IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Ekim 2019, 07:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Küresel yoksullukla mücadele Nobel getirdi




İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi 2019 yılı Nobel Ekonomi Ödülü’nü sahiplerine takdim etti. Ödül, küresel yoksulluğu gidermeye yönelik deneysel yaklaşımları için Hintli Abhijit Banerjee, Fransız Esther Duflo ve Amerikalı Michael Kremer’e verildi. 47 yaşındaki Duflo ise ödülü kazanan ikinci kadın ve en genç bilim insanı oldu.
Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri, resmi adıyla Alfred Nobel’in Anısına Ekonomik Bilimlerde Sveriges Riksbank Ödülü, ekonomi alanında her yıl İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından takdim ediliyor. Ekonomi Ödülü, İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300’üncü yıldönümü olan 1968 yılında kurulmuş, finanse edilmiş ve o zamandan beri her yıl veriliyor. İlk ödülü 1969 yılında Ragnar Frisch ve Jan Tinbergen kazandı. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendiriliyor. Bu yıl ise akademi ödülü ‘küresel yoksulluğu gidermeye yönelik deneysel yaklaşımları için’ Banerjee, Duflo ve Kremer’a verildiğini duyurdu. Akademiden yapılan yazılı açıklamada “2019 Ekonomi Ödülü’nü kazananların yaptığı çalışmalar insanlığın küresel yoksullukla mücadele kabiliyetini artırmıştır. Yeni deneysel yaklaşımları son 20 yılda kalkınma ekonomisi alanında çığır açmıştır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada “Bu yılın Nobel ödülü kazananları, küresel yoksullukla mücadelede güvenilir sonuçlar elde etmek için en iyi yolları bulma konusunda yeni bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Bu yaklaşım yoksulluk sorununu daha küçük, yönetilebilir sorunlara bölerek belirli bir noktada, örneğin çocuk sağlığını korumak için en etkili müdahalelerin neler olabileceğini ortaya koymaya çalışmaktadır” ifadesi kullanıldı. Halihazırda dünyada 700 milyon kişinin yoksulluk içinde yaşadığı hatırlatılan açıklamada, her yıl 5 milyon çocuğun 5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği, bu ölümlerin büyük gulandı. Amerikalı ekonomist Michael Kremer ve meslektaşları 1990’ların ortasında Kenya’da yaptıkları saha çalışmalarıyla yoksullukla mücadelede hangi müdahale biçimlerinin etki yaratacağını sınayarak deney merkezli bir yaklaşımın ne kadar faydalı olabileceğini gösterdi. Abhijit Banerjee ve Esther Duflo da Hindistan ve başka ülkelerde benzer yöntemlerle başka çalışmaları gerçekleştirdi. Kullandıkları yöntemler giderek kalkınma ekonomisi alanında başat hale geldi. Kremer, Banerjee ve Duflo’nun çalışmaları insanlığın yoksullukla mücadele çabalarına büyük katkıda bulundu.

alıntı

__________________
I suffered, I learned, I changed..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim, küresel, nobel, yoksulluk, Ödül


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık