IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2018, 09:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rachel Corrie Kimdir?




Rachel Aliene Corrie (d. 10 Nisan 1979 - ö. 16 Mart 2003) ISM (International Solidarity Movement-Uluslararası Dayanışma Örgütü) gönüllüsü ABD'li bir barış aktivistidir . Gazze Şeridi'nin güneyinde Refah'ta İsrail Savunma Kuvvetlerine (İSK) bağlı zırhlı bir buldozer tarafından öldürülmüştür . Son sınıfta okulunun tayiniyle Refah-Olympia kardeş şehir projesi kapsamında Gazze'ye gittiğinde İkinci İntifada sürmekteydi . Gazze'deyken İsrail Ordusu'nun Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına şiddet dışı eylemlerle engel olmaya çalışan ISM aktivistleriyle tanıştı .

Gazze'ye geleli henüz iki ay olmamıştı ki ,16 Mart 2003 tarihinde iki İsrail buldozerine karşı 8 ISM aktivistinin 3 saatlik direnişi sonrasında öldürüldü . Ölümü öncesinde üzerinde parlak , fosforlu , turuncu bir yelek vardı ve megafon kullanıyordu . Öldürüldüğü esnada Filistin'deyken tanıştığı dostu eczacı Samir Nasrallah'ın ailesinin evini yıkmaya çalışan İsrail buldozerinin karşısında duruyordu . Buldozer tarafından iki kez çiğnenmesi sonucu kafatası kırıldı , kaburgaları parçalandı ve akciğerleri delindi .

Corrie'nin ölümünden sorumlu olan buldozer operatörü konusunda tartışmalar vardır . Görgü tanıkları , buldozerin operatörünün bir İsrail askeri olduğunu ve kasıtlı bir şekilde Corrie'yi ezdiğini iddia etmektedirler . İsrail hükümeti ise olayın bir kaza olduğunu ve operatörün Corrie'yi görmediğini iddia etmektedir .

2005 yılında Corrie'nin ailesi İsrail devletine karşı bir hukuk davası açtı . Davada İsrail , kapsamlı ve güvenilir bir soruşturma yürütmemekle, Corrie'nin ölümünden sorumlu olmakla ve Corrie'nin kasıtlı bir şekilde öldürüldüğünü ya da askerlerin umursamazca ve ihmalkar davaranışları sonucu öldürüldüğünü iddia etmekteydi .Corrie'nin ailesi 1 dolarlık sembolik bir tazminat talebinde bulunarak sadece Corrie ve onun savunduğu Filistin davası için adalet istediklerini göstermek istediler .

Ağustos 2012'de bir İsrail mahkemesi davayı reddetti ve İsrail'in 2003'teki askeri soruşturmasını onayarak İsrail Hükümeti'nin Corrie'nin ölümünden sorumlu olmadığına hükmetti . Bu karar İsrail yargı sisteminin ve soruşturmanın meşruiyetinin sorgulanmasına yol açtı .

Rachel Corrie'nin anısına My Name Is Rachel Corrie (Ben adım Rachel Corrie) isimli tiyatro ve The Skies are Weeping ( Gökyüzü Ağlıyor ) isimli kantat tertip edildi . 2008 yılında Corrie'nin yazıları derlenerek Let Me Stand Alone (Bırakın Tek Başıma Direneyim) başlığı altında yayımlandı ve başlangıcı şöyleydi : "dünyayı daha iyi bir yer haline getirmenin yollarını arayan genç bir kadının olgunlaşmasının penceresinden " . Rachel Corrie Foundation for Peace and Justice ( Barış ve Adalet için Rachel Corrie Vakfı ) kuruldu ve çalışmalarını sürdürmektedir .

Filistin'deki etkinlikleri

22 Ocak 2003'te İsrail'e uçtuktan sonra bir geceyi Doğu Kudüs'te geçirdi. Refah'a gidip ISM eylemlerine katılmadan önce iki gün ISM'nin Batı Şeria'daki merkezinde eğitim gördü . Zararı önlemek için basit kurallar içeren ' anında müdahale ' dersleri gördü. Olaydan sonra yazılan bir makalede özetle şöyle yazıyordu : " Fosforlu yelekler giyin. Koşmayın. Orduyu ürkütmeyin. Megafonla iletişim kurmaya çalışın . Varlığınızı haberdar edin . 27 Ocak 2003'te Corrie ve hemşehrisi William Hewitt Erez kontrol noktasına gittiler ve Gazze Şeridi'ne geçtiler .


Joe Carr'ın çektiği fotoğraf: "16 Mart 2003. Rachel, dokuz ISM gönüllüsü ile birlikte Refah-Mısır sınırındaki Filistinlilerin evlerini yıkan İsrail buldozerleriine karşı şiddet kullanmaksızın karşı koyuyor. Fotoğraf olayın gerçekleştiği günün erken saatlerinden.
Corrie Refah'tayken İsrail Savunma Kuvvetlerince kullanılan zırhlı buldozerlerin ev yıkımlarını engellemek için canlı kalkan oldu.. Refah'taki ev yıkımları İsrail kuvetlerine göre askeri amaçlar için uygulanan genel bir stratejiydi . İnsan hakları örgütlerine göre ise bir ' toplu cezalandırma ' metodundan başka bir şey değildi. İsrailli bir insan hakları örgütü olan B'Tselem 'in verdiği bilgiye göre Refah'ta 2000-2004 yılları arasında yaklaşık olarak 1700 ev yıkıldı ve 17.000 kişi evsiz kaldı. Corrie , Filistin dışından gelen ve bu yıkımları canlı kalkan oluşturarak önlemetye çalışan 8 kişilik grubun bir üyesiydi .

Corrie ve iki ISM üyesi ilk gecelerini, İsrail kontrol kuleleri tarafından sıklıkla ateş altına alınan ve Pembe Hat boyunca sık nüfuslanmış bir yer olan Block J denilen yere çadır kurarak geçirdiler. Kendilerini, Filistin sakinlerini ve İsrail askerlerini görebilecek şekilde konuşlandırdılar ve İsrailli keskin nişancıların hedefi olmaktan sakınmak için kendilerinin uluslararası kişiler olduklarını gösteren bir flama astılar. İsrailli askerler, çadırlarının birkaç adım ötesine yere ateş açmaları üzerine Corrie ve arkadaşları, varlıklarının, İsrailli askerleri caydırmaktan çok provoke ettiğini düşünerek çadırlarını toplayıp alanı terk ettiler.

Kişta isimli Filistinli bir tercüman olayla ilgili şunları belirtmiştir : " Ocak sonları ve Şubat ayları çok karışık zamanlardı . Sınır boyunca her yerde ev yıkımları vardı ve aktivistlerin yapacakları başka hiçbir şey yoktu . " .Kişta aynı zamanda ISM aktivistleriyle ilgili şu yorumu yaptı : " Onlar sadece cesur değildi ayrıca çılgınlardı da . " Yapılan eylemler aktivisitler için pek güvenli değildi : Bir İngiliz , İsrail keskin nişancısının mermisiyle öldürülen bir Filistinli gencin naaşını çıkarmak için zeytinliğe girdiği esnada bir şarapnelin isabet etmesi sonucu yaralanmıştı , Jenny isminde İrlandalı bir barış aktivisti de bir buldozer tarafından neredeyse eziliyordu .

Filistin militanları , Filistin sakinleri ile İsrail kontrol kuleleri arasındaki çadırlarda kalan uluslararası kişilerin çapraz ateş altında kalmalarından endişe ettiklerini ifade ediyorlardı . Birtakım sakinler de genç aktivistlerin ajan olabileceklerinden şüpheliydiler . Corrie bu şüphelerin üstesinden gelebilmek için birkaç kelime Arapça öğrenip Bush yönetiminin suçlarını alaycı bir şekilde eleştirmeye çalışıyordu . Zamanla ISM üyeleri Filistinli ailelerce misafir edilerek barınmaları ve yemekleri Filistinli aileler tarafından tedarik edilmeye başlandı . Buna rağmen Corrie öldürülmeden önceki günlerde , içinde ISM üyeleri hakkındaki yalan yanlış bilgilerin bulunduğu bir belge Refah'ta dolaşmaya başladı . Belgedeki " Onlar kim ? Niye buradalar ? Onların buraya gelmesini kim istedi ? " gibi sorular ISM aktivislerini hayal kırıklığına uğrattı ve endişelendirdi .Corrie'nin öldürüldüğü sabah aktivistler bu belgenin etkilerini ortadan kaldırmanın yollarını aramaya başladılar . Aktivistlerden biri : " Hepimiz buradaki rolümüzün çok pasif olduğunu düşünüyoruz . Yaptığımız şey sadece İsrail ordusunu geciktirmek . " 14 Mart 2003'te Middle East Broadcasting Center'a ( Ortadoğu Yayın Merkezi ) vediği bir reportajda Corrie şunları söylemiştir :

''İnsanların yaşama kabiliyetlerinin sistematik bir şekilde yıkılmasına şahitlik ediyormuşum gibi hissediyorum . İnsanlarla akşam yemeğine oturuyorum ve bazen şunun farkına varıyorum : Kocaman bir askeri makine bizi kuşatmış ve bu makine , birlikte yemek yediğim insanları öldürmeye çalışıyor.''

" Dünyada böyle bir zulmün kıyamet koparmadan gerçekleştirilebileceğine inanamıyorum .
Dünyanın böyle korkunç bir hâle gelmesine göz yumuşumuza tanıklık etmek , canımı yakıyor , geçmişte de yaktığı gibi . "

__________________
Ey iki adımlık yerküre; senin tüm arka bahçelerini gördüm ben.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
activist, filistin, rachel corrie, vicdan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaz Aşkım - Rachel Gibson Elysian Kitap Tanıtımları 0 23 Haziran 2014 18:05
Adı Aşk Olmalı - Rachel Gibson AftieL Kitap Tanıtımları 0 20 Mayıs 2014 22:05
Rachel Carson Kimdir - Rachel Carson Resimleri - Rachel Carson Biyografisi AftieL Bilim Adamları 0 18 Mayıs 2014 19:32
Benim adım Rachel Corrie ben artık bir Filistinliyim! BaRoN Genel Paylaşım 0 15 Mart 2010 21:44