IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By L_

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2019, 09:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nöroteknoloji, Gelecekte Tüm Hastalıklara Çözüm Üretebilir




Nöroteknoloji Sayesinde Tüm Hastalıkları Alt Etmek Mümkün Mü?

Elimizdeki nöroteknolojiyle birlikte, engelli insanları engelinden kurtarabiliyoruz, peki gelecekte bunun da ötesine giderek süper güçlere sahip olabilir miyiz?

Yağmurlu bir günde Bill, bisikletini sürerken önündeki posta arabasına çarptı. Kazadan dolayı Bill’in göğsünden aşağısı felç kaldı. Bill, makyaj yaparken ellerinin titremesine sebep olan Parkinson hastalığına sahip Anne’i tanımıyor. Hatta ikisi de yetişkinliğinde dejeneratif bir durumdan ötürü kör olan ve dış dünyayla etkileşime geçmek için kız kardeşine ihtiyaç duyan Stephen’i hiç tanımıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu anlattıklarımız, kara mizah içeren bir fıkra değil. Bahsettiğimiz bu üç kişinin hikâyesi, Tribeca Film Festivalinde tanıtılan 'I Am Human' belgeselinde bir araya geliyor. Belgeselde beyin tedavisi süregelen üç kişiyi izliyoruz. Hareket etme, görme, vücut kontrolü gibi yetileri yeniden kazanmaları umuduyla bu üç kişi, kafataslarını açtırarak beyinlerine elektrotlar yerleştirtiyorlar. Belgesel ayrıca, insanların beyinlerinde çiplerle birlikte neler yapılabileceğinin sınırlarını zorlamak adına nöroteknolojiyi konu ediniyor.

Filmin yönetmenlerinden Taryn Southern, Black Mirror ve Westworld gibi insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi konu alan dizileri izledikten sonra beyin hakkında daha fazla kafa yormaya başladığını söylüyor. Southern’in dediğine göre bilim kurgu, makinelerin insan evriminde gelecekte nasıl bir role sahip olacağını çok ilginç bir şekilde yeniden kurguluyor.



Dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce insanın, bilim insanlarının 1970’lerden bu yana Darpa’dan sağlanan fonlar sayesinde geliştirdikleri beyin-bilgisayar arayüzleri bulunuyor. Bazı uzmanlar, bilimin daha karmaşık bir hale gelmesiyle önümüzdeki on yılda bu sayının milyonlara ulaşacağını ön görüyor.

Beynimizin iç mekanizması daha tam olarak anlaşılmış durumda değil ve bu tür gelişmiş nöroteknolojiye sahip olmamız için çok fazla yol kat etmemiz gerekiyor. Belgeseldeki nörolog David Eagleman, insan beyninde yaklaşık 500 trilyon bağlantısı olan 100 milyar nöron olduğunu belirtiyor. Yani Bill, Stephen ve Anne’in aldığı tedaviler maalesef şu an için hâlâ deneysel konumda.

Belgeselde Anne, "Birileri beynini kesiyor ve ne olacağını bilemiyorsun" diyor. Ardından belirli bölümlerinin (Anne’in durumunda motor sistemi) uyarmak için beynine bir elektrot yerleştirilmesini kabul ediyor. Yerleştirilen elektrot, beyinden veri gönderiyor ve beyine bir akım iletir bu sayede sürekli yaşanan titremeler hatırı sayılır bir miktarda gideriliyor. Bu tedavinin Parkinson hastalığına sahip birçok hastada oldukça başarılı sonuçlar verdiği de biliniyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Stephen ise gözünün altına yerleştirilen ve beyindeki elektrotlara bağlanan bir çip tedavisi için yola koyuluyor. Aynı şekilde Bill de beyni ve vücudundaki sinirleri arasındaki kopuk bağlantıyı giderip eski haline döndürecek bir beyin-bilgisayar arayüzünü test etmeye gönüllü oluyor.

Bill’in işlemi diğerlerinden biraz daha karışık. Bill bir kolun hareketini izliyor, kendi kolunu aynı şekilde hareket ettirdiğini hayal ediyor ve bilim insanlarının Bill’in beynine yerleştirdiği elektrotların bu verileri kaslara göndermesi sayesinde Bill kolunu hareket ettiriyor. Burada asıl fikir: Bill’e kendi kaslarının kontrolünü vermek.

Beyin/bilgisayar arayüzlerinin vaadi şu an için kör bir insana görme yetisini geri vermek, sağır insanlara duyma yetisini geri vermek ve felçli insanlara vücutlarının kontrolünü geri vermek. Ancak belgeselin ilerleyen kısımlarında nöroteknolojinin yakında bize süper güçler vereceğine inanan Johnson gibi birkaç bilim insanı karşımıza geliyor ve işler burada ilginçleşiyor.

Stephen’in körlüğünü iyileştirmenin ötesine gidip, insanlara karanlıkta görme yetisi kazandırabilir miyiz? Bill’in sadece elini hareket ettirmesini değil de zihniyle sözcükler yazmasına yarayacak bir teknoloji geliştirebilir miyiz? Bu sorulara cevap vermek artık eskisi kadar zor değil zira bu konular, ‘bilim kurgu’ kategorisindeki ‘kurgu’ ifadesinden sıyrılarak gerçekliğe doğru yönelmeye başladı.

Elon Musk ve Mark Zuckerberg, şimdiden beyin/bilgisayar arayüzlerine yatırım yapmaya başladı. Musk’ın Neuralink projesi, insan bilişini geliştirmeyi ve yapay zekâlarla rekabet etmeyi amaçlıyor. Zuckerberg’ün fikri ise daha çok bir zihin okuma makinesi gibi işliyor.

Şimdilik, Musk’ın ve Zuckerberg’ün projeleri sadece birer deney, yani robot/insan ırkına ulaşmamıza daha çok var. Şu an elimizde sadece Bill, Stephen ve Anne gibi ufak elektrotlarla yetilerini geri kazanan insanlar var fakat bütün bunları düşününce yakın gelecek insanı korkutmuyor değil.



Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 03 Mayıs 2019, 09:43   #2
Çevrimdışı
L_
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Nöroteknoloji, Gelecekte Tüm Hastalıklara Çözüm Üretebilir




Bence çoğu hastalığın tedavisi var. Ama ilaç firmaları çoğunu engelliyor. Şeker tansiyon vb gibi

__________________
Kılıcını;düşmanlarını öldürmek için değil, zayıfları korumak için ... Kendini korumak için değil , cok değerli ruhunu korumak için kullanmalısın.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
çipler, elektrotlar, elon musk, mark zuckerberg, süper güçler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sony, e-Ink Akıllı Saat Üretebilir SeckiN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 27 Kasım 2014 09:07
Honda 2017’de 350 bg’den güçlü bir S2000 üretebilir Elysian Otomobil Haberleri 3 21 Mayıs 2014 23:34
HP, 6-İnç Ekranlı Phablet Üretebilir! SeckiN Diğer Tabletler 0 24 Aralık 2013 17:56
Samsung, 100 Milyon S4 Üretebilir Zen Samsung 0 18 Şubat 2013 18:23
Gelecekte Ulaşım. Zen Fotoğraf Kulübü 0 09 Aralık 2012 15:53