IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Nisan 2020, 18:17   #1
Çevrimdışı
GeN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Elektronik Cihazlarda Isıyı Elektriğe Dönüştürebilecek Yeni Bir Yol Keşfedildi




Uluslararası bir araştırmacı ekibi, elektronik cihazların bileşenlerinden ortaya çıkan ısıdan elektrik enerjisi üretebilen bir hidrojel geliştirdi. Araştırmacılar, hidrojelin bir cep telefonu üzerinde yapılan deneyinde cep telefonunun pilinin sıcaklığını 20℃ düşürülebildi.
Kullandığımız elektronik cihazlar, bir süre çalıştıktan sonra ısınmaya başlıyor. Cihazların aşırı ısınması, performanslarının düşmesine neden olmakla beraber, cihazların patlamasına veya yangınlara yol açabiliyor.

Bu nedenle teknoloji üreticileri, elektronik cihazların aşırı ısınmasını engellemek için soğutma teknolojileri geliştirmeye devam ediyorlar. Cihazların bileşenlerin soğutulması için yapılan çalışmaların yanında bileşenlerden ortaya çıkan ısıyı elektrik enerjisine dönüştürmek için de çalışmalar yapılıyor.

Hidrojel, cep telefonunun pilini 20℃ soğutabildi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Xuejiao Hu, Kang Liu, Jun Chen ve meslektaşları, elektronik cihazların bileşenlerinde ortaya çıkan bu ısıyı düşürmekle beraber bu ısıyı elektrik enerjisine dönüştürecek bir termogalvanik hidrojel üzerinde çalışıyorlar. Hidrojel üzerine bu zamana kadar yapılan çalışmalar, çeşitli nedenlerle başarısız oldu.

Araştırmacıların su ve spesifik iyonlardan oluşan bir poliakrilamid yapıdan oluşturdukları yeni hidrojel yapısı,elektronik cihazların bileşenlerinden ortaya çıkan ısıyı elektrik enerjisine dönüştürebildi.

Araştırmacılar, hidrojeli ısıttıklarında hidrojel içinde bulunan iyonlardan ferrisiyanid ve ferrosiyanitin elektrotlar arasında aktarıldı ve elektrik üretilebildi. Bu işlem sırasında hidrojelde bulunan su buharlaşarak sistemin soğumasını sağladı. Buharlaşma işleminden sonra hidrojel, havada suyu emerek kendini yeniledi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bilim insanları, geliştirdikleri yeni hidrojeli bir cep telefonu üzerinde denediler. Telefonda ortaya çıkan ısının bir kısmı hidrojel tarafından elektriğe dönüştürüldü ve pilin sıcaklığı 20℃ düştü. Pilin sıcaklığının düşmesi, cihazın performansının artmasına neden oldu.

Elektronik cihazların bileşenlerinin düşük sıcaklıklarda çalışması, cihazın performansının artmasını sağlamakla beraber cihazın daha uzun süre kullanılmasını sağlayabilir. Aynı zamanda ısınmadan dolayı ortaya çıkabilecek sorunlar, sıcaklığın düşük tutulması ile engellenebilir.

__________________
Bir Yosun Yatağı Bağışlanmış. Bir İç Çekişle Uzanmış. Kabul Edilmiş Yeşil Battaniye Tarafından. Dünyayı Öpmüş HoşçakaL . . .
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
elektronik cihazlarda ısıyı elektriğe dönüştürebilecek yeni bir yol keşfedildi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yeni Element Keşfedildi! Düş Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Ekim 2014 13:37
Yeni Çağın Hastalığı: Elektronik Uykusuzluk Liaaa Sağlık Köşesi 0 09 Temmuz 2012 01:50
Isıyı görünmez kılan teknoloji! Deep Bilim Dünyasından Son Haberler 0 28 Mart 2012 16:10
Yeni Gaz Bulutları Keşfedildi.. Düş Esrarengiz Olaylar 0 11 Kasım 2011 14:15