IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ekim 2019, 07:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilim İnsanları, Dünya Üzerindeki Herkesin İlk Anayurdunu Keşfetti




Dünya üzerindeki bütün insanların atalarının, bundan 200 bin yıl önce bugün Bostwana adıyla bilinen bölgede yaşadığı ortaya çıktı. Bazı antropologlar ise bulgulara şüpheyle yaklaşıyor.

Bilim insanları, bizim bildiğimiz anlamda modern insanın son 200 bin yıldır Dünya üzerinde gezdiğini düşünüyor. Araştırmacıların çok büyük bir kısmına göre de 200 bin yıl önceki atalarımız Afrika’da yaşıyordu. Öte yandan araştırmacıların üzerinde uzlaşamadığı konu, Homo Sapiens’in Afrika’da ilk olarak hangi bölgede ortaya çıktığı konusuydu. Yeni bir araştırmaya göre insanların ilk ortaya çıktığı yer, bugünkü Bostwana’da yer alan bir bölge.

Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre insan türünün atalarını bulmak için mitokondrial DNA’lar incelendi. Bu DNA’daki genetik bilgiler, dişi bireyler üzerinden taşınıyor. Çalışmalarda 1.200 kişinin genetik bilgilerini kullanan araştırmacılar, Zambezi Nehri’nin güneyinde kalan sulak toprakları ilk insanların ortaya çıktığı bölge olarak işaretledi.
İlk anayurt, günümüzde göller ve yeşilliklerle kaplı:

Araştırmanın başyazarı Vanessa Hayes, yaptığı basın konferansı sırasında bugün yeryüzündeki herkesin mitokondrial DNA’sını geriye doğru izleyerek bu insanların anayurduna erişilebileceğini söyledi. Yapılan incelemeler, başta Khosian bölgesi olmak üzere Afrika’nın daha güney taraflarında doğan insanları kapsıyor. Anne üzerinden taşınan mtDNA genelde insanların geçmişe yönelik izi takip edilirken soylar karışmasın diye kullanılıyor.

Araştırmacılardan Eva Chan, L grubu gen olarak adlandırılan gen grubundaki bu yapının incelenmesini alanda yapılmış en büyük çalışma olarak nitelendirdi. Makgadikgadi-Okavango Delta bölgesinde yer alan bu ilk anayurt, bugün de göller ve yeşil alanlarla kaplı durumda.

Hayes’e göre göç eden grupların motivasyonu ise göç eden hayvanları yakalamaktı. İlk insan ataları, göçebe olarak yaşıyor ve genelde yemek kaynaklarını takip ediyordu. Daha önceki çalışmalarda insanların kökeni olarak Etiyopya gösteriliyordu.

Yeni teori, ayrıca insanların farklı bölgelerde aynı anda ortaya çıkmadığını, Afrika’da doğup daha sonra gezegen yüzeyine dağıldığını savunan teoriyi de destekliyor. Yazarlara göre bu anayurttan çıkan iki göç kolu, bugün bildiğimiz insanlığın yolunu açtı ve zamanla dünyanın her yerine yayıldı.
Bazı genetik araştırmacıları, çalışmanın şüpheli olduğunu söylüyor:

Öte yandan bir başka Afrika nüfus genetiği araştırmacısı olan Ryan Rauum; yeni çalışmanın bir hatası olduğunu, genetik köken ağacında yeterince geriye gidilmediğini savunuyor. Ayrıca Raumm’a göre Hayes, L0 adlı genin kökenine ulaşmayı başarmış olsa da pek çok insanın genetik yapısı L0 adlı gen grubundan değil L1’6 grubundan geliyor. Raumm, araştırmanın Afrika dışını da kapsaması gerektiğini düşünüyor.

Bir diğer sorun da Hayes’in incelemesinde sadece kadınlardan aktarılan genlerin kullanılmış olması. Genelde mDNA bilgileri zamanla kayboluyor ve fosillerde çok zor ortaya çıkıyor ancak genetik köken yapısı Y kromozomu üzerinden geliyor. Yine de bu araştırma, insanların kökenlerini bilmek için duydukları isteği ortaya koyuyor.



Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilim İnsanları, Bitter Çikolata Yemenin Muazzam Bir Faydasını Keşfetti xena Bilim Dünyasından Son Haberler 0 24 Ağustos 2019 08:33
Türk Bilim İnsanları, Ölümcül Olabilen 4 Virüs Keşfetti xena Bilim Dünyasından Son Haberler 0 06 Ağustos 2019 07:16
Bilim İnsanları, Çarpışmak Üzere Olan İki Galaksi Keşfetti BLueMooN Bilim Dünyasından Son Haberler 4 26 Haziran 2019 10:13
Bilim İnsanları, Arılarda Şimdiye Kadar Keşfedilmemiş 27 Virüs Türü Keşfetti Eva Hayvan Hastalıkları 0 25 Haziran 2018 14:26
Bilim, kadınların istediği şeyi keşfetti! Süslü Esrarengiz Olaylar 0 20 Mayıs 2010 21:38