IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2019, 11:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
420 Milyon Yıl Önce Yaşanan Kitlesel Yok Oluşu Ne Tetikledi?




420 Milyon Yıl Önce Yaşanan Kitlesel Yok Oluşun Nedeni Keşfedildi

Florida Eyalet Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, 420 milyon yıl önce gerçekleşerek denizlerdeki yaşamının yüzde 23'ünü yok eden kitlesel yok oluşun nedenini tespit ettiler. Bilim insanlarına göre bu kitlesel yok oluşun sebebi, okyanus sularında yaşanan oksijen düşüşü.

Bugün üzerinde yaşadığımız ve sınırsızmışçasına kaynaklarını tükettiğimiz gezegenimiz, insanlık için en uygun hale gelene kadar milyonlarca yıl geçirdi. Dünya'nın geçirdiği bu milyonlarca yıllık süreçteyse, pek çok büyük olay yaşandı. Bu olaylardan bir tanesi de 420 milyon yıl önce gerçekleşti.

Silüriyen Dönemi olarak adlandırılan bir süreçte, Dünya üzerinde bir kitlesel yok oluş gerçekleşti. Yaşanan bu gizemli olayda Dünya'nın deniz yaşamının yüzde 23 kadarı tamamen yok oldu. Şimdiyse bilim insanları, bu esrarengiz olayın nedenini çözdüler. Bilim insanlarına göre bu yok oluşun nedeni, yaşamın en temel gereksinimi olan oksijenle ilgili.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gezegenimizde, bugüne dek pek çok kez kitlesel yok oluş yaşandı. Bu olayların altında yatan sebep, kimi zaman volkanik patlamalar kimi zamansa meteorlar oldu. Ancak 420 milyon yıl önce yaşanan bu kitlesel yok oluşun bugüne dek mantıklı bir nedeni bulunamamıştı.

Florida Eyalet Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, 420 milyon yıl önce yaşanan bu kitlesel yok oluşun nedenini bulmak için Letonya ve İsveç gibi bölgelerde talyum izotopları, manganez konsantrasyonu ve kükürt izotoplarının ölçümlerini yaptılar. Bilim insanları bu ölçümleri yapabilmek için gelişmiş jeokimyasal yöntemler kullandılar.

Bilim insanları bugüne kadar, 420 milyon yıl önceki kitlesel yok oluşun doğaya çok büyük miktarda organik madde yaydığını, bu durumun iklim değişikliğine neden olduğunu ve hatta Dünya'nın karbon döngüsünde bozulmaların olduğunun farkındaydılar. Yapılan araştırmalarla hem eldeki veriler doğrulanmış hem de yaşanan bu olayın nedeni anlaşılmış oldu.

Araştırma ekibinin yaptığı çalışmalara göre yaşanan olayın nedeni, okyanus sularında bulunan oksijen seviyesindeki azalmaydı. Bilim insanları tarafından yapılan ölçümler, deniz yaşamının yüzde 23'ünün yok olmasıyla okyanuslardaki oksijen miktarının azalması arasında net bir bağlantı keşfettiler.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanları, yeni çalışmalarından elde edilen bulguların günümüz biyoçeşitliliğindeki büyük çaplı düşüşlerle ilişkilendirilebileceğini ve gelecekteki iklim senaryolarını yorumlayabileceklerini düşünüyorlar.



Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
araştırma, deniz, dünya, yaŞam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
100 Yıl Önce Yaşanan Tam Güneş Tutulması, Einstein’i Haklı Çıkardı xena Bilim Dünyasından Son Haberler 2 01 Haziran 2019 10:51
15 yaşından önce yaşanan travmalar stres yaratıyor Violent Sağlık Köşesi 0 02 Aralık 2014 11:06
Just Cause 2'yi kitlesel oynama zamanı Zen Oyun Dünyasından Son Haberler 0 19 Nisan 2013 14:02
Kitlesel Gıybet Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 16:14