IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ekim 2019, 07:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bakış Açımızı Kökünden Değiştiren Genel Bakış Etkisi, VR ile Dünya'ya Taşındı




Astronotlar, Dünya'yı yörüngeden görmeye dayalı olan genel bakış etkisinin yaşamı ve bakış açımızı kökünden değiştireceğine inanıyorlar. Peki nedir bu genel bakış etkisi ve bu deneyimi yeryüzünde yaşatabilir miyiz? Gelin bu sorulara birlikte yanıt arayalım.

Genel bakış etkisi, ilk kez 1987 yılında Frank White’ın aynı isimli kitabında ortaya atıldı. Genel bakışın, çevresel kaygıları ele alma ve bölünmüş topluluklar arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olabileceği söyleniyor. Bu noktada BBC ve Rewind, Home adlı VR teknolojisi ile uzayda sanal gerçeklik yolculuğu sunuyor. Bu efekti yaşayan kişilerinse dünyaya daha geniş bir çerçeveden bakabileceği söyleniyor.

Apollo 11’in komuta modülü pilotu olan Michael Collins, konu hakkında 2009 yılında verdiği bir röportajda “Siyasi liderler, gezegenlerini 160.000 km mesafeden görebilseler bakış açılarının temelden değişebileceğine inanıyorum” açıklamalarında bulunmuştu. BBC ve Rewind'ın bu deneyimini yaşayan insanların da bu konuda açıklamaları bulunuyor.
VR deneyimi ile uzaya gitmek, tüm bakış açımızı yeniden şekillendiriyor:


Deneyimi yaşayan biri, “İlk uzay yürüyüşümdü. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kenarını tuttum ve altındaki Dünya’ya baktım. Nefes kesici ve güzeldi. Çok büyük bir bağlantı hissi hissettim ve ağlamaya başladım. Bu, uzaya gerçek bir yolculuk değildi; aksine, VR stüdyosu Rewind ve BBC tarafından yaratılan Home adlı uzaya sanal gerçeklik yolculuğuydu” dedi.

Açıklamalara göre toplam 565 kişi, Dünya'yı yörüngeden görmüş ve her biri bu hissi yaşadıklarında yoğun duygular hissettiğini bildirmiş. Genel bakış etkisi olarak bilinen bu etki, astronotlar tarafından yaşamı değiştiren bir deneyim olan bilişsel bir değişim olarak tanımlanıyor ve dünya ile derin bir bağlantıya neden oluyor.
Genel bakış etkisi sayesinde dünya ile olan bağımız artıyor:

Bu deneyimin ne kadar şaşırtıcı ve büyülü olduğunu açıklamak zor olsa da şu sözler konuyu anlamlandırma noktasında biraz yardımcı olabilir: “Her şeyden önce gezegenin kendisinin güzelliği ve çeşitliliği var. Bakışınızı pürüzsüz, görkemli bir hızda görünen şeyleri görmek için çevirebilirsiniz.”

VR kullanımı konusunda uzmanlaşmış Katerina Stepanova’ya göre genel bakış etkisi, bizim dünya ile daha fazla bağlı hissetmemizi sağlıyor. Birçok kişi, perspektifteki bu değişimin birçok küresel zorluğa çözüm bulmak için anahtar olabileceğine inanıyor. Bu deneyimi yaşayan insanlar, evrenin ve yıldızların akıl almaz büyüklüğünü görünce aslında ne kadar da önemsiz olduklarını fark ediyor.
Deneyimi tam anlamıyla yaşatmak için farklı metotlar kullanılıyor:



Stepanova, genel bakışla aynı duyguları yaratan VR deneyimlerinin işleyişi ve gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktada Rewind'ın CEO'su ve kurucusu Sol Rogers, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotların etkileri ve deneyimleri ile genel bakış etkisi de dâhil olmak üzere çok fazla araştırma yürüttüklerini belirtti. Rewind, çarpıcı görseller yaratmanın yanı sıra duyusal deneyimleri kopyalamaya da odaklanıyor.

Uzayda olmaya benzer bir deneyim yaşatmak isteyen Rogers, bunun için deneyime kalp atışının sesini yeniden yaratan Bluetooth kalp atış hızı monitörlerini entegre etti. Bu sistem, kullanıcıların duydukları her şeyin, vücutlarının ve giysinin yaşam destek sisteminin sesi olmasını sağlıyor.


Araştırmacılar, bu deneyimi yaşayan ve deneyimsel olarak bilgiyle bağlantı kuran herhangi birinin ayrılamaz parçası hâline geldiğini ve artık bu dünya görüşüne aykırı bir biçimde hareket edemeyeceğini belirtiyor.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
KOÇ Burcu 2019 Genel Bakış vioLeta Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 17 Aralık 2018 17:30
KOÇ Burcu 2017 Genel Bakış Dream Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 23 Aralık 2016 11:08
KOÇ Burcu 2016 Genel Bakış Dream Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 03 Aralık 2015 23:30
Yutma Bozukluklarına Genel Bakış Liaaa Sağlık Köşesi 0 29 Haziran 2012 17:10
Genel Bakış [Ajax] Cry MyBB 0 02 Eylül 2011 13:38