IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ekim 2011, 14:03   #1
Çevrimdışı
Spy
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Blackberry’yi kripto mu yaktı?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kanadalı RIM’in ürettiği Blackberry geçen hafta tarihinin en sancılı dört gününü geçirdi. Blackberry cihazların bağlı olduğu sunucular adeta bir bir çöktü.

Bu cihazları kullananlar e-posta meajlarına ulaşamadı, anlık mesajlaşma servisini kullanamadı, internet sitelerine giremedi. Türkiye’yi de içine alan Avrupa, Ortadoğu, Asya bölgesinde başlayıp şirketin en büyük pazarı Amerika’ya sıçrayan arıza kullanıcı cephesinde büyük tepkilere yol açtı. Başta Twitter olmak üzere sosyal medya sitelerinde yoğun eleştri vardı.

Yasakların ardından...
Bir taraftan Apple, Android gibi rakiplerle kaptırdığı pazar payını alma adına boğuşan diğer taraftan kullandığı kriptolu teknoloji yüzünden başı zaman zaman ağrıyan hatta bazı ülkelerde yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Blacberry’lerin kullandığı sistemler son yaşananlarla birlikte yeniden tartışma konusu oldu. Sorunun bilgisayar ağlarına bağlı çalışan kripto sisteminin karmaşık yapısından kaynaklandığı öne sürülüyor. Analistlerin yorumları özellikle iş dünyası cephesindeki kullanıcılardan rakip modellere geçiş yaşanabileceğine işaret ediyor.

İşte sorunun kaynağı: Kapalı kutu!
Blackberry dışındaki tüm telefonlar e-posta, anlık mesajlaşma gibi servislerini global internet ağı üzerinden, kullanıcının seçeceği ürünler üzerinden veriyor. Örneğin iPhone’da, Nokia’da kullanıcı internete genel ağ üzeriden bağlanıyor, e-postaları Gmail veya Microsoft’tan alabiliyor, istediği anlık mesajlaşma modüllerini kullanabiliyor.

Blacberry ise burada kullanıcıyı kendi kapalı sisteminin içine alıyor. Dolayısıyla sunucularda bir sorun yaşandığında Blackberry’ler tamamen kopabiliyor. Dışardan destek alamıyor. Hatta Twitter gibi üçüncü parti servislere bile ulaşılamıyor.

Diğer cihazlar ise yaşanan sistem arızalarında dünyanın dört bir yanındaki global ağdan birine geçebiliyor, hatta altyapıda yaşanan teknik değişimden kullanıcının haberi dahi olmuyor.

Sistem nasıl çalışıyor?
* RIM (BlackBerry) sistemin kriptolu olduğunu, mesajları kimsenin açamayacağını bildiriyor. Bunun için kendi geliştirdiği özel bir teknolojiyi kullanıyor.

* Kullanıcıların bilgisayardaki e-posta’lara anlık olarak ulaşmasını sağlayan bu sistemde özel bir yazılım kullanan BlackBerry, tüm postaların öncelikle kendi sunucularına (server) gelmesini istiyor.

* Kullanıcıların e-posta’larını farklı ülkelerdeki “mesaj merkezlerinde” depolayan BlackBerry, ardından bunları küçülterek, hızla tüm e-postaları karşı tarafa iletiyor.

* Blackberry, ‘push’ (itme) teknolojisini kullanarak, e-posta mesajlarının kullanıcının hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak cihazda görünmesini sağlıyor.

* Tüm dünyada 70 milyona yakın kullanıcısı bulunan BlackBerry’lerin Türkiye’de 500 bini aşkın kullancısı bulunuyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
blackberry’yi, kripto, mu, yaktı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
G.Kurmay'dan kripto açıklaması Lucifer Haber Arşivi 0 07 Eylül 2010 20:28
BlackBerry OS 6! Slipknot Cep Telefonlar 0 01 Ağustos 2010 17:19
Blackberry fırtınası Dilara Cep Telefonlar 0 27 Eylül 2008 16:01