IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Haziran 2014, 13:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bakteri Ve Mantarların Ortak Özellikleri




Bakteriler ancak güçlü bir mikroskopla görülebilen çok küçük canlılardır. Bu tek hücreli canlıları ilk kez 1680’de Antonie van Leeuwenhoek gözlemlemiştir. Hollandalı bir kumaş tüccarı olan Leeuwenhoek gözlemlenmiştir. Hollandalı bir kumaş tüccarı olan Leeuwenhoek’un en büyük merakı çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük nesneleri kendi yaptığı merceklerle incelemekti. Bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğünde olan bu küçük ama güçlü mercekler nesneleri 200 kez büyütebiliyordu. Leeuwenhoek bu merceklerle önce durgun bir sudaki küçük hayvancıkları ardından daha da küçük olan bakterileri görmeyi başardı. Daha sonra kendi tükürüğündeki bakterileri gözlemleyerek şekillerini çizen Leeuwenhoek böylece yepyeni bir alemi gözle görülemeyen canlıların dünyasını keşfetmiş oldu.
Bakteriler ne bitki ne de hayvandır. Mikroskobun bulunmasından önce yeryüzündeki bütün canlılar bitkiler ve hayvanlar alemi olarak iki büyük gruba ayrılırdı. Bu grupların her ikisiyle de ortak özellikleri olmayan yeni canlıların varlığı anlaşılınca bütün bu mikroorganizmalar yani mikroskobik canlılar ayrı bir alemde toplandı. Ama hücrenin içyapısını inceleme olanağı veren çok daha güçlü mikroskopların geliştirilmesinden sonra bütün tekhücreli canlıların aynı yapıda olmadığı anlaşıldı ve yeni bir sınıflandırma gerekti. Bu sınıflandırmaya göre bakteriler bütün hücreli hayvanların bitkilerin ve mantarların yanı sıra hayvanlara bitkilere ve mantarlara benzeyen tekhücrelilerin toplandığı ökaryot (Eukaryotae) üst âleminden ayrı bir prokaryot (Prokaryotae) üst âleminin üyeleri sayılır. Çok daha basit olan prokaryotik bir hücrede ökaryotlardaki gibi zarla çevrelenmiş gerçek bir çekirdek ve “organel” denen özel işlevli organcıklar yoktur. Böylesine basit tek bir prokaryotik hücreden oluşan bakteriler bazı bilim adamlarına göre yaşamın başlangıcında yeryüzünde beliren ilk canlılardır.
Bütün bakteriler son derece küçüktür. 10 bin tanesi yan yana dizildiğinde uzunlukları yaklaşık 25 santimetreyi bulur. Gene de bu bakteri dizisini kolay kolay göremezsiniz çünkü bu minik canlıların çoğu renksizdir. Bu yüzden bakterileri mikroskopta inceleyebilmek için ortama özel boyalar katarak renklendirmek gerekir. Bakteriler mikroskop altında genellikle küre çomak ya da spiral biçiminde görünür. Küresel olanlara kok ya da koküs çomak ya da silindir biçiminde olanlara basil tirbüşonu andıranlara da spiril denir. Son yıllarda bu üç gruptan başka kare biçimindeki birçok bakteri bazen bir zincir gibi arka arkaya dizilir bazen de bir üzüm salkımı biçiminde kümelenir. Bazı bakterilerde kamçı denen incecik kıllar vardır; tekhücreli canlı bu kılları bir kamçı gibi sağa sola sallayarak isteği yöne hareket eder. Spiriller ise tıpkı bir tirbüşon gibi döne döne ilerler.
Bakteriler ikiye bölünerek çoğalır. Eğer ortamda yeterince besin varsa ve bütün koşullar uygunsa bir tek bakteriden 15 saat içinde 1 milyon bakteri üreyebilir. Ama bu bölünme hep aynı hızla sürmez. Çünkü hem ortamdaki besin bu kadar büyük bir koloniye yetmemeye başlar hem de bölünme sırasında açığa çıkan asitler bakterilerin üremesini durdurur.

Alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bakteri, mantarların, ortak, ve, özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri Liaaa Tarih 0 13 Şubat 2012 15:28
Kadınlar Ve Ortak Özellikleri Dilara Ah Kadınlar 0 04 Eylül 2010 14:44
Kadınlar ve Bilgisayarlar'ın ORTAK özellikleri Hasan Genel Paylaşım 0 22 Mayıs 2006 14:36