IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Haziran 2019, 20:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN




6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 07.04.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanunun bazı maddeleri (8, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18. maddeleri) Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek olup diğer maddeleri yayım tarihiyle yürürlüğe girmiştir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verileri işlenen gerçek kişiler ile bu verileri işleyen gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır. Kanun, ayrıca kişisel veri, kişisel verilerin işlenmesi gibi pek çok kavramların tanımı yapmıştır. Buna göre kişisel veri, gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. Burada gerçek kişinin kimliğinin belirli olması yanından belirlenebilir olması halinde de işlenen kişisel verileri koruma kapsamına alınmaktadır. Bir de özel nitelikli kişisel veriler bulunmaktadır. Özel nitelikli kişisel veriler, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik özel nitelikli olarak ayrı Yine kişisel verilerin işlenmesi kavramı, kişisel veri kavramının tanımında olduğu gibi geniş tutulup “kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem” şeklinde tanımlanmıştır.

Kişisel veriler kural olarak, kişinin açık rızası olmaksızın işlenemez. Ancak aşağıda sayılan hallerde ilgili kişinin açık rızası olmaksızın kişisel verilerin işlenmesi mümkündür:

a) Kanunlarda açıkça öngörülmesi,

b) Fiili imkânsızlık nedeniyle rızasını açıklayamayacak durumda bulunan veya rızasına hukuki geçerlilik tanınmayan kişinin kendisinin ya da bir başkasının hayatı veya beden bütünlüğünün korunması için zorunlu olması,

c) Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması,

d) Veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması,

e) İlgili kişinin kendisi tarafından alenileştirilmiş olması,

f) Bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin zorunlu olması,

g) İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması.

Özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesinde ilgilinin açık rızasının yanında Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen yeterli önlemlerin alınması şarttır. Özel nitelikli kişisel veriler, yukarıda belirtilen hallerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir. Ancak sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel bilgiler istisnadır. Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

Kişisel verilerin işlenmesini gerektiren halin ortadan kalkması halinde, işlenen kişisel veriler resen veya ilgili kişinin talebi üzerine silinir, yok edilir veya anonim hale getirilir. (Kişisel verilerin anonim hale getirilmesi, kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiyle ilişkilendirilemeyecek hale getirmektir.) Buna uyulmaması halinde Türk Ceza Kanunu madde 138 kapsamında verileri yok etmeme suçundan dolayı 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası gündeme gelecektir.

Kişilerin, kendilerine ait kişisel verilerin işlendiğini bilmesi gerekir ki bu kişisel verilerin silinmesi için başvurabilsin. Hakkındaki kişisel verilerin işlenip işlenmediğini, işlenmişse buna ilişkin bilgi talep edilmesi gibi hususları, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, herkesin kullanabileceği bir hak olarak görmüştür. İlgili kişiler, kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilir. Eğer kişisel bilgiler aktarılmışsa yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme, düzeltilen bilgilerin üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, işlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme, kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahiptir.

Kişisel verilere ilişkin işlenen suçlarla ilgili Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerine atıf yapılıp Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi kabahat olarak düzenlenmiş ve yaptırım olarak farklı miktarlarda para cezası öngörülmüştür.

Kanun koyucu, elektronik ticarete ilişkin hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, ticari iletişimi, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri düzenlediği Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara söz konusu Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu olduklarını belirtmiştir. Ayrıca yine bu kanuna göre hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemez ve başka amaçlarla kullanamazlar.

Bilgisayar korsanlığı yoluyla yapılan aldatma, dolandırıcılık faaliyetlerinde bir tarafın banka değil de tacir olması ihtimalinde Yargıtay’ın genel uygulamasına bakıldığında Türk Ticaret Kanunu madde 18’de yer alan her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli hareket etmesi yükümlülüğü altında olduğundan hafif kusurlarından sorumlu tutulacaktır. Bu nedenle tacir olan tarafların bilgisayarlarının siber saldırılara karşı güvenliğini sağlama, bu konuda güncel gelişmeleri uyarınca gerekli önlemleri almaya devam etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüğe aykırı hareket etmesi, gerekli tüm önlemleri almadan işlem yapması, doğacak zararları karşılama sorumluluğu altına sokacaktır.


ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilisim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
özürlüler idaresi başkanliği teşkilat ve görevleri hakkinda kanun hükmünde kararname Ecrin Mevzuat - Genelge - Yönetmelik 0 11 Ocak 2012 23:41
özel eğitim hakkinda kanun hükmünde kararname Ecrin Mevzuat - Genelge - Yönetmelik 0 11 Ocak 2012 23:40
özürlüler ve bazi kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapilmasi hakkind Ecrin Mevzuat - Genelge - Yönetmelik 3 11 Ocak 2012 12:21