IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2020, 16:18   #1
Çevrimdışı
GeN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dinozorların Nesli Tükendikten Sonra Kuşların Beyninin Büyüdüğü Keşfedildi




Dinozorların ve kuşların beyin büyüklükleri üzerinde araştırma yapan bilim insanları, dinozorların neslinin tükenmesinin ardından bazı kuş türlerinin daha büyük beyinler geliştirdiklerini keşfettiler.
ABD’den bilim insanları, kuşların evrimini anlayabilmek için kuşların beyinlerinin bedenlerine oranlarının geçmişini araştırıyorlar. Yapılan araştırmanın Current Biology’de yayınlanan sonuçları, Kretase döneminde yaşayan uçabilen dinozorlar ve kuşların bedenlerine oranla benzer büyüklükte beyinler taşıdığını gösteriyor. Araştırmacılar, dinozorların neslinin tükenmesinin ardından kuşların hızlı bir şekilde daha büyük beyinler geliştirdiğini söylüyorlar.

ABD’nin Connecticut eyaletinde bulunan Bruce Müzesi’nin bilim küratörü ve yayınlanan çalışmanın baş yazarı Daniel Ksepha, bazı kuş türlerinin büyük gövdeli atalarının beyin büyüklük oranlarını taşımaya devam ettiklerini, küçük gövdeli kuşların ise oransal olarak büyük beyinler geliştirdiklerini söyledi.

Dinozor ve kuşların kafatası boşluklarının 3 boyutlu modeli çıkarıldı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Araştırmada görev alan paleontologlar, yüzlerce kuş ve dinozor kafatasının boşluklarının 3 boyutlu modelini çıkarmak için bilgisayar taramaları yaptılar. Yapılan bu taramalar, araştırmacıların eski türlerin beyin boyutlarını tahmin etmelerini sağladı.

Eski türlerin beyin boyutlarını modelleyen bilim insanları, bu modelleri modern kuş türlerinin mevcut beyin büyüklüklerinin ölçümleri ile birleştirdiler. Birleştirmenin ardından farklı dinozor ve kuş türlerinin beyin boyutlarının vücut büyüklükleri ile nasıl ölçeklendiği analiz edildi.

Araştırmanın ortak yazarlarından Johns Hopkins Üniversitesi’nden Amy Balanoff, dinozorların beyinleri ile ilkel kuşların beyinleri arasında net bir ayrım çizgisi olmadığını söyledi. Balanoff, Avustralya’da yaşayan, uçamayan kuş türü Emu ve güvercinler gibi kuşların, theropod dinozorların beyin/gövde oranlarına sahip olduğunu açıkladı.

Kargalar ve papağanların beyni büyüdü

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kuşlar genel olarak dinozorların beyin/gövde oranlarına benzer büyüklükte beyine sahip olmakla beraber bazı kuşlar dinozorların neslinin tükenmesinin ardından daha büyük beyinlere sahip hale geldiler. Papağanlar ve kargagiller(kuzgun ve kargaların dahil olduğu kuş sınıfı) dinozorların neslinin tükenmesinin ardından beyinlerinin büyüyeceği bir evrim süreci geçirdiler.

Stony Brook Üniversitesi’nden Jeroen Smaers, kargaların kuş dünyasının baskın türü olduğunu söyledi. Smaers, kargaların tıpkı insanların atalarında olduğu gibi hem bedenlerini hem de beyin boyutlarını aynı anda artırarak orantılı olarak geliştiklerini açıkladı. Yapılan başka bir çalışma da kargagillerin daha büyük beyinler geliştirerek ve bilişsel yetenekler kazanarak şehirlerdeki hayata uyum sağlayabildiklerini gösteriyor.

__________________
Bir Yosun Yatağı Bağışlanmış. Bir İç Çekişle Uzanmış. Kabul Edilmiş Yeşil Battaniye Tarafından. Dünyayı Öpmüş HoşçakaL . . .
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dinozorların nesli tükendikten sonra kuşların beyninin büyüdüğü keşfedildi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Half-Life: Decay'de 18 Yıl Sonra Enteresan Bir 'Easter Egg' Keşfedildi ZaLim Bilgisayar Oyunları 2 20 Aralık 2023 02:21
Dinozorların Sonunu, Göktaşı Değil Zehirli Çiçekler Getirmiş Olabilir UzmaN Bilim Dünyasından Son Haberler 1 06 Nisan 2018 12:01
Dinozorların ölüm nedenleri kesinleşti MasteR06 Hayvanlar Alemi 0 28 Temmuz 2011 20:34