IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2014, 23:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adrenalin nedir




Heyecan, coşku, stres ve korku… İnsan vücudu için olağanüstü durumlar da alarm durumuna sebep olur. Metabolizma hızlanır, kan basıncı yükselir, kalp daha hızlı artar, vücut daha çok oksijene ihtiyaç duyar.

Vücuttaki tüm kaslar bir tehlikeden kaçarcasına koşmaya hazırdır. İnsan beyni olağanüstü durumlarda birkaç saniye içinde devreye girebilecek bir acil durum sistemine sahiptir. Tehlikeli bir durum ortaya çıktığında beyin tüm vücudu, topyekun alarm durumuna geçirir. İnsanın daha güçlü, daha dayanıklı ve hızlı olmasını sağlar.

Peki! Bunu nasıl yapar? Adrenalin denilen bir hormonla.

Beyin acil durumda vücudun her zamankinden farklı çalışmasını sağlamak üzere harekete geçer. Gönderdiği sinyaller yıldırım hızındadır. Sinyallerin hedefi tüm sistemi harekete geçirecek olan böbreküstü bezleridir. Külâh şeklindeki bu bezler, böbreklerin hemen üzerinde yer alır. Sadece 5 gr. ağırlığındadırlar. Böbreküstü bezleri beynin talimatıyla adrenalin salgılamaya başlar. Adrenalin, bezlerin öz katmanı olan medula da üretilir. Hormon üretimi için böbreklerden toplardamarlar aracılığıyla kandan gelen kolesterolü kullanır ve atardamarlar aracılığıyla adrenalin direk olarak kana gönderilir. Salgılanan adrenalin molekülleri, önemli organlara gıdan damarları genişleterek kan akışını çoğaltır. Bu organlar kalp, beyin ve kaslardır. Adrenalin molekülleri, acil durumda daha az önemli olan karaciğer ve deriye giden damarlarıysa daraltır ve kan akışı azalmış olur. Aşırı heyecan karşısında yüzdeki solgunlaşmanın nedeni de budur. Aynı hormon kalbe ulaştığında kalp kasları daha hızlı kasılır ve daha çok kan pompalar. Karaciğer daha çok şeker üretmeye başlar.

Kaslar, üretilen ekstra şekerlerle daha hızlı kasılacak enerji kazanır. Görüldüğü gibi adrenalin, her organda farklı etkilere sebep olur. Göz bebeklerini genişletir, vücut ısısını ve oksijen tüketimini arttırır. Bu etkilerin sonucunda çarpıntı ve ellerde terleme gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Tüm bu değişiklikler, aslında stres karşısında vücudun tepeden tırnağa organize bir şekilde çalışmasını sağlar. Metabolizma da % 100 oranında bir güç artışı görülür. Böylece insan, saniyeler içinde daha hızlı düşünüp karar verebilen, daha dayanıklı, daha hızlı koşabilen bir hale bürünür.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adrenalin, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adrenalin Sır İlaçlar ve Yan Etkileri 0 11 Ağustos 2013 08:11
Adrenalin Violent Sözlük 0 04 Haziran 2013 20:18
AdrenaLin? Buyrun size Adrenalin JosephiNe IF Ekstra 19 28 Ağustos 2010 16:33