IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Kasım 2019, 11:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kanserin Tedavisi Fillerin Genetik Kodunda Saklı Olabilir




Büyük memeliler, bedenleri ve uzun ömürleri göz önüne alındığında insanlardan çok daha fazla kanser riskine sahip olmalıdır. Oxford Üniversitesi'nin epidemiyoloğu Richard Peto'nun araştırmalarına göre daha büyük hücreler üssel olarak daha fazla hücreye dönüşme potansiyeline sahip olmasına rağmen, kanser ihtimali daha düşüktür. Şimdi, araştırmacılar nedenini bildiklerine inanıyor ve bunun insanlar için örnek olarak alabileceklerini söylüyor.

Kıdemli ortak yazar Dr. Joshua Schiffman, “Filler, insanların 100 katı büyüklüğünde. Hepsi kanserden ölüyor ve nesilleri tükeniyor olmalıydı. Fakat daha az kanserleri var” diyor. Çoğu insan, p53'ü (kanserle savaşan bir protein, Schiffman “genomun koruyucusu” olarak adlandırıyor) kodlayan bir genin iki kopyasına sahiptir. Kalıtsal bir kanser yatkınlığı sendromu olan Li-Fraumeni olan insanlarda, bu proteinini kodlamak için iki yerine sadece bir kopya bulunuyor. Bu hücre, hasarı onarmak ya da kanserli olma yolunda ilerleyen bir hücreyi yok etmek için harekete geçebiliyor. Schiffman, Li-Fraumeni Sendromu olan kişilerin yaşamları boyunca kanser geliştirme riskinin %100 civarında olduğunu söyledi.

Filler, p53'ü oluşturan genin 40 kopyasına sahiptir. Schiffman’ın dediğine göre bu sayı insanlardan sadece iki olarak sayılıyor. O ve Arizona Eyalet Üniversitesi'ndeki evrimsel bir biyolog olan kıdemli yazar Carlo Maley, fillerin p53'ünün kanserli ya da kansere dönüşmekte olan hücreleri insanlarınkinden daha yüksek oranda tamir edeceği teorisini ortaya attı.


Schiffman “Sonuçlarımıza yakından baktık. Gördüğümüz şey bizi şaşırttı ama çok anlamlı oldu” diyor. Onarım oranı benzerdi ancak fillerde, genom koruyucunun saldırı yöntemini farklıydı: hücre ölümü. Fil için Schiffman, “Kanser geliştirmememiz o kadar önemlidir ki, hücrelerin bölünmesini takip edip kansere dönüşüp dönüşmeyeceğini tespit etmek yerine, zarar görmüş hücreden tamamen kurtulmak için nihai korumaya ihtiyacımız var." dedi.



Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bilim İnsanları, Genetik Körlüğün Tedavisi İçin Çalışıyorlar BLueMooN Bilim Dünyasından Son Haberler 1 29 Temmuz 2019 11:43
Saklı Şehrin Saklı Kahramanlarıydık – Özlem AYRAL Vesaire Şairler ve Şiirleri 0 18 Aralık 2014 09:33
Fillerin Yürüyüşü Liaaa Hayvanlar Alemi 0 29 Mayıs 2012 17:16
Fillerin Ölümleri Ein Hayvanlar Alemi 0 09 Aralık 2010 20:57