IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Temmuz 2009, 02:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Matrix Felsefesi ve Maddenin Gerçeği




Son birkaç senedir gösterimde olan pek çok filme baktığımızda, senaryolarında işlenen ortak konulardan biri dikkatimizi çekmektedir. Bu filmlerde gerçek olarak kabul edilen, varlığına mutlak olarak inanılan dünya hayatı sorgulanmakta; rüyalarda oluşan ya da simülasyon gibi yapay sinyallerle oluşturulan ortamların ne kadar gerçekçi olabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca bu filmlerde şimdiye kadar sadece bilimsel olarak ortaya konmuş birtakım yorumların, hayatımızı nasıl etkileyebileceği canlandırılmakta ve insanların bu konuda daha derin düşünmeleri sağlanmaktadır. Örneğin Matrix filminde şu ifadeler yer almaktadır: Gerçek nedir? Gerçeği nasıl tanımlarsın? Eğer hissedebildiğin, koklayıp, tadıp, görebildiğin şeylerden söz ediyorsan, "gerçek", beyne iletilen elektrik sinyallerinin yorumlanmasıdır.

Gördügümüz tüm varliklar, daglar, ovalar, çiçekler, insanlar, denizler, kisacasi gördügümüz hersey, Allah'in Kuran'da var oldugunu, yoktan var ettigini belirttigi her varlik, yaratilmistir ve vardir. Ancak, insanlar bu varliklarin asillarini duyu organlari yoluyla göremez veya hissedemez veya duyamazlar. Gördükleri ve hissettikleri, bu varliklarin beyinlerindeki kopyalaridir.

Bu ilmi bir gerçektir ve bugün basta tip fakülteleri olmak üzere tüm okullarda ögretilen bilimsel bir konudur. Örnegin su anda bu yaziyi okuyan bir insan, bu yazinin aslini göremez, bu yazinin aslina dokunamaz. Bu yazinin aslindan gelen isik, insanin gözündeki bazi hücreler tarafindan elektrik sinyaline dönüstürülür. Bu elektrik sinyali, beynin arkasindaki görme merkezine giderek, bu merkezi uyarir. Ve insanin beyninin arkasinda bu yazinin görüntüsü olusur. Yani siz su anda gözünüzle, gözünüzün önündeki bir yaziyi okumuyorsunuz. Bu yazi sizin beyninizin arkasindaki görme merkezinde olusuyor. Sizin okudugunuz yazi, beyninizin arkasindaki "kopya yazi"dir. Bu yazinin aslini ise Allah görür.

Sonuç olarak, maddenin beynimizde olusan bir hayal olmasi onu "yok" hale getirmez. Ancak bize, insanin muhatap oldugu maddenin mahiyeti hakkinda bilgi verir, ki bu da maddenin asli ile hiçbir insanin muhatap olamadigi gerçegidir.

DISARIDA MADDE VARDIR, ANCAK BIZ MADDENIN ASLINA ULASAMAYIZ!

Madde hayaldir demek, madde yoktur demek degildir. Aksine biz görsek de görmesek de maddesel bir dünya vardir. Ancak biz bu dünyayi beynimizin içinde bir kopya -diger bir deyisle algilarimizin yorumu olarak- görürüz. Dolayisiyla madde, bizim için hayaldir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefesi, gerçeği, gercegi, maddenin, matrix, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mantık Felsefesi ve Bilim Felsefesi xena Felsefe 0 16 Mayıs 2014 22:12
Matrix Felsefesi Kalemzede Felsefe 0 23 Eylül 2011 01:18
Maddenin 3 Hali :) ExMorN Komik Loglar 4 13 Ekim 2009 17:46