IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Haziran 2019, 12:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karanlık Maddeyi Gözlemlemek İçin Yeni Bir Yöntem Buldu




Bilim insanları, kara maddenin gözlemlenmesi için yeni bir tez ortaya attı. Bu tez, çok sayıda varsayımsal parçacığı barındırıyor.

Bilim insanları, uzayı gözlemlemek için Hubble ve James Webb Uzay Teleskopu gibi araçlar kullanıyorlar. Gördüğümüz bütün yıldızlar, gezegenler, kara delikler, galaksiler ve bulutsular, evren kütlesinin yalnızca yüzde 15’ini oluşturuyor. Evrendeki kütlenin geri kalanı ise karanlık madde ve enerjiden oluşuyor. Gizemli karanlık maddeyi şu ana kadar gözlemlemeyi başaramadık. Bilim insanları bu maddenin tam olarak ne olduğunu bile bilmiyor. Kaliforniya Davis Üniversitesinden iki teorik fizikçi bu konuda yeni bir hipotez geliştirdi.

John Terning ve Christopher Verhaaren tarafından Planck 2019 konferansında açıklanan çalışmaya göre, karanlık maddeyi gözlemlemek için bir alternatif var. İlk olarak zayıf etkileşimli kütle parçacığı (WIMP) üzerinde çalışmalar yapan iki araştırmacı, bu denemelerinde yaptıkları testlerde başarısız oldu. Bilim insanları da en başa döndü ve karanlık madde ile ilişkilendirilen parça veya parçacıkları bulmak için yeni bir yöntem geliştirdi.


İkiliye göre cevap, karanlık manyetizma adı verilebilecek ve pek çok varsayımsal parçacığı içeren bir sistemde yatıyor. Makroskopik uygulamalarda, mıknatısların daima iki kutbu bulunur (artı ve eksi). Kuantumda ise tek kutuplu parçacıklar da var. Bu parçacıklar bir mıknatısın yalnızca bir ucu. (Normal şartlar altında, 20 cm uzunluğunda bir mıkantısını ortadan ikiye keserseniz bir artı, bir eksi yüklü çubuk elde etmezsiniz. İki tane mıknatısınız olur.) Araştırmacılara göre bu mıknatısların diğer ucu karanlık maddeden oluşuyor, karanlık tek kutuplu yapılar var. Daha önemlisi, bu karanlık kutuplar karanlık fotonlar ve karanlık elektronlar ile etkileşime geçebilir.


İkili, karanlık kutupları keşfetmek için potansiyel sahibi bir metot ortaya sunuyor. Bir çember döngüsünde hareket eden elektron ışını, monopollere yaklaştığında dalgalarda sapmalar gerçekleşebilir. Elektronlardaki sapma da karanlık tek kutuplu yapıların işaretçisi olabilir. Peki neden proton falan değil de elektron atıyoruz? İlkokulda gösterilen, atom çekirdeği etrafında sabit dönen elektronlar gerçek değildir, biz anlayalım diye öyle anlatılır. Kuantum fiziğinde elektron hem parçacık hem de dalgadır, hareketi esnasında bir kaybolur bir ortaya çıkar. Değişik enerji seviyeleri arasında hareket eder. O yüzden de bu deney için ideal adaydır.

Karanlık maddeyi yakın zamanda bulmamız çok olası gözükmüyor olsa da bir yerden, inanılmaz küçük adımlarla da olsa başlamamız gerekiyor.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Matematikçiler Çarpma İşlemi İçin Yeni Bir Yöntem Keşfetti BLueMooN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 18 Nisan 2019 15:27
Yeni Albüm : Selçuk Yöntem Aşk İçin Önsöz daiSy Albüm Tanıtımları 0 04 Şubat 2017 13:36
Çocuğunuzu Korumanız İçin 5 Yöntem Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 07 Aralık 2012 15:20
Karanlık maddeyi çözecekler! Slipknot Bilim Dünyasından Son Haberler 0 20 Haziran 2010 03:21