IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2020, 09:44   #1
Çevrimdışı
GeN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünya’nın İkizi Venüs Hakkında Ne Biliyoruz?




Güneş Sistemi içerisinde bulunan en sıcak gezegen Venüs, bundan 2 milyar yıl önce okyanuslara sahip bir gezegendi. Bugün yaşanamaz hale gelen gezegeni araştırmacılar nasıl inceliyor?
Güneş doğudan doğar, batıdan batar. Bu durum sistemimiz içindeki hemen hemen bütün gezegenler için aynı olsa da Venüs istisnalardan biridir. Gezegen, diğer gezegenlerin aksi yönde dönmektedir. Bunun sebebi ise bilinmiyor.

Venüs hakkında bilinmeyenler bununla da sınırlı değil. Bundan 2 milyar yıl önce okyanuslarla kaplı, bizimkine benzer bir yaşam bulundurma ihtimali bulunan gezegen, daha sonra ise yaşamın barınamayacağı, Güneş’e kendisinden daha yakın olan Merkür’den bile sıcak bir iklime sahip.

Venüs hakkında merak edilen çok şey var

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Venüs sıradan bir gezegen değil. Bir zamanlar Dünya ile benzer koşullara sahip olmuş ancak bir nedenden dolayı yaşam barındırmayı başaramamış bir gezegen. Bu gezegeni incelemek de bilim insanlarına uzayda yaşam arayışında ne ile karşılaşabilecekleri hakkında bir fikir veriyor.

Gezegenin değişimi de bir başka önemli konu. Uzaydaki yaşam tartışmalarında ortaya atılan teorilerden birine göre yaşam ihtimali bulunan diğer gezegenler başarısız olduğu için yalnızca Dünya’da yaşam var. Bunun gerçek olup olmadığı bilinmiyor ama gezegenlerin nasıl değiştiğine dair bir fikir edinmemiz için önemli ipuçları barındırıyor.

Güneş Sistemi ilk ortaya çıktığında Güneş daha soğuktu. Bu nedenle de araştırmacılara göre Venüs’te 2 milyar yıl önce su vardı. Bu, Mars ile ilgili tahminlerle kıyaslandığında dikkat çekiyor. Kızıl gezegende 300 milyon yıl boyunca su olduğuna inanılıyor.

Venüs nasıl incelenir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Venüs, bir uzay aracı tarafından ziyaret edilen ilk gezegendi. 1962 yılında NASA’nın Mariner 2 aracı gezegenin yakınına bir uçuş gerçekleştirdi. Bu çalışmada gezegenin bir manyetik alanı olmadığı ve çok sıcak olduğu ortaya çıktı. Ardından Sovyetler Birliği gezegene atmosferden geçecek uydular gönderdi. Bugüne kadar da gezegenden veri ve görüntü gönderen tek uydular bunlar oldu.

Venüs’ün sahip olduğu 470 derecelik sıcaklığın nedeni gezegenin atmosferindeki yoğun karbondioksit. Bu gaz nedeniyle sera etkisi ortaya çıkıyor ve Güneş’ten gelen ısı gezegenden çıkamıyor. Aynı nedenden dolayı gezegenin radarlarla incelenmesinden başka bir yol da bulunmuyor.

1990 yılında NASA’nın Magellan aracı gezegenin haritasını çıkardığında oldukça ilginç bulgular keşfedildi. Bunlardan ilki, gezegen yüzeyindeki bütün çarpışma izlerinin son 700 milyon yılda gerçekleşen olaylara ait olduğu. Yani gezegen, yüzeyinin tamamını etkileyen bir volkanik olayla karşı karşıya kalmış.

İkinci ilginç bilgi ise gezegende, Dünya’daki gibi tektonik plakalar yok. Yani Venüs’ün volkanları bizim bildiğimizden farklı çalışıyor olmalı. Gezegenin iç yapısının ise bizimkini andıran bir oluşum şekline sahip olduğu düşünülüyor.

Venüs’e ziyaretler sürüyor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Avrupa Uzay Ajansı, Venus Express Yörünge Aracı’nı 2006 yılında fırlatmıştı. Altı yıl boyunca gezegen yüzeyindeki değişmeleri ve sülfür dioksit seviyesindeki farklılıkları ölçen araç, Venüs’teki volkanik aktiviteler hakkında bilgiler topladı. Venus Express, ayrıca gezegen yüzeyinde granit benzeri kayalar tespit etti. Bu kayaların oluşabilmesi için oldukça çok miktarda su gerekmesi de bir zamanlar gezegende su bulunduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Japonya’dan çıkan Akatsuki uzay aracı ise şu anda gezegenin etrafında yörüngede gezen tek araç durumunda. Bu araç, gezegenin atmosferini insan gözünün göremeyeceği ışık frekanslarında inceliyor. Böylece araştırmacılar gezegenin yüzeyinde ne olup bittiğini daha yakından görebiliyor. Bu görüntüler işlenerek de Venüs’ün rengarenk görüntüleri oluşturuluyor.

Şu ana kadar sadece 3 defa Venüs’e yönelik görevler gerçekleştirildi. Gelecekte ise bu görevlerin sayısı artabilir. Şubat 2020’de NASA tarafından hazırlanan 4 düşük bütçeli görev teklifinden 2’si Venüs’e geri dönme amacını güdüyor.

__________________
Bir Yosun Yatağı Bağışlanmış. Bir İç Çekişle Uzanmış. Kabul Edilmiş Yeşil Battaniye Tarafından. Dünyayı Öpmüş HoşçakaL . . .
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dünya’nın ikizi venüs hakkında ne biliyoruz?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Keloğlan'ın İkizi Serdar28 Öykü Masal ve Hikayeleri 0 10 Kasım 2017 16:05
Denizler Hakkında Neler Biliyoruz? PySSyCaT Balıkçılık 0 12 Şubat 2016 15:37
Lenovo’dan iPhone 5c İkizi! SeckiN Cep Telefonlar 0 09 Aralık 2014 10:10
Windows 7 için geliştirilen IE 10 hakkında ne biliyoruz? Deep Bilgisayar Donanımı 0 11 Haziran 2012 15:39
Dmoz hakkında ne biliyoruz? fatal Diğer Dizinler 5 11 Eylül 2011 23:12