosunda DNA molekülünün sarmal yapısı açıkça görülüyordu. Sonrasında Franklin in fotoğrafı ve verilerini kullanarak dünyaca ünlü Watson-Crick DNA modelini yarattılar. Franklin’in katkısı burada katkısı ilave edilmese de, Crick Franklin öldükten sonra katkısının kritik önem taşıdığını söylemiştir. 1953 de Watson-Crick DNA nın çift sarmal polimer olduğunu açıklayan bir araştırma yayınladılar. 1962 de Francis Harry Compton Crick, James Dewey Watson ve Maurice Hugh Frederick Wilkins DNA nın keşfinden dolayı nobel ödülü aldı. 1953-1958 arasında Franklin kömür, DNA ve tütün mozaik virüsü üzerinde çalışmalarına devam etti ve giderek daha da yükselse de, 37 yaşında trajik bir şekilde ovaryum kanserinden ölmüştür. DNA yapısı üzerine katkıları bugün bile konuşulmaktadır.

Kaynak: (Gercekbilim)

__________________
i don't care if i'm misfit..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim, bilim dünyası, bilim haberleri, dna, moleküler, ovaryum, rosalind franklin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rosalind Franklin Google oldu hayLaz Google 0 25 Temmuz 2013 13:49
Benjamin Franklin Sözleri... ELa__ Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 22 Mart 2012 06:08