IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Eylül 2011, 09:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genel görelilik kuramı




Genel görelilik kuramı, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hareket ile kütleçekimi açıklamasını özel göreliliğe birleştiren, genelleyen kuramdır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından ortaya konmuştur. Genel görelilikten önce, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'un [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geçerli kabul ediliyordu. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'un formülleri (yatay atış, dikey atış vb) bugun de duyarlılık gerektirmeyen uygulamalarda geçerlidir. Ancak aya roket göndermek gibi duyarlı işlerde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] formülleri kullanılmaktadır. Genel olarak [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mekaniğinde Kuvvet (F), Görelilik kuramında ise Kütle (M) önemli ve önceliklidir. Genel görelilik ile Einstein şunları ortaya çıkartmıştır:Genel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç pek çok öngörülerde bulunmuştur; bunlardan en önemlileri:
  • Eğer [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uzay-zamanı geometrik olarak eğiyorsa, Güneşin çok yakınından geçip gelen uzak yıldızların ışıkları eğrilmiş olmalıdır. Bu eğrilik güneş çektiği için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değil de uzay-zamanın eğriliğine uygun [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olmalıdır.
  • Çok çok yoğun kütleler uzay-zamanı öylesine bükebilir ki, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi üstüne katlanır ve içine çöker, böylesine yoğun bir kütle görülemez çünkü ışık dahi bu uzay-zaman eğriliğinden, çökmesinden kurtulamaz.
  • Kütle uzay-zamanı eğiyorsa bu eğilmeden zaman da etkileniyor (göreceli) olmalıdır. Eğilmiş zaman yavaş akmalıdır.
  • Hareketli büyük kütleler etraflarındaki bir kısım uzay-zamanı da sürükleyebiliyor olmalıdır.
  • Kütle uzay-zamanı eğiyorsa, kütle yakınındaki eğrilikten ilerleyen ışık, uzağındaki düzgün uzay-zamanda ilerleyenden daha uzun yol almalıdır.
  • Yüksek kütleli oluşumların ani hareketleri uzay-zamanda ani değişimlere, eğrilik dalgaları oluşmasına neden olabilir.
Bu öngörülerin hemen hepsi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'dan günümüze dek gözlenebilmiş, defalarca kez denenmiş ve doğru çıkmıştır:
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da ilk kez İngiliz [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güneş yakınından gelen ışığın eğri çizdiğini gözlemlediler. Daha sonraları yapılan bütün gözlemler eğriliğin GG'nin hesapladığı ile oldukça yakın olduğunu gösterdi.
  • Evrende hiç ışık vermeyen ve etrafındaki her şeyi içine çekecek kadar yoğun kütle gösteren oluşumların varlığı tespit edildi. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adı verildi.
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yakınında ve uzağında çok hassas atom saatleri ile yapılan deneylerin hepsi kütle yakınında zamanın GG'nin hesaplarına uygun olarak yavaşladığını gösterdi.
  • Geçen yıl açıklandığı üzere çok hassas [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] donatılmış [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uydularının 11 yıl süren ölçümleri dünyanın etrafındaki uzay-zamanı sürüklediğini ortaya koydu.
  • Güneşin ardına geçen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dünyaya gönderilen sinyallerin, olması gerekenden daha uzun sürede dünyaya ulaştığı, yani uzay-zamanın güneş tarafından eğilmesinden etkilendikleri ortaya çıktı.
  • [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], ikiz yıldızların spiral hareketinden uzay-zaman eğrilik dalgalarının oluşumunu gözleyerek nobel kazandılar.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], uzayı olduğu kadar zamanı da bükmektedir. Zamanın bükülmesi kütlenin merkezinde geleceği işaret eder şekildedir. Eğer cisme etkiyen bir kuvvet yoksa, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi geleceğine doğru ilerlemektedir (düşmektedir).

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
genel, görelilik, kuramı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Özel Görelilik Kuramı YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 22:54
Genel Görelilik Kuramı YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 22:54
M-Kuramı - Zar Kuramı YapraK Ödev ve Tezler 0 29 Nisan 2009 22:12
Ben (ego) psikolojisi kuramı YapraK Felsefe 0 29 Mart 2009 17:56