IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Kasım 2019, 08:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alışkanlıklarımızı Bırakmanın Ne Kadar Sürdüğü Bilimsel Olarak Açıklandı




Hepimizin sabah kahvesi, akşam çayı, öğlen sigarası gibi farklı tarzda onlarca günlük rutini ve alışkanlıkları vardır. Rutinimizde yer alan bu alışkanlıklardan bazıları her gün spor yapmak gibi faydalı eylemlerden oluşurken, bazılarıysa sigara içmek gibi kötü alışkanlıklardan oluşur. Alışkanlıklarımızı faydalı ya da zararlı davranışlar olarak kabul ettiğimiz için de onları buna göre şekillendirmeye çalışıyoruz.

Pek çok insan, herhangi bir şeyi alışkanlık haline getirmek için 21 günün yeterli olduğunu söyler hatta böyle bir varsayım dahi vardır. Bu sayı, plastik cerrahi uzmanı olan Maxwell Maltz tarafından 1960’da yayınlanan Psycho-Cybernetics adlı bir kitaptan geliyor. Maltz’ın kitabında bahsettiğine göre ameliyat olan hastalarının yeni yüzlerine alışması 21 gün sürüyormuş.


Alışkanlıkların nasıl meydana geldiği üzerinde deneyler yapan Londra Üniversitesi Akademisi’nden araştırmacılar, 12 hafta boyunca 96 farklı deneğin yeni alışkanlıklarını inceledi ve yeni bir alışkanlığın devam etmesi için geçmesi gereken ortalama sürenin aslında 66 gün olduğunu; ayrıca bireysel zaman zarfında bu sürenin 18 ila 254 gün arasında değişiklik gösterebileceğini fark ettiler.

Buradan anlamamız gereken şey; eğer yeni bir davranış geliştirmek istersek, bunun en az iki ay süreceği ve 21 günün bu süreç için yeterli olmayacağıdır. Yani bir şeyi alışkanlık haline getirmek istiyor lakin 21 gün sonunda bir sonuca varamıyorsanız üzülmenize gerek yok çünkü bu süre, çoğu insan için yeterli değil.


İki benzer durum olan alışkanlık oluşturma ve alışkanlıktan vazgeçme, oldukça yakından bağlantılı durumlar. Psikolog Timothy Pychy, bunları aynı madalyonun iki farklı yüzü olarak nitelendiriyor: “Bir alışkanlıktan vazgeçmek yani gerçekten yeni bir alışkanlık kazanmak, yeni ve güçlü bir cevap oluşturmak anlamına geliyor. Eski alışkanlık veya cevap verme şekli hala orada ancak daha az baskın."

Konuyla ilgili olarak nörobilimci Elliot Berkman, yerine koyma davranışı olmadan herhangi bir alışkanlıktan vazgeçmenin, yeni bir alışkanlık edinmekten çok daha zor olduğunu belirtiyor. Ona göre sigarayı bırakma noktasında nikotin sakızı veya soluk aldırma cihazları kullanmanın nikotin bantlarından çok daha etkili olmasının nedenlerinden biri de bu.
Herhangi bir alışkanlıktan vazgeçme konusuna gelecek olursak da uzmanlar, bunun için belirli bir süre olmadığı konusunda hemfikir. Bu noktada bir alışkanlıktan vazgeçmek tamamen kişilik, motivasyon, koşullar ve söz konusu alışkanlığın bir karışımına bağlı. Elliot Berkman, bu durumu şu sözlerle özetliyor:

“Kişisel değerleriyle uyumlu nedenlerden dolayı alışkanlıklarını terk etmek isteyen insanlar, davranışlarını başkalarının baskısı gibi dış nedenlere bağlı olarak değiştirmek isteyen insanlardan daha hızlı değişim gösterirler"

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnsanların Neden Aldattığı Bilimsel Olarak Açıklandı ZaLim Bilim Dünyasından Son Haberler 2 09 Ağustos 2019 21:54
Sonsuza kadar sürdüğü bilinsin eLLya Aşk ve Sevgi Köşesi 0 10 Eylül 2013 18:51
Aşkın Bilimsel Olarak Açıklaması xena Aşk ve Sevgi Köşesi 0 21 Şubat 2013 15:49