IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2020, 01:32   #1
Çevrimdışı
GeN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Trafik Kazası Sonrası Felç Olan Adam, Mikro Titreşimle Dokunma Hissini Geri Kazandı




Trafik kazası nedeniyle felç olan bir adam, akıllı telefon kullanıcılarının aşina olduğu mikro titreşim teknolojisi sayesinde dokunma hissini geri kazanmayı başardı. Tedavinin denendiği kişi, %100'lük bir iyileşme sağlamadığını ancak gelinen noktanın 'inanılmaz' olduğunu söylüyor.
Ağır omurilik hasarlarından sonra dokunma sinyalleri beyne gitmeye devam eder ancak o kadar zayıflardır ki algılanabilecek seviyenin altındadır ve bu nedenle insanlar bu sinyalleri hissedemez. Bilim insanları, bir beyin/bilgisayar arayüzünü kullanarak bu beyin sinyallerini güçlendirmenin bir yöntemini keşfettiler.

28 yaşındaki Ian Burkhart, bir trafik kazası sonucu felç olmuştu. Burkhart'ın dokunma hissini geri getiren tedaviye ilham olan teknolojiyse akıllı telefon kullanıcılarının aşina olduğu bir teknoloji. Akıllı telefonunuzun ekranına dokunduğunuzda bir tuşa basıyormuşsunuz hissini yaratan mikro titreşim teknolojisi, bu tedavide kullanılan yönteme benziyor.

'%100 değil ama işe yarıyor'

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burkhart, dokunma hissinin geri gelmesini 'inanılmaz' olarak nitelendirirken felç olmuş elindeki dokunma hissinin geri geleceğini, denemeye başladıkları sırada hiç tahmin etmediklerini sözlerine ekledi. Burkhart, cihazı kullanarak elde ettiği duyusal geri bildirimin omurilik hasarından önceki seviyeye ulaşmadığını ancak bütün bunlara rağmen el becerilerini geliştirmeye imkân sağladığını söyledi.

Teknoloji, akıllı telefon kullanıcıları ekranlarına dokunduklarında oluşan mikro titreşimlere benzer bir yöntemle çalışıyor. Bir tuşa basma hissinin yerine gelen titreşim, kullanıcıda bir şeylerin çalıştığı hissini yaratıyor. Bu tekniğe 'dokunsal geri besleme' adı veriliyor. Ohio State Üniversitesi'nden Patrick Ganzer, algılanamayacak düzeydeki dokunma sinyallerini alıp bunları bilinçli şekilde algılanabilecek seviyeye güçlendirdiklerini söylüyor.

Dokunsal geri besleme tekniği, dokunma sinyallerini hasar gören omuriliği atlayarak beyinden kaslara kablolarla ileten daha geniş bir beyin/bilgisayar arayüzünün bir parçası. Algılanabilir seviyenin altındaki dokunma sinyalleri, dokunsal geri beslemeyi kullanarak yapay bir şekilde hastaya geri gönderiliyor. Bu, zayıf ve sinirsel sinyalleri kabloların 'geri besleme döngüsü' aracılığıyla kuvvetlendirilmesini sağlıyor. Bu kablolar, derideki sensörlere ve beyindeki küçük bir bilgisayar yongasına bağlı. Böylece hastanın derisinden gelen dokunma sinyalleri, beyne hastanın algılayabileceği bir şekilde geri gidiyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Araştırmacıların yeni hedefleri arasında, kontrolün bilgisayar değil tabletle sağlanması ve evde kolaylıkla takıp çıkarılabilen sensörler üretmek var.

__________________
Bir Yosun Yatağı Bağışlanmış. Bir İç Çekişle Uzanmış. Kabul Edilmiş Yeşil Battaniye Tarafından. Dünyayı Öpmüş HoşçakaL . . .
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
mikro titreşimle dokunma hissini geri kazandı, trafik kazası sonrası felç olan adam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstanbul'da trafik felç SeckiN Haber Arşivi 0 07 Ekim 2013 11:06
İstanbul'da trafik felç SeckiN Haber Arşivi 0 09 Eylül 2013 10:12
Trafik Kazası Sonrası İlk Konserini Ankara'da Verdi Thetis Kültür ve Sanat 0 28 Haziran 2012 17:55