IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Kasım 2019, 10:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gezegen Avcısı Uydunun Çektiği 'Ateşten Neptün' Fotoğrafı




Gezegen Avcısı Uydu, Neptün Benzeri Bir Gaz Gezegeni Keşfetti

Astronomlar, NASA’nın gezegenleri keşfetmek için kullandığı TESS uydusunu kullanarak oldukça ilginç bir keşif yapmayı başardı. Boyutu ve görüntüsü Neptün’e benzeyen bir gök cismi, kendi yıldızının çok yakınlarında gözlemlendi.
Uzayda bulunan milyarlarca gök cismini keşfetmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bilim insanlarına bu konuda en çok yardımcı olan yapılardan biri ise NASA’nın, gezegenleri bulmak için özel olarak tasarladığı uydusu TESS. Bu uzay aracı, oldukça nadir bir gök cismini keşfetti.

Gezegen TOI-132b olarak adlandırılan gök cisminin yörüngede bir turu sadece 2,11 dünya günü sürüyor. Astronomlara göre gezegenin yüzey sıcaklığı ise 1111 derece.

Nadir “Sıcak Neptün”


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sıcak Neptün olarak adlandırılan bu yapılar oldukça nadir gözlemleniyor. Astronomlar genelde ya Jüpiter boyutunda devasa gaz gezegenler ya da Dünya benzeri daha küçük boyutlu kaya kütleleri keşfetmeye alışkınlar. Neptün boyutundaki yapıları keşfetmeleri ise çok sık karşılaşılan bir şey değil. Astronomlar bile bahsi geçen durumu 'Neptün çölü' olarak adlandırıyor. Bu boyda bir gaz gezegenin yıldızına bu kadar yakın olması ise durumu daha da ilginç hale getiriyor.

Araştırmacılardan Dr. Matias Diaz, Neptün boyutunda gezegenlerin Güneş benzeri yıldızlar etrafında görülebildiğini ancak bir yıldızın bu kadar yakınındaki bir versiyonunu hiç görmediklerini belirtti. Astronomlar bu durumun sebebi olarak, gezegen atmosferinin kaybolup daha küçük ancak daha yoğun gezegenlere yönelmesi olduğunu düşünüyor.

TOI-132b’nin keşfedilmesiyle birlikte astronomlar Neptün çölünde adeta bir vaha bulmuş oldu. Gezegenin etrafında döndüğü yıldız ise G-tipi cüce bir yıldız ve 6 milyar yaşında. Bu gök cismi Güneş’ten biraz daha küçük ve hafif.

Sıcak Neptün TOI-132b’nin yapısını inceleyen araştırmacılar, böylece bu tür gezegenlerin sırrını ortaya çıkarmayı amaçladı. Yapılan incelemeler, gezegenin merkezinde kayalıklı bir çekirdek olduğunu ortaya koydu. Dünya’dan 23 kat daha ağır olan bu gezegen, taşlı merkezi sayesinde atmosferini korumayı başarmış olabilir. ,



Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gaz gezegeni, gezegen avcısı, keşif, nasa, neptün, uydu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
NASA'nın Gezegen Avcısı TESS, İlk Dünya Benzeri Gezegenini Keşfetti UzmaN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 01 Nisan 2019 09:45
Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı yaSmin Teknoloji Dünyasından Son Haberler 0 19 Nisan 2018 11:31
Hırsız, basın mensubundan, Facebook'a koymak için çektiği fotoğrafı istedi MasteR06 Haber Arşivi 0 16 Şubat 2014 11:29
Ceset ile çektiği fotoğrafı Instagram'a koydu, olanlar oldu. Violent İnternet Dünyasından Haberler 0 09 Şubat 2014 14:35
Seksi Facebook fotoğrafı avcısı! Deep Apple 0 30 Ekim 2012 18:12